понеділок, 12 травня 2008 16:14

Олег Полозюк у 13 років зламав хребет

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Кияни Олег Полозюк, Юрій Войтюк і Володимир Турський (справа наліво) з австралійкою Моєю, яка проповідує вчення індійського святого й цілителя Саї Баби. Чоловіки зустрілися з нею півтора року тому під час поїздки Індією
Кияни Олег Полозюк, Юрій Войтюк і Володимир Турський (справа наліво) з австралійкою Моєю, яка проповідує вчення індійського святого й цілителя Саї Баби. Чоловіки зустрілися з нею півтора року тому під час поїздки Індією

Киянин 38-річний Олег Полозюк у 13 років зламав хребет. Відтоді пересувається на візку. Позаторік із двома сліпими товаришами поїхав до Індії — до цілителя Саї Баби.

— Володимир Турський і Юрій Войтюк прочитали, начебто той індус є втіленням бога на землі. Мене запросили як зрячу людину, що знає англійську, — розповідає Олег.

У трикімнатній квартирі Полозюка ремонт. У вітальні — недоклеєні шпалери. Порожня книжкова шафа покрита пилом. Господар їздить на візку з товстими колесами.

— Ми потрапили на 80-річчя Саї Баби, — продовжує. — Його прийшли привітати індійські урядовці. Прибули делегації з Росії, Італії, Німеччини. Поміж гостей ходила священна слониха Гіта в червоній оксамитовій накидці. Під кінець підняла хвоста й наробила на чиновників. Вони сиділи непорушно, навіть не обтерлися. Саї Баба пояснив: бог через слониху показав, що вони мають бути ближче до народу, — сміється чоловік.

Із захопленням розповідає про цілителя.

— Він зростом метр сорок, худий, має пишне чорне волосся. Йому 80 років, а виглядає як хлопчик. Без зморщок, завжди усміхнений. Носить довгу помаранчеву рясу. Цей чоловік дуже багатий, бо лікує арабських шейхів. Вони на пожертву дають мільйони. Кажуть, вилікував когось від СНІДу. Але нам особливо не допоміг, — додає засмучено. — У його госпіталі хлопцям порадили навчитися бачити серцем і душею, якщо очима не можуть. А мене похвалили, що візок не завадив приїхати до Індії.

Олег розводить кволими руками. Пальці трохи викручені й зігнуті в кулак. Час від часу поправляє нерухомі ноги в капцях. Пригадує, як в Індії у нього вкрали взуття.

— Залишали його біля храму, бо пускали лише босих. Коли вийшли, моїх шкіряних майже нових сандалів не було, — бідкається. — Найстарший із служників пояснив, що крадіжка взуття — це добрий знак. Це означає, що я почну інше життя. За нові тапці віддав на наші гроші 11 гривень.

Олег Полозюк у дитячому віці зламав хребет.

— Із батьками поїхав у село до бабусі. З дядьком будували фундамент під хлів. Хлопці покликали мене на став. Я мав перший дорослий розряд із плавання. Сусід почав підбивати: "Ану покажи, який ти спортсмен". Я невдало стрибнув у воду та зламав хребет.

Двічі був одружений зі здоровими жінками

Школу Олег закінчував удома.

— У журналі "Наука і життя" прочитав про московського циркача Валентина Дікуля. Він зі зламаним хребтом став найсильнішою людиною світу. Тримав на плечах "волгу". Я почав по п"ять годин щодня тягати гантелі, підтягуватися.

Жваво розповідає, що багато разів падав із візка. Тричі — в метро. Не травмувався, бо знає, як правильно групуватися.

— Скручуюся калачиком і закриваю обличчя, — каже чоловік. — Якось мене супроводжувала мама товариша-інваліда. Мій візок упав і зламав їй руку в трьох місцях.

Полозюк живе з матір"ю — 58-річною Любов"ю Василівною. Вона працює в їдальні корпорації "Укргаз". Батько Микола Іванович 2000-го помер від хвороби нирок.

— Я двічі був одружений зі здоровими жінками, — продовжує Олег. — Шлюб із молодшою на 10 років Оленою зіпсувала теща. Я не сварився, але любив, щоб усе було по-моєму. Через рік після розлучення Олена вийшла заміж, має двох дітей. Дзвонила мені кілька разів, питала, як здоров"я.

У другому шлюбі з киянкою Ларисою прожив п"ять років.

— Почала вимагати, щоби більше заробляв, приділяв їй багато уваги. Не люблю стосунків, які будуються на звичці. Лише кохання! Говорити вмію, а жінки компліменти люблять. Сам не лишуся.

1970, 8 лютого — Олег Полозюк народився в Києві в родині водія
1983 — в селі на ставку зламав хребет
1993 — студент юридичного факультету університету ім. Шевченка; відтоді працює юристом в організаціях інвалідів
1997 — одружився з Оленою, жили два роки
2000 — помер батько Микола Іванович
2002 — одружився з Ларисою, жили п"ять років
2006, грудень — із двома незрячими знайомими поїхав до Індії
2008 — лауреат відзнаки "Гордість країни"

Зараз ви читаєте новину «Олег Полозюк у 13 років зламав хребет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі