четвер, 31 січня 2008 17:45

Ольга Гуцалова була нянькою Володимира Висоцького

Ольга Гуцалова, 80 років, із міста Гайсин на Вінниччині замолоду була домогосподаркою у Олексія та Олександри Висоцьких. Олексій — дядько поета Володимира Висоцького. 12-річним хлопець приїжджав на канікули разом із батьками до Гайсина. Ольга Гуцалова доглядала Володимира улітку 1950-го.

— Хрипота у Володі появилася після Гайсина, — Ольга Федотівна виливає воду з чайника, аби не витрачати газ на кип"ятіння зайвої води. — Він голос зірвав, коли кричав, як Тарзан. Зберуться з хлопцями на варенику (це берег річки так у нас називається) і кричать, хто лучче.

Доки гріється вода, жінка запрошує до кімнати. Над диваном висить збільшена фотографія Ольги Федотівни та її чоловіка Олександра. За склом  серванту виставлені старі знімки Олександри та Олексія Висоцьких. У них Гуцалова працювала домогосподаркою після зміни на Гайсинському плодоовочевому заводі.

— Фільм "Тарзан" я на всю жизнь запомнила, — господиня несе до кімнати чайник із гарячою водою. — Коли Шура з Олексієм Володимировичем на цей фільм у кіно пішли, мене десятник піймав. Були такі партійні люди, шо за 10 хат отвічали, аби там вори і безпаспортні люди не жили. Сказав, щоб я штраф 170 рублів платила, бо паспорта не маю. Я сіла на ґанку і плачу. Де ж колгоспниці з села паспорта взяти? Тоді документів сільським не давали, щоб у город не тікали.

Жінка наливає у чашки окріп. Перед тим навпомацки прилаштовує чашки ближче до носика чайника. Її очі помутніли від катаракти, через це навіть великі предмети бачить погано.

— Олексій Володимирович спитав, скільки мені паспортів треба: два чи три. На слєдующий день дав конверт для начальника паспортного стола, велів однести і почекати в конторі. Я так і зробила. Поки чекала, начальник сам виніс мені готовий паспорт. Тоді для колгоспниці це була путьовка в жизнь!

Господиня пригощає тушкованою капустою.

— Це дочка моя, Людмила, готове. Бо я з катарактою вже ні на що не годна. Людмила окремо з чоловіком у Гайсині живе. До мене щодня бігає готовити і прибирати. Друга дочка, Наташа, — в Полярному, на Сєвері. Внуки пороз"їжджалися — так тихо в хаті, непривично.

Обідаємо тушкованою капустою зі шматком соленого сала.

— Я у Висоцьких готовила, бо в Шури одної руки не було. На фронті снаряд у медпункт залетів, де вона врачом робила, і відірвав їй руку. Коли Володя на літо приїжджав у гості, помагав мені вареники ліпити. Більше всього йому з картошкою нравилися. А святковим блюдом у них була копчена свиняча нога. Ногу часником шпигували і на тиждень в маринад кидали. Тоді закопчували.

Жінка бере паперову серветку біля хлібниці та витирає губи.

— Таке блюдо перед приїздом діда Володі — Олексія Володимировича —  робили. Купили півсвині. Я на кухні готовлю із сала смалець. Шура заходить і каже, що до нас завтра женіх із нєвєстою приїдуть. То вона так свекра і його нову жінку називала. Той був воєнним прокурором і в командіровці у московському готелі з 18-річною покоївкою згрішив. Через неї свою жінку, бабку Володимира Висоцького, покинув. Батько Висоцького — Семен, від першої дружини був.

Ольга Федотівна іде на кухню за яблуком. Знаходить лише сушню.

— Шура зубним врачом була. Якось її питаю, чого ні вона, ні чоловік ніколи зуби не чистять. Вона каже, що пасти тільки емаль зубну стирають, і тоді ні холодне, ні гаряче в рот не возьмеш. А на ніч треба зуби яблучком протерти і чистою водичкою прополоскати. Так я після того ні разу зуби не чистила. І вони в мене он які, — показує два ряди срібних зубів жінка. — Вони в мене хоть і в коронках, але всі свої!

Зберуться з хлопцями і кричать, хто лучче

Після обіду запрошує до кімнати з телевізором. Із шухляди витягує кілька фотоальбомів. Знімки Висоцьких вона тримає окремо на серванті, аби гостям показувати.

— Деякі віддала Ірені, двоюрідній сестрі Володі. Вона книжку про нього писала, "Мій брат Висоцький" називається. Мені одну прислала. Тільки вона на польській, бо рускі розібрали бистро. На тих фотографіях Вовка з батьками був, з собакою любімою — Каратом. Та собака тільки говорити не вміла, а все друге, як людина, понімала. Більше собаки Вовка тільки машину їхню "Побєду" любив. Часами міг ковирятися з батьком у ній.

На дні тумби лежать целофанові пакети зі старими фотографіями.

— Мені чоловіка вказав той самий дід Висоцького, що заради молодички жінку покинув. Він тільки побачив Сашу, так і сказав, щоб я не задумувалася даже, як замуж кликати буде, — зразу щоб ішла. Я й питаю, по чому він так визначив. А він каже, що як у чоловіка губи повні, то добра людина. А як вузенькі, то злий буде і скупий.

Аби краще бачити фотографії, Ольга Федотівна одягає окуляри з товстими скельцями.

— Як Висоцьких у Мукачево перевели, я білітьоршою в Домі офіцерів устроїлася. Саша ухажував за мною, поки в армію не забрали, на Восток. Як їхав, дуже боявся, щоб не покинула його. І придумав, як прив"язати. Уговорився з мамою, що вона фальшиву справку йому в армію вишле, ніби больна, і хоче перед смертю сина побачити. Його відпустили на кілька тижнів.

Показує фото молодої дівчини в пальто з каракулевим коміром і молодого хлопця в шинелі. Це її весільна фотокартка.

— Він у той приїзд до мене на роботу прийшов — якраз 31 січня, перед Новим роком. Каже, не міг ніякого підходящого подарка найти і рішив себе подарити. Узяв і відвів у ЗАГС. Оказується, його мама там договорилася, що нас у той день розпишуть. Через тиждень тільки своїм батькам сказала, коли у село з Сашою поїхала. Що вони вже могли мені казати?

Жінка листає фотографії, де її чоловік стоїть із вудкою. На одній він тримає кілька рибин.

— Любив рибу ловити, через то і помер. Позаторік убили його на рибалці, — знімає окуляри, аби витерти сльози. — Хіба ж тепер узнаєш, хто і за що? Сказали — нещасний случай. За кілька років до того ми тільки встигли золоту свадьбу відпразнувати і обвінчатися. Думали щасливо разом віку доживати.

У шибку стукають. Жінка іде відчиняти.

Цілий день мушу сама сидіти, — скаржиться. — Добре, що поклонніки Володі часто звонять. По півчаса зі мною по телефону балакають.

1927, 3 липня — Ольга Костюк народилася в с. Нижня Кропивна Немирівського р-ну на Вінниччині
1949 — перебирала томати на Гайсинському плодоовочевому заводі, ввечері працювала домогосподаркою в родині Висоцьких у Гайсині
1950 — приїхав Володимир Висоцький
1953, 31 грудня — одружилася з Олександром Гуцаловим
1958 — народилася донька Людмила, нині живе в Гайсині
1962 — з"явилася на світ донька Наталя, нині — у Полярному в Росії
1998 — 18-річна онука Наталя одружилася з євреєм і виїхала до Ізраїлю
2003, 31 грудня — на золоте весілля обвінчалася з чоловіком
2006 — чоловік загинув на рибалці від нещасного випадку

Зараз ви читаєте новину «Ольга Гуцалова була нянькою Володимира Висоцького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі