понеділок, 28 травня 2007 15:23

Онук Галини Каби втопився в компоті

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянка Галина Каба з онуками Юлею (на руках), Сашком, Андрієм і Анею (в правому кутку)
Киянка Галина Каба з онуками Юлею (на руках), Сашком, Андрієм і Анею (в правому кутку)

52-річна киянка Галина Каба кілька років сама виховує чотирьох онуків. Її старша донька Олена померла в 31 рік від пороку серця. Залишила 12-річну Аню і 5-річного Андрія. Другу доньку Каби, 27-річну Ларису, позбавили материнських прав. Тож бабуся опікується і її 8-річним сином Олександром та 5-річною донькою Юлею.

Живе Каба з онуками у трикімнатній квартирі в Києві. Одну кімнату Галина Олексіївна віддала доньці Ларисі.

— Як трезва, заговорить до дітей, — розповідає жінка. — Інколи навіть суп може зварити. А так кричить, що вони об"їдають її. Сьогодні вже, мабуть, п"яна.

Разом із Галиною Олексіївною — онука Аня. У дівчинки був молодший на рік брат Валік. Коли хлопчикові виповнився рік, він утопився в каструлі з компотом.

— Мама наварила компоту на його день народження, — згадує Аня. — Каструля стояла на підлозі, на дні лежали вишеньки. Уранці, коли всі спали, Валік хотів дістати одну й упав у каструлю. Я перша його там побачила.

За словами Каби, після смерті дитини Олена почала випивати. Згодом 2002-го народила сина Андрія. Нині хлопчик ходить до цілодобового садка.

— 1700 грамів народився, недоношений. На горшок не умів ходить. Не знав, де красний свєт, скільки йому років, — говорить бабця.

Каже, в дитини був алкогольний синдром:

— У хаті кругом недопиті пляшки стояли. Голодна дитина тягла все до рота. Андрій цілими днями спав, не набирав ваги.

Інша донька, Лариса, теж поїла кількамісячну доньку Юлю пивом, — веде далі жінка. — Юля отравилася, начала рвать, попала в лікарню.

За дітей покійної Олени, Аню та Андрія, баба Галя судиться з їхнім батьком Іваном.

Каструля стояла на підлозі, на дні лежали вишеньки

— Зять живе у селі Ваховка Вишгородського району на Київщині, — розказує вона. — Тоже п"є. Над дітьми іздівався: защипав пальці у двері, бив шнуром од магнітофона. Аня місяцями не ходила в школу, — витирає сльози носовичком. — Андрюша бігав по селу, їсти просив.

Каже, дітей у зятя забрали і поклали до лікарні на обстеження.  Потім головлікар дозволив бабусі відвезти онуків до Києва.

— До тата не хочу, бо він мене бив, — заявляє Аня. — У Києві я ходжу в шостий клас, учуся на 11 балов. Стану поваром або масажисткою.

Дівчинка схоплюється, несе два фотоальбоми. Показує старий знімок матері. На ньому Олена — русява школярка з кучерями. Бабуся віднаходить новіше фото, на ньому її донька — з чоловіком. Іван тримає замотаного в білу ковдру Валіка.

— Це він їх із роддому забирає, — говорить Галина Олексіївна.

Аня біжить надвір, аби покликати двоюрідного брата Сашка. Хлопець грається, іти не хоче.

— У 1,9 місяця Сашко обпікся в окропі, — веде далі бабуся. — Лариса поїхала до Лєни у Ваховку. Та мила посуду, — тяжко зітхає жінка. — Нагріла води на печі, зняла казан і поставила возлє тумбочки. Саша забіг за котом і вліз у той казан. Від шоку до трьох років не розмовляв. Зараз другий клас закінчує. Іноді, як пише, букви пропускає.

Додає, що Ларисині діти — від різних батьків. Аня розказує, хто  від кого. Галина зізнається, що сама позбавила доньку материнських прав:

— Ларисі було все одно. Я оформила опікунство на себе.

Інна Павлюк, 27 років, із Шевченківської районної служби у справах неповнолітніх хвалить бабу Галю.

— Дуже відповідальна бабуся, — зауважує Павлюк. — Усі довідки вчасно приносить. Водить дітей на обслідування.

Педагог соціальної служби Наталя Кучак, 50 років, задоволена тим, як ростуть діти:

— Саша та Юля дуже енергійні. Аня допомагає молодшим робити уроки. Андрюша, якщо ним займатися, ще може одужати.

На Ларисиних дітей Каба отримує 992 грн, на Олениних — 420 грн щомісяця. Сама працює прибиральницею в Інституті міжнародних відносин, отримує 600 грн.

Каже, її чоловіка Миколу вбили — проткнули швайкою голову.

— Лежав з пробитою головою на лєстнічной площадці в будинку. Діти побачили, прибігли до мене, — згадує жінка. — Працював на заводі імені Артема токарем.

Третя донька Галини, 21-річна Людмила, живе з чоловіком Віктором неподалік Хмельницька, в селі Турчинка.

— Год училася на монтажницю радіоапаратури ісключітельно, — з жалем говорить мати. — Але зв"язалася з Ларисою і почала гуляти. Простудила собі все: спала то на ступєньках, то по чердаках. Лікарі сказали, що дітей не матиме.

1954, 9 грудня — Галина Олексіївна народилася в Обухові у сім"ї інженера й санітарки
1972–1974 — навчалася в училищі при кондитерській фабриці ім. Карла Маркса
1974 — вийшла заміж за токаря Миколу; народилася донька Олена
1975 — працювала в дитсадку нянею
1976–1991 — разом із чоловіком працювали на заводі ім. Артема
1980 — з"явилася на світ донька Лариса, за 6 років — Людмила
1990 — убили Миколу
з 1995-го — прибиральниця в Київському інституті міжнародних відносин

Зараз ви читаєте новину «Онук Галини Каби втопився в компоті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі