середа, 07 листопада 2007 17:44

Наум Бакович вирвав сам собі останнього зуба

Автор: Фото: Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК
  Наум Бакович із села Біле Перемишлянського району на Львівщині з донькою Тетяною, яка приїхала до нього в гості зі Львова
Наум Бакович із села Біле Перемишлянського району на Львівщині з донькою Тетяною, яка приїхала до нього в гості зі Львова

"Не йшов до церкви, бо ноги дуже болять. Сьогодні в нас празник — свято Петра і Павла. Довго не вистою", — каже 80-річний Наум Бакович із села Біле Перемишлянського району на Львівщині.

Під грушею біля його хати гавкає прив"язаний білий пес.

— Тихо, Мавпо, тихо, — вгамовує господар. — Свої прийшли.

Торік Наум Йосипович продав коня за 2 тис. грн. А ялову корову збув за 1,5 тис. Ще одну корову залишив собі. Її сусіди пасуть по черзі. Щомісяця він дає пастухам по 70 грн.

— За коня купив куртку до церкви, чоботи, парасолю, — загинає пальці. — Грису для свині, дрова на зиму. Онукові на весілля дав. Він минулої осені женився. Я на забаві не був — хворів.

У Баковича 30 соток городу. На пай видали ще 25 га колгоспної землі.

— Усе сусідам пороздавав задурно, хай бульбу вирощують. Мені нащо стільки? Це раніше був би пан.

51-річна донька Тетяна накриває на стіл. Ще одна, 49-річна Ганна приносить холодець і варені яйця. Наум Йосипович живе сам. Тетяна кличе батька до Львова, але він не переїжджає.

— Сини Влодко і Петро вчора були, — хвалиться господар. — На цвинтар до мами ходили. 11 років, як жінка померла. Ну, наливай! — звертається до доньки. Та обтирає руки об фартух і наповнює келихи горілкою.

Чоловік закушує ковбасою. Перекидає нею в роті. Каже, немає зубів.

— Сам останнього вирвав. Болів страшно, хитався. Промив плоскогубці спиртом, вхопив за зуб і все. Тепер їм маленькими кусочками. І горілку п"ю, по 30–40 грамів на день. Вона дуже помічна.

Наум Йосипович сам готує макарони, каші, супи. Має мікрохвильову піч — подарунок дітей на 80-річчя.

Горілку п"ю по 30–40 грамів на день. Вона дуже помічна

— Антену, як тарілка, подарували. Телевізор 20 каналів показує, але я два дивлюся. Люблю політику і Віктора Ющенка. Серце болить, коли бачу, як чубляться політики. Їх би трохи до Сибіру. У камеру, де підлога — трикутником донизу. Під ногами вода, сісти ні на що. Я відсидів у тюрмах п"ять років. За що, донині не знаю, — на очі в чоловіка набігають сльози. Він витирає їх пальцем.

— Тата забрали, бо москалям не видав повстанців, що в лісі переховувалися, — розповідає Тетяна. — Спочатку в Дніпропетровську сидів, у Львові. А потім вивезли до Сибіру в Хабаровський край. Там якийсь порт будував. 1953-го, коли помер Сталін, попав під амністію. Але відпустили аж 1955-го — оформлювали документи.

Відколи не стало дружини Зосі, Наум Йосипович пише мемуари.

— І про Сибір, і про Зосю, — каже. — У неї батьки рано повмирали. Її виховували чужі люди, а тоді позбулися, щоб мати пільги як бездітна сім"я. А як про маму свою писав, зошит мокрий від сліз був. Її в Німеччину на роботу забирали. Батька в мене не було, сам лишився.

Господар витягує з тумби зошит із твердою сірою обкладинкою. На ньому чорним маркером написано "Моє життя".

— "Мала Зоська довго поливала свою солодку грядку, обполювала. Щоранку приходила подивитися, чи вночі ніякий злодій її скарбу не викопав". Це я писав, як Зося посадила на полі жменьку цукру. Їй тоді, здається, п"ять років було. Де вона той цукор дістала, не знаю. Гадала, він виросте.

Помовчавши, додає, що в селі на 80 вдовиць — 20 вдівців:

— На одного діда 20 бабів припадає. Файно, правда? Одна може борщ варити, інша — паляниці пекти.

1926, 14 грудня — Наум Бакович народився у с. Біле Перемишлянського району Львівської області
1941 — землероб у колгоспі "Молода гвардія"; закінчив курси ветеринарів
1942 — матір Теклю вивезли на роботу до Німеччини
1948 — одружився з сиротою Зосею; народили чотирьох дітей
1950 — як політв"язень потрапив на каторгу до Сибіру в Хабаровський край
1955 — повернувся із заслання
1973 — працює сільським листоношею
1986 — мірошник на млині
1996 — померла Зося
2006 — на 80-річчя до Наума Баковича приїхали двоє синів, двоє доньок, невісток і зятів, 9 онуків, 5 — з чоловіками і дружинами, троє правнуків

Зараз ви читаєте новину «Наум Бакович вирвав сам собі останнього зуба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі