вівторок, 11 квітня 2017 05:20

Олесь Майгутяк має комп'ютер із металевою клавіатурою

Автор: фото надане Олесем Майгутяком
  Олесь Майгутяк зайняв старими комп’ютерами дві кімнати свого будинку в Івано-Франківську
Олесь Майгутяк зайняв старими комп’ютерами дві кімнати свого будинку в Івано-Франківську

— Колись виробники комп'ютерів піклувалися про користувача. Радянські машини були зі схемами, щоб людина могла сама відремонтувати, — розповідає 30-річний Олесь Майгутяк з Івано-Франківська. ­Близько 10 років збирає старі ком­п'ю­тери. У колекції має більш як 100 екземплярів.

Для колекції виділив дві кімнати в будинку. У нього є два рідкісні військові ноутбуки з металевими корпусами. Вони не бояться ударів. Один не псується під дощем.

Найстарішому комп'ютеру — 39 років. Він — для гри в шахи. Продавали у США, Великій Британії та Німеччині. Олесь має шолом віртуальної реальності 1995 року. Дає об'ємне зображення у 3D-форматі.

— Є сервер, який 15 років тому коштував 20 тисяч доларів. Зараз це брухт, — продовжує. — Один комп'ютер не здужаю підняти. Його вага близько 50 кілограмів. Призначався для друкарень. ­Клавіатура — залізна. Такою була спроба Радянського Союзу перевести роботу друкарні в цифровий формат. Поки що не вдалося запустити. Багато років зберігався в сирому приміщенні без опалення. Це нашкодило йому.

Цікавлять комп'ютери виробниц­тва Східної Європи. Їх мало залишилося. Вони зроблені "вінегретом" — деталі із СРСР, США, країн Азії. Все спаяне вперемішку.

Стару техніку Олесь шукає на інтернет-форумах і аукціонах. Раніше давав оголошення в газеті. Співпрацює з утилізаторами.

— Знайомий із Києва інколи надсилав мені знайдені старі комп'ютери, — говорить Олесь Майгутяк. — Відправляв через провідника поїздом Київ — Івано-Франківськ. Зустріти його я мав о 7:00. Якось проспав. Мусив шукати поїзд на запасних коліях і стукати по всіх вагонах. Таки знайшов.

Зараз ви читаєте новину «Олесь Майгутяк має комп'ютер із металевою клавіатурою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі