четвер, 23 грудня 2010 00:00

Олаф Мартенс фотографує моделей і олігархів

У середу в столичній галереї "Брюс коллекшн" на вул. Артема відкрилася виставка німецького фотографа 47-річного Олафа Мартенса. До Києва не приїхав через зайнятість. На показ виставили 23 його знімки. На них переважно оголені жінки-моделі з яскравим макіяжем та у відвертих позах.

— Олаф демонструє на своїх фотографіях жіноче тіло провокаційно, дуже радикальними методами. Використовує посткомуністичну естетику, часто знімає на якихось військових базах. У нього багато світлин 1980-х. Тоді Східна Німеччина переживала глибоку кризу, — розповідає куратор галереї Леся Прокопенко, 22 роки.

Показує на фото жінок із панчохами на голові. Двоє гостей біля світлини п'ють біле вино і хихикають:

— Це дуже іронічний автор. При цьому він інтелектуал, викладає фотографію в багатьох країнах світу. А те, як дурачиться у своїх роботах — це продуманий хід. До цього ще один фотограф, Альберт Вотсон, одягнув панчоху на голову супермоделі Кейт Мос. Питати, що цим хотів сказати автор, — немає сенсу. Це ж сучасне мистецтво.

Олаф працює за довгостроковим контрактом із фірмами "Вольфорд" і "Фоґаль", що виробляють вишукану жіночу білизну й панчохи. Для них зняв багато проектів з оголеною натурою.

— Ню займає 20 відсотків з моїх робіт, — каже він. — Коли я був студентом Школи мистецтв у Лейпцигу, то присвятив жіночому тілу свій перший фотоальбом. На відверті зйомки запрошував російських моделей. Платив по 3 тисячі доларів на день.

Кілька років Олаф Мартенс жив і працював у Санкт-Петербурзі. Приїхав на запрошення тамтешньої меценатки Валерії Попової. Тоді зробив фотосесію олігарха Бориса Березовського. На світлинах бізнесмен у дорогому костюмі й червоній краватці, позує в позолочених інтер'єрах. Їх демонструють на великому моніторі.

— Я зробив серію "Російські олігархи": Березовський, Лужков, Чубайс, Церетелі. У Бориса Березовського гарне відчуття стилю — вишукані манери, розумна мова. Він чудово одягається. Юрій Лужков — робітник, він нецікавий, — згадує Мартенс.

Організатори виставки зв'язалися з Мартенсом через його сайт.

— Він типовий художник — трохи розсіяна людина, — каже Леся. — Кілька робіт, які хотіли виставляти, не надіслав усупереч контракту. Але ми поставилися до цього лояльно.

Представлені на виставці фотографії коштують від 1250 євро, це — 13 тис. грн. За найдорожчу роботу "Ірина" розміром 80 на 60 см правлять 2500 євро — 25,5 тис. грн. На ній дівчина у спідньому фарбує губи перед дзеркалом.

— За європейськими мірками — це доволі недорого. Він намагається не завищувати ціни. Ми відібрали фото, які ближчі українському колекціонеру. У нас здебільшого купують щось естетичне й комерційне, щоб прикрасити інтер'єр.

Кожна світлина існує накладом до 10 примірників. Найдорожче коштує останній. Покупець фотографії отримує підтверджувальний сертифікат. 50% суми одержує фотограф, решту — галерея.

— За перший тиждень вернісажу не продали жодної роботи, — каже директор галереї Наталя Бакуменко, 27 років. — Кілька колекціонерів прицінювалися, але ще нічого не купили.

Виставка триватиме до 24 січня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Олаф Мартенс фотографує моделей і олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі