вівторок, 23 вересня 2008 15:57

Олена Клюсовець втратила сьому дитину

Автор: фото: Олена ГАБАНОВА
  Олена Клюсовець із дітьми Валерією (тримає на руках) та Володимиром біля своєї хати в селі Нові Боровичі Щорського району на Чернігівщині. У жінки є ще четверо старших дітей
Олена Клюсовець із дітьми Валерією (тримає на руках) та Володимиром біля своєї хати в селі Нові Боровичі Щорського району на Чернігівщині. У жінки є ще четверо старших дітей

У селі Нові Боровичі Щорського району на Чернігівщині багатодітне подружжя Олени та Валерія Клюсовців має цегляний будинок. Із батьками живуть 2-річна Валерія, 5-річний Володимир, 10-річна Анна та Владислав, 13 років. Старші сини — 22-річний Олександр і 24-річний Дмитро — працюють у Полтаві. Наприкінці червня Олена Клюсовець мала народити сьому дитину.

— Я до останнього ходила на роботу, — розповідає 41-річна Олена. Вона працює кухарем у місцевій лікарні для одиноких літніх людей. Минулого тижня вийшла на роботу з відпустки після лікарняного. — Важкі каструлі там піднімала, сумки із продуктами носила. Удома перед тим півгороду буряків висапала. 3 червня мала вихідний, поїхала до Щорса. Там запідозрила, щось зі мною не так, бо почало трохи кровити. Тре було одразу йти до лікарні. Народжувати мала за три тижні. Думала: приїду додому, трохи відпочину, відлежусь. Узяла таксі, щоб швидше. Удома пообідали, відправила дітей на річку купатися, лягла спочити.

По обіді в жінки почалася кровотеча.

— Вийшла в коридор і впала. Коли прийшла до тями, ледве вповзла в хату. Все було наче в тумані. Дотяглася рукою до мобільного. Зателефонувала чоловікові, щоби покликав дитячу медсестру Валентину Лобр. Коли зі Щорса приїхала "швидка", я вже при смерті лежала. У пам"яті тільки якісь уривки: везуть, телефонують, реанімація, хтось кричить: "Ріжте одежу"...

Робота, хазяйство, діти — все часу хоче й рук

У лікарні Олені поміряли тиск. Апарат показав 40/20. У жінки передчасно відшарувалася плацента, на матці утворилася рана. Серцебиття дитини не прослуховувалося. Лікарі почали готувати Олену до операції. Із лікарні сусіднього райцентру Корюківка на допомогу викликали анестезіолога. Почали терміново шукати донорів другої резус-позитивної групи. По кров відправили машину до Чернігова. Хірург Йосип Карпушин, медсестра Вікторія Кириченко і муляр-штукатур лікарні Валентина Воробей здали кров у пункті переливання.

Олену оперували 2,5 год. Зробили кесарів розтин, видалили плід. Щоби припинити кровотечу, вирізали частину матки. Влили 4 л крові та її препаратів.

— Кров здало, здається, 15 чоловік. Капали безперестанно, у дві руки. Перші дні йшла сама кров. На п"ятий-шостий почали лити кровозамінники, — розказує Олена. — Чоловік і сестра спали в коридорі. Не вірили, що викарабкаюся.

Каже, сьомою дитиною мала бути дівчинка:

— Чоловік бачив дитинку. Я на шостий день до тями прийшла. Запитав у церкві, як треба робити, і поховав.

На обліку в районній жіночій консультації Олена Клюсовець не стояла.

— Ніколи було: робота, хазяйство, діти — все часу хоче й рук, — жінка бере на руки доньку Валерію. — Автобус до райцентру двічі на тиждень ходить. Я вдома і Леру, і Вову родила, на облік не ставала. Уже потім машина приїжджала й у пологовий забирала. Болить і мучає зараз: чого ж я тоді в Щорсі не залишилася? Лікарі говорять, що нічого не зробили би. Плід завмер раніше, а кров потім пішла. Дітей більше не буде, але шістьох маю. Чекатиму тепер на онуків.

1967, 19 травня — Олена Лизун народилась у с. Нові Боровичі Щорського р-ну на Чернігівщині
1984, 28 січня — одружилася з Валерієм Клюсовцем із сусіднього села Слобода, народила сина Дмитра
1986 — подружжя переїхало в Нові Боровичі, з"явився син Олександр
1995 — народився син Владислав, за два роки — донька Анна
2003 — з"явився син Володимир
2006 — народила доньку Валерію
2008, 4 червня — втратила сьому дитину. Мертвонароджену доньку поховав чоловік

Зараз ви читаєте новину «Олена Клюсовець втратила сьому дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі