понеділок, 14 квітня 2008 14:23

Олексій Бараш понесе олімпійський вогонь до Пекіна

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Олексій Бараш працює ембріологом у столичній клініці ”Надія”. Він під мікроскопом запліднює яйцеклітини
Олексій Бараш працює ембріологом у столичній клініці ”Надія”. Він під мікроскопом запліднює яйцеклітини

2 травня киянин Олексій Бараш, 24 роки, нестиме олімпійський вогонь до Пекіна. З України поїдуть ще четверо учасників. Олексій працює лікарем-ембріологом у столичній клініці "Надія", де роблять штучні запліднення.

— Відбірковий конкурс проводила компанія "Самсунґ". Набирали людей, у яких незвична доля чи професія. Досі не знаю, хто подав мою заявку, — знизує він худими широкими плечима. — Мабуть, хтось із друзів. Було 7,5 тисяч охочих, а відібрали п"ятьох.

Спілкуємося в клініці "Надія". Олексій працює тут два роки. Ділить кабінет із трьома колегами. Усі вони в білих халатах. Відвідувачам у клініці видають одноразові сині бахіли й халат.

— Зраділи, що вас вибрали? — запитую в Олексія.

— Він так стрибав, що за ноги його тримали, — каже Людмила Станіславівна, начальниця Бараша. Жінка через мікроскоп розглядає яйцеклітини.

До Пекіна Олексій Бараш полетить 2 травня. Факел із вогнем нестиме 200 м. Потім смолоскип можна забрати на пам"ять.

— Із собою дозволили привезти одну людину. Візьму друга Дениса, — говорить він. — Через Інтернет прислали фотографію форми, в якій будемо нести вогонь. Це штани із курткою та майка з шортами. Для дівчат — червоні, для хлопців — сині.

Чоловік крутить у руках олівець. Каже, що хвилюється.

— Ми сміємося, що 200 метрів можна і проповзти, — жартує Людмила Станіславівна. — А він все одно переживає.

Бараш сідає до мікроскопа. Показує на моніторі яйцеклітини і сперматозоїди, збільшені в кілька тисяч разів. Рухає їх на склі  тоненькими голочками. Вибирає найкращі й запліднює.

Із собою дозволили привезти одну людину. Візьму друга Дениса

— Учора запліднив близько сотні яйцеклітин. Ембріон ростимо п"ять днів. Потім вибираємо кращі й переносимо в матку. Середній вік наших клієнтів — 30 років, — каже він.

Цікавлюся, чи звертаються до них по допомогу відомі люди.

— Пари, які народжують після 40 років, здебільшого наші, — каже він. — За послуги клініка бере 8 тисяч 200 гривень. Ще 10 тисяч іде на препарати, які мусить приймати жінка. Майже половина клієнтів не вагітніє з першої спроби. Але гроші ми не повертаємо. У жінки може бути хвора матка або в чоловіка нездорові сперматозоїди. В Україні одна пара робила 16 циклів. А в Ізраїлі аж 89, — додає Олексій.

— У дитинстві я хотів бути водієм маршрутки, — розказує про себе. — До школи треба було під"їжджати. У маршрутці я постійно засинав. Мама будила на зупинці, я не хотів вставати, вередував. Заздрив водієві, бо він не виходив на зупинках, а їхав собі далі.

Батьки Олексія живуть у Запоріжжі.

— Мамі, Ірині Василівні, та батьку, Олександрові Петровичу, по 48 років. Вони в мене молоді, про дітей думали, коли треба, — хвалить рідних. — Маю старшу сестру Зою, їй 28 років. Усі троє працюють на заводі "Запоріжсталь". Батько — майстер, мама... вже й не згадаю, хто. А сестра — економіст. Я раджу, щоб шукала іншу роботу, бо на заводі ніякого розвитку. У лютому Зоя вийшла заміж, її чоловік  комп"ютерник на фірмі. Кажу, щоб уже народжували дітей. Обіцяли приїхати до мене в гості. Я живу в гуртожитку на Троєщині.

Говорить, що дівчини не має.

— Раніше зустрічався з кількома. А зараз увесь час присвячую роботі. Інколи в клініці залишаюся ночувати. Якщо взяли яйцеклітину, маємо запліднити її через 3–5 годин. Не можна відкладати до наступного дня.

Олексій навчається в аспірантурі біологічного факультету Києво-Могилянської академії. 2004-го їздив до Америки.

— З України поїхало вісім студентів. Жили там безплатно три місяці. Я влаштувався в ресторан на ресепшн. Проводив клієнтів за столики. За місяць мав більше тисячі доларів. Купив ноутбук, фотоапарат.

Зараз ви читаєте новину «Олексій Бараш понесе олімпійський вогонь до Пекіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі