четвер, 10 вересня 2009 08:03

Наталя Курінна виходила лелеку Льоху

Автор: фото: Наталія КУРІННА
  У селі Отрохи Козелецького району на Чернігівщині киянка Наталя Курінна зводить дім. Її син Олександр (у центрі) та будівельник Микола годують лелеку Льоху карасиками, які для птаха купують на базарі по 12 гривень за кілограм
У селі Отрохи Козелецького району на Чернігівщині киянка Наталя Курінна зводить дім. Її син Олександр (у центрі) та будівельник Микола годують лелеку Льоху карасиками, які для птаха купують на базарі по 12 гривень за кілограм

33-річна домогосподарка Наталя Курінна з Оболоні місяць тому підібрала лелеченя, яке випало із гнізда в селі Отрохи Чернігівської області. Із чоловіком приватним підприємцем Сергієм, 35 років, і синами Микитою, 14 років, і 5-річним Олександром вони живуть там у літній період. Стару хату і 25 соток городу купили два роки тому. Тепер зводять 2-поверховий будинок.

— Про бузька сини підказали. Приходять якось і кажуть: "Мам, ты ж у нас любишь животных?" Ну, думаю, підібрали десь бездомне котеня чи щеня. А вони: на сусідній вулиці лелеченя випало із гнізда. Побігла його рятувати. Лелеченя бігало під деревом, не могло взлетіти. Із гнізда виглядало інше. На руках занесла побитого в хату. Прощупала ліве крило — вроді ціле. Три тижня лікувала самотужки. У травні моя гуска потягнула крило. Ветеринар казав, що саме по собі заживе. Думала, з Льохою буде те саме. А він кілька тижнів волочив крилом по асфальті.

Наталя повезла птаха в столичну ветеринарну клініку. Крило склали і перебинтували. У зламаний палець на правій нозі вставили спицю. За операції заплатила 3 тис. грн.

— Бузька вже вчиться літати. Раз спробував і впав. Але крилом махає свобідно. Ветеринар сказав, що восени дасть собі раду. Я його силою тримати не буду. Йому треба на волю, продовжувати свій рід. Але переліт у теплі краї йому зараз не під силу. Нехай перезимує в нас. У хліві вже поставили для нього ящик із соломою. У селі ми кожні два дні, бо ж стройка. Коли нас нема, будівельники погодують, чи сусіди Аркадій зі Свєтою.

Рибу їв як не в себе

Син Наталії 14-річний Микита кидає лелеці маленьких карасиків. Рибу купують на базарі по 12 грн за кг.

— Сусіди казали, воно їстиме все підряд. Ми давали жаб і черв"яків. Коли чоловік приніс із рибалки карасиків, бузько аж дзьоб догори підняв. Їв як не в себе. По подвір"ю збирає личинки. Іноді щипає молоду траву. Із гусами товаришував. Ходили разом повсюду. Бузько клацав дзьобом, гуси гельготали. Мабуть, спілкувалися по-своєму. Але ті зараз із гусеням, до себе нікого не пускають, шиплять на нього.

— Дві наші собаки дружать із бузькою. Такса Фантік іноді врєднічає. Може підкрастися і поганяти його по подвір"ю. А для піт-буля Атоса Льоха, мов дитина. Колись він виходив приблудне котеня. Навчив його їсти і пити молоко. Коли ставало холодно, грів лапою.

Півроку тому Наталя врятувала їжака.

— Підібрала його на дорозі. Був увесь у крові, мабуть, собаки подрали. Повезла у ветклініку. Лікар і каже, щоби їхала в зоопарк: там і їжака вилікують безплатно, і в себе оставлять. А я ж не для того його рятувала, щоби здати в неволю.

Зараз ви читаєте новину «Наталя Курінна виходила лелеку Льоху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі