пʼятниця, 09 січня 2009 18:54

Ольга Повчинник зберегла прапрадідівську хату

Автор: фото з сімейного архіву Ольги Повчинник
  Ольга Повчинник відмовилася перевозити хату свого прапрадіда Івана Забіяки у музей під відкритим небом у Переяславі-Хмельницькому на Київщині
Ольга Повчинник відмовилася перевозити хату свого прапрадіда Івана Забіяки у музей під відкритим небом у Переяславі-Хмельницькому на Київщині

"У 1950-х цю хату хотіли в музей народної архітектури та побуту забрати — обіцяли натомість нову побудувати. Ні, — сказала їм, — тут моє коріння, нікому не віддам. У ній жили мої предки".

Колишня вчителька Ольга Повчинник, 67 років, із Переяслава-Хмельницького на Київщині накидає поверх халата куртку. Виходить на подвір"я показати стару хату. Прапрадід збудував її 1724-го.

— Дід був купцем першої гільдії. Земля, на якій живуть нинішні сусіди, належала йому. Тримав пасіку, два магазини: в одному торгували хутром, в іншому — медом і продуктами з нього. У 66 років одружився на 18-річній дівчині з бідних. Поставив її торгувати в магазині, а коли побачив, що нею цікавляться кавалери, найняв продавця. Ревнував її страшно, посадив дома на прив"язі. Був дуже скупим, коли наймані дівчата рвали в садку вишні, просив співати, щоб не їли. Купував золоті прикраси, але дружині носити не давав: нічого, мовляв, красуваться. 1933-го це золото врятувало сім"ю від голоду. Міняли його на борошно.

На подвір"ї гавкотом заливається чорне собача. Господиня кричить на нього.

— Коли діду було 75 років, у нього народилася єдина донька — моя мама. На доньці він теж економив: купував платтячко, коли попереднє геть зносилося. Помер у 98 років, останні дев"ять років лежав прикутий до постелі у своїй хаті. Нікого до себе не пускав, крім дружини, все гукав Дашу. У 66 років бабуся нишком вийшла заміж за сусіда, вдівця Андрія Захаровича. Повернулася додому така щаслива, показує мені паспорт із печаттю. Але і дня не прожила з ним. Прийшла його донька, влаштувала скандал і забрала батька на літо в Черкаську область. Від нервування бабуся злягла. У лікарні не цікавилася ніким із нас, усе питала: "Андрій Захарович не написав?" Так і померла. Того ж року не стало моїх мами і батька.

Зять оформив пенсію на дітей і жив на неї

Хата з низенькими вікнами помазана, без глини, тільки дерев"яні кутки.

— Коли мама вийшла заміж, батько прийшов жити в прийми, бо був 20-ю дитиною в родині. Батько пішов на фронт. Я народилася в окопі. Німецькі офіцери жили в нашій хаті. Нас вигнали в літню половину, на земляну підлогу. А в іншій, де грубка, жили самі. Денщик офіцера приніс нам якось мішок цукру. Коли німці в когось забирали свиню й зарізали, собі тільки м"ясо залишали. А ми могли голову і печінку забрати.

По війні в прапрадідову хату до Ольги Аврамівни перейшов жити і її чоловік Микола.

— Наші діти Іра та Саша соромилися старої хати. Казали, що не можуть привести своїх друзів, бо в них квартири та гарні будинки. Ми з чоловіком за сім років побудували поряд нову. У старій хаті зробили підсобне приміщення. Коли Саша розійшовся з дружиною і повернувся сюди, я йому стару подарувала. Він підлив фундамент, грубку обклав кахлями, тільки газу не провів — топить дровами. Живе там із другою дружиною.

У новій хаті господиня насипає на таріль домашнього винограду. Із морозу він солодкий. Розповідає, що донька Ірина вийшла заміж в Одесі.

— Мій зять Олег був моряком. Їздив у плавання і звідти прийшов готовий: став наркоманом, виносив усе з дому. Іра зробилася така худа та чорна, але мені не зізнавалася. Онучок мій Діма розповів, що тато наркоман. Іра померла 29 грудня 2000 року від хвороби нирок, а Олег помітив, що вона мертва тільки 31-го. Я насилу дожила до лютого, бо ж в Одесі лишилася трирічна онука Саша. Зять оформив пенсію на дітей і жив на неї. Потім дозволив мені бути опікуном, а за це рік отримував гроші. Помер через чотири роки після доньки. Перед тим Олега на собі оженила його троюрідна сестра, щоб забрати квартиру. А кинулася оформляти, а там діти прописані. Ми дочекалися, поки Дімі 18 років виповниться, і продали її за безцінь у 2006-му. Причому цій же аферистці, бо вона інших покупців до нас не підпустила. А Сашенці зараз 11, ми з дідом подарували їй четверту частину будинку, в якому живемо.

Фотографуватися біля хати прапрадіда Ольга Аврамівна відмовляється.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Повчинник зберегла прапрадідівську хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі