пʼятниця, 16 травня 2008 16:30

Олеся Теліженко пошила костюм для Віктора Ющенка

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Черкаська дизайнерка Олеся Теліженко забавляє сина Аскольда у виставковому залі столичного парку культури ім. О. Пушкіна
Черкаська дизайнерка Олеся Теліженко забавляє сина Аскольда у виставковому залі столичного парку культури ім. О. Пушкіна

Дизайнерка одягу 23-річна Олеся Теліженко живе в Черкасах. "Дуже хочу перебратися в Київ", — каже жінка. Сідає за столиком кафе в столичному парку ім. О. Пушкіна. Поруч чоловік 44-річний Руслан Зайченко нахиляється над коляскою. У ній пхинькає однорічний син Аскольд.

— Мої батьки теж художники. Якось у 1990-му маму преміювали профспілковою путівкою до Індії. Звідти привезла мені ляльку Барбі. Вона мене вразила. У Союзі таких не було. Я почала шити для неї вбрання, — розповідає дизайнерка.

Після закінчення школи Олеся вступила до Львівської академії мистецтв.

— Батьки теж там училися, — пояснює. — Татко опановував інтер"єр, мама — моделювання одягу.

2005-го ще студенткою Теліженко створила першу колекцію одягу "Древо роду".

— На грант президента України написала проект, створила бізнес-план. Тоді якраз була революція. Подавала проект іще при Кучмі, а виграла при Ющенку.

За рік на виставці "Різдвяна феєрія" Олеся познайомилася з президентською родиною. Пригадує, як набралася сміливості й підійшла до Віктора Ющенка показати альбом зі своєю колекцією.

— Він питає: "Це мені альбом?" Я: "И-и..." У мене ж він у єдиному екземплярі. Забрав, — усміхається дизайнерка. — Доньку Ющенка Віталіну запросила на показ другої колекції "Мій добрий звір". Створила її за мотивами картин Марії Примаченко.

Аскольд просить банан. Руслан відколює ложкою шматок фрукта.

— Вийшла заміж на п"ятому курсі — продовжує Олеся, витираючи синові рота. — Руслан — друг сім"ї. Він козак. Вони дружили: татко, Руслан, художник Данило Нарбут і ще кобзар Василь Нечепа із Чернігова. Спочатку Руслан мені не сподобався, — зазначає. — Але в Каневі, на художній виставці, ми колом стояли. Поет Негода, котрий написав пісню "Степом, степом", раптом каже: "Погляньте, якими закоханими очима Леся дивиться на Руслана...". Боже, як соромно було!

Про модельний світ Теліженко розповідає стримано.

— Тут треба виборювати місце під сонцем. Мені осьо на півметра зменшили виставкову площу. Ну що це таке? — гнівається. — Оплата як у всіх, а площа менша.

Цікавлюся, чи шила для родини Ющенка.

— Віктор Андрійович із подарованого каталогу вподобав вишиту сорочку. Зробили мені замовлення. Я виконала, але відгуків не знаю, бо все законспіровано. Через помічників передала. Біла лляна сорочка, білим по білому вишито з ажурними вставками. Згодом замовили літній костюм із льону і піджак із асиметричною застібкою.

Погляньте, якими закоханими очима Леся дивиться на Руслана

Каже, доньці президента Віталіні подарувала жакет і кофточку з колекції "Мій добрий звір".

— А недавно вона приїжджала в Черкаси. Їй там подарували мою роботу. Чорний костюм із золотою вишивкою у вигляді крила, із грифонами, що оберігають скарби. Думаю, мусив сісти добре.

Співачка Ніна Матвієнко сама передзвонила Олесі Теліженко.

— Мені це було шось таке, як ото янгол з неба сходить, — говорить дизайнерка. — Ніна Митрофанівна попросила найшикарнішу сукню з першої моєї колекції. Вона була в ній наче наречена, у філармонії на своєму 60-річчі. Теж білим по білому. Вона любить білий колір.

— Чув, що ти робила щось для секретаря Ради нацбезпеки Раїси Богатирьової?

— Мене представили люди з її оточення. Я розробила коричнево-фіолетовий костюм. Довга спідниця, шикарний фриз вишивки у скіфському стилі. Пані Раїса зі степів, з південного сходу України. З нею органічно поєднуються всі ці грифони. Костюм відповідає її образу.

— Чув, вона народилася в місті Бокал на Уралі.

— Не знаю. Десь ми читали, що вона зі старовинного українського роду...

— Зі Слобожанщини, — додає чоловік.

— Раїса Богатирьова дуже стримана. Як генерал. Захоплююся нею: керувати такою кількістю чоловіків. Чесно кажучи, цим замовленням мені мама поступилася, — всміхається Олеся. — А сама натомість зробила костюм для Юлії Тимошенко.

Батько Олесі Микола Теліженко — заслужений художник України. Отримав звання за часів президентства Леоніда Кучми, але відмовився з ідеологічних міркувань. Погодився взяти за Віктора Ющенка.

— Татко знав Анатолія Лупиноса, відомого борця українського руху опору, — згадує. — Він свого часу переховувався в татковій майстерні. Я тоді мала була.

Подружжя каже, що хоче взяти в куми співака Фому з гурту "Мандри". З однієї сторони буде Ірина Саніна, дружина режисера Олеся Саніна, а з другої — Фома.

Питаю Олесю, як ставиться чоловік до світу гламуру, в якому вона крутиться.

— До Фоми колись ревнував, — сміється вона.

— До кого? Та ради Бога, — озивається Руслан.

— Ніякий гламур до мене не прилипне, коли Руслан поруч. Ці гламурні хлопчики — не чоловіки, — каже Теліженко. — Для Руслана я створила весільну сорочку. На весіллі все ліз у ній цілуватися.

1984, 18 травня — Олеся Теліженко народилася в родині художників у Черкасах
2001 — закінчила колегіум "Берегиня"
2005 — створила першу колекцію одягу "Древо роду"
2006 — вийшла заміж за Руслана Зайченка
2007 — закінчила Львівську академію мистецтв; 25 березня — народила сина Аскольда; створила колекцію "Скіфія золота. Великий Степ"

Зараз ви читаєте новину «Олеся Теліженко пошила костюм для Віктора Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі