четвер, 24 червня 2021 05:26

Олена Лисенко рік прожила в новій квартирі

Автор: zmina.info
  Олена Лисенко очолювала телерадіокомпанію ”Бриз” у Керчі. Після окупації Криму переїхала до Києва. Працювала в Кримській правозахисній групі
Олена Лисенко очолювала телерадіокомпанію ”Бриз” у Керчі. Після окупації Криму переїхала до Києва. Працювала в Кримській правозахисній групі

Справили дев'ятини за кримською журналісткою і правозахисницею 48-річною Оленою ЛИСЕНКО. Померла в київській лікарні від ускладнень коронавірусу. Її кремували. Поховають біля батьків у Керчі.

— Олена лежала в лікарні майже тиждень. Була підключена до апарата штучної вентиляції легень. Серце зупинилося в реанімації, — розповідає колега Ірина Сєдова, 43 роки. — З Оленою на коронавірус захворів і син Ярослав. Йому 19 років. Навчається в Київському університеті ім. Тараса Шевченка. Досі лежить у лікарні.

Олена Лисенко раніше очолювала телерадіокомпанію "Бриз" у Керчі. Заснувала там благодійну організацію "Ми ­разом".

– 2012 року Олена відкрила правову приймальну. Надавали юридичні консультації, — говорить Сєдова. — Також ми з нею запустили незалежний сайт. Публікували розслідування про корупцію в місті. Коли почалася окупація Криму, вона возила допомогу нашим військовим. Після цього її автівку намагалися спалити. Олену залякували. Її змусили залишити Крим.

Лисенко була розлучена. Із сином переїхала до столиці. Працювала ведучою програми "Київ-Донбас" на Громадському радіо. Згодом долучилася до Кримської правозахисної групи. Спочатку жила на зйомній квартирі. Торік переїхала у власну.

— Олена обожнювала орхідеї, вся кімната була ними заставлена. Дуже любила оперу. Вона свого часу навчалася на режисера масових заходів. Якийсь час у Керчі працювала в театрі, — каже Ірина Сєдова. — Олена сім років боролася за повернення Криму. Збирала факти порушення прав людини на окупованому півострові. Розповідала про це всьому світові. У Кримській правозахисній групі захищала права політв'язнів. Спілкувалася з ними та їхніми родинами. Всім намагалася допомогти. Консультувала переселенців. Її хвилювала проблема екології в Криму. Олена вірила, що Україна поверне півострів і вона поїде додому.

Зараз ви читаєте новину «Олена Лисенко рік прожила в новій квартирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі