четвер, 05 січня 2012 06:00

Ольга Лакиза узнала свій день народження через 20 років

Автор: фото: Анна Котова
  Ольга Лакиза із села Ковалівка на Полтавщині на кухні нарізає хліб на бутерброди. 1 січня їй виповнилося 44 роки
Ольга Лакиза із села Ковалівка на Полтавщині на кухні нарізає хліб на бутерброди. 1 січня їй виповнилося 44 роки

44-річна Ольга Лакиза з села Ковалівка на Полтавщині народилася 29 грудня. У пологовому дату народження змінили на 1 січня. Тепер за документами жінка на рік молодша.

— Довго не знала про цю тайну. Уже як мала 20 років, мама зізналася. Коли я народилася, у палату зайшов лікар, який приймав пологи. Предложив жінкам у честь свята записати інший день, — пригадує Ольга Володимирівна. — Мовляв, це ж Новий рік, творяться чудеса. У той час таке робили, ніхто не забороняв, не контролював, — Ольга витирає руки об фартух, дістає з шафи паспорт, показує на дату народження — 1 січня. — Мама согласилась. Щоб мені подвійний празнік влаштувати. Хотіла як лучше, а получилось, як завжди. Як взнала про цей сюрприз — злякалася, бо подумала, що до пенсії прийдеться на рік довше працювати. Але ходила узнавала, сказали, що ні, бо насправді різниця не рік, а три дні.

Ольга на кухні запікає качку з яблуками. Чекає на чоловіка Івана з роботи.

— Він у мене водій цементовозу, часто на кілька днів їздить у командировки, приїжджає голодний. Добре, що я повар за професією, хоч чоловікові та доньці годити можу. Із мамою все дитинство на кухні просиділа. Зараз працюю поваром у придорожному кафе, сутки через троє. І на роботі з їжею носюся, і вдома. Донька каже, що через мене набирає кілограми. Я її балую, вона в мене одна.

Пригадує, що завжди любила свій день народження.

— Чекала цього дня. Жили ми небагато, подарунки бачила рідко. А от на Новий рік знала, що мама щось принесе. Через знайомого в кондитерці діставала конфети "Білочку", і досі їх люблю, — нарізує хліб для вечері, викладає його на дерев'яну тарілку. Коли день народження стала по-новому празднувати, то вже не до радості було. 31 грудня цілий день на кухні товчуся. Гості, коли приходять, чекають Нового року, і я разом із ними. Поздравляють один одного з наступившим, а потім згадують: "Ой, Оль, це ж у тебе день народження". Років з п'ять назад 1 січня машиною відвозили родичів додому в місто. Зламалися по дорозі, півдня простояли на вулиці. Грілися шампанським. Так і відмітили.

Ольга дістає з кишені фартуха телефон, дзвонить чоловікові, просить купити солодощів.

— Він у мене забудькуватий. Колись удвох стрічали Новий рік, так він не згадав про мій день народження, аж зранку поздравив. Та я не ображаюся. Уже привикла, що з поздоровленнями друзі додзвонюються з 30 разу. Бо на Новий рік лінії перегружені. Буває, приходять есемески з вітаннями через пару днів.

Ольга розставляє тарілки. До хати заходить чоловік Іван, кладе на стіл печений рулет.

— Буває, щось кажу їй, а вона наче не чує, — долучається до розмови. — Стає ніби іншою людиною. Потім перепитує тричі. Колись сердився. Тоді з донькою рішили, що то в неї через дату народження — два числа і дві душі.

— Чуствую, що 29 грудня — мій день. Колись вираховувала за числами свою долю, — каже Ольга. — Додавала цифри в даті народження. По характеру більше підходить 29-те. Не можна сказати, що вже зовсім свій день народження не люблю. Одне добре, що від чоловіка получаю два подарунки. Родичі всі приносять мандарини, бо знають, що я їх можу кілограмами їсти.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Лакиза узнала свій день народження через 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі