пʼятниця, 22 лютого 2008 16:09

Олег Янковський соромився своєї аристократичної бабусі

Автор: фото: TASS
  Актор Олег Янковський з дружиною Людмилою Зоріною (крайня ліворуч) та актрисою Інною Чуриковою в московському театрі ”Ленком”. 9 вересня 2007 року
Актор Олег Янковський з дружиною Людмилою Зоріною (крайня ліворуч) та актрисою Інною Чуриковою в московському театрі ”Ленком”. 9 вересня 2007 року

Акторові Олегу Янковському сьогодні виповнюється 64 роки. Він святкуватиме на дачі в містечку Барвиха, що під Москвою.

Олег Янковський народився в казахському містечку Джезкаган у родині польських емігрантів. Туди відправляли на заслання представників інтелігенції та злодіїв у законі. Олег товаришував із обірваною дворовою шпаною й соромився своєї аристократичної бабусі. Ольга Афіногенівна носила брошку на залатаній блузці, елегантну зачіску та пенсне. Колись її сусідом у місті Симбірськ був маленький Володя Ульянов. Янковській купили ляльку з очима, що заплющувалися. Ленін виколов їй очі, аби подивитися, що там усередині.

Батько актора Іван Янковський був військовим, товаришував із наркомом Михайлом Тухачевським. Згодом загинув у сталінських таборах. Мати після цього спалила родинний архів, зокрема дворянську грамоту та батьківський Георгіївський хрест. Вона вивчилася на бухгалтера, аби годувати трьох синів і матір. Хлопці ходили в обносках, жили в 14-метровій кімнатці. Але мали велику бібліотеку й розмовляли кількома мовами.

У дитинстві Олег мріяв стати стоматологом, щоб розбагатіти. Повіз документи до Саратовського медінституту, але зайшов до театрального училища. Іспити вже завершилися. Хлопець зазирнув до директора.

— Ваше прізвище? — запитав той.

— Янковський.

Директор подивився в якісь списки на своєму столі.

— Вас прийняли. У вересні приходьте.

Олег подумав, що в театральному, мабуть, недобір. Та насправді його старший брат Микола, який працював на заводі сталеваром, потайки склав іспити. Він погодився поступитися місцем в училищі Олегові.

На другому курсі Янковський закохався в третьокурсницю Людмилу Зоріну.

— За гарне навчання нас преміювали поїздкою до Москви. Ми купили на Павелецькому вокзалі саєчки по 6 копійок і сіли на лавці  їсти. Я зрозумів, що не можу без Люди жити. Вона була красива, руда й неймовірно талановита, — каже він.

Ленін виколов ляльці очі, аби подивитися, що там усередині

Після училища Зоріну запросили до Саратовського муздрамтеатру. Дивитися на неї ходило все місто. А про Янковського говорили "чоловік Зоріної".

1968-го він поїхав на гастролі до Львова. Там відпочивав режисер Володимир Басов разом із дружиною Валентиною Титовою. Пара сиділа в ресторані, а за столиком навпроти умостився Янковський. Титова звернула на нього увагу:

— Він міг би зіграти роль Генріха у фільмі "Щит і меч", — зауважила.

— Таких облич у акторів не буває, — засумнівався режисер. — Це якийсь фізик або філолог.

Янковського таки запросили у "Щит і меч". За рік стрічка зібрала в кінотеатрах 68 млн глядачів. До актора прийшла всесоюзна слава.

1972-го на зйомках фільму "Гонщики" машина зі знімальною групою перевернулася на крутому схилі. На Янковському згоріла шкіряна куртка. Однак сам він не отримав жодної подряпини. Актор Євген Леонов без упину розповідав колегам про "щасливчика". Почувши це, режисер Театру імені Ленінського комсомолу Марк Захаров запросив Олега до себе в трупу.

Людмила кинула театр і супроводжувала чоловіка на зйомки.

Без неї він не міг. Якось приїхав до Парижа і відправив ій телеграму: "Усе гаразд, зупинився в такому-то готелі". А тоді випив і заблукав у місті. Знайшов поштамт і відправив ще одну телеграму: "Терміново телеграфуй назву готелю".

Їхньому синові Філіпу нині 39 років. Він режисер. Одружений з акторкою Оксаною Фандерою, 40 років. У  його фільмі "Статський радник" вона зіграла терористку Іглу.

Старший брат Янковського, 77-річний Ростислав, грає в Російському театрі  Мінська. Двоє його синів, Ігор і Володимир, — актори. Середульший брат, 69-річний Микола, — директор Саратовського молодіжного театру. Має двох доньок-музиканток Ольгу і Наталю.

Усі брати Янковські одружилися до 21 року.

— Так нам радила мама, — пояснює Олег Іванович. Вільний час він віддає онукам — Лізі та Вані.

— Ходимо втрьох у піцерію, — каже. — Ваня "підсадив" мене на комп"ютерні ігри. Раніше я не знав, як підступитися до комп"ютера.

Торік Янковському приписали роман з акторкою 20-річною Оксаною Акіньшиною. Вони знімалися в картині Романа Балаяна "Обраний". Актор називав Оксану своєю "музою".

— Не встигли познайомитися, як нас уже "одружили", — обурюється він. — Мама  казала, що дружина має бути одна на все життя.

Олег Янковський знявся у 71 фільмі. Найпопулярніші — "Щит і меч", "Той самий Мюнхгаузен", "Звичайне диво", "Дім, який побудував Свіфт", "Закоханий за власним бажанням". Із 1973-го — в московському театрі "Ленком". Серед інших ролей зіграв там Леніна. 1987-го отримав держпремію СРСР за роль у фільмі київського режисера Романа Балаяна "Польоти уві сні та наяву". 2000-го сам зняв комедію "Приходь на мене подивитися". Нині грає митрополита в історичній драмі Павла Лунгіна "Іван Грозний і митрополит Філіп".

Зараз ви читаєте новину «Олег Янковський соромився своєї аристократичної бабусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі