середа, 08 квітня 2009 17:48

Наталя Доленко живе за індусом у Лондоні

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Наталя Доленко каже, що в Лондоні за 300 доларів можна накупити дитячих речей майже вдвічі більше, ніж у рідному Києві
Наталя Доленко каже, що в Лондоні за 300 доларів можна накупити дитячих речей майже вдвічі більше, ніж у рідному Києві

31-річна Наталя Доленко з Києва вісім років живе у Лондоні. Там вчиться у коледжі мистецтв та дизайну. Вийшла заміж за нафтового бізнесмена, індуса Крішну Пемтінга. Мають двох синів.

До Києва Наталя приїхала на Український тиждень моди. Тут представила свою колекцію жіночого одягу "Сублімація". У столиці живе мама дизайнерки — Таїсія Доленко. Батько Вадим помер через хворобу серця, коли доньці було 17. Наталя — єдина дитина в сім"ї.

— Батьки математики, працювали в інституті кібернетики, — п"ємо з Наталею чай у кафе торговельного комплексу "Глобус". — Я з дитинства шиттям захоплювалася. У мами був потрясаючий чемодан із тканинами, які вона купувала в Москві. На них був, — задумується, — принт, — каже з англійським акцентом. — Малюнки по-нашому. Тканини були незвичайної тонкої текстури. Коли мама не бачила, я діставала їх і робила собі одяг. Із пальтової намагалася пошити туфлі. А із натурального козлика хотіла сумку. У мене не вийшло, але мама мені все прощала. У мене була худа фігура, — мацає талію. На Наталі теплий білий светр і сині джинси. — У радянських магазинах не було мого розміру. З 14 років на старій маминій швейній машинці шила собі все.

Із 15 років Доленко працювала моделлю у київських агентствах "Олег і Єва", "Лінія 12", "Карін". Інколи запрошували на покази до Москви.

— У Москві наробило фурору моє біле гіпертрофоване пальто з коричневими прозорими ґудзиками. У ньому я пішла в наймодніший клуб. Там була велика черга і фейс-контроль. Із подружкою стояли в кінці. Коли нас побачили охоронці, наказали усім розступитися, щоб ми зайшли.

Я рідко бачу свекруху, тому в нас все добре

Каже, що мріяла вступити до лондонського коледжу мистецтва та дизайну.

— Обожнювала британського дизайнера Джона Ґальяно, хотіла бути такою, як він. У Москву приїжджала людина, яка набирала курс до лондонського коледжу. Я вступила. Вчуся там досі. Бо під час навчання народила двоє синів, брала академвідпустки.

Старшому синові Доленко Річарду 4,5 року, молодшому Майклу — 10 місяців.

— Мій чоловік на 20 років старший за мене. Більшість життя прожив у Лондоні, довго працював у Москві. Був викладачем Ліверпульського університету, очолював компанії з продажу нафти. Познайомилися в Лондоні. Крішна тоді у Москві працював, приїхав на вечірку, а мене туди подруги витягнули. Невдовзі запропонував переїхати до нього. Коли я відмовила, покинув бізнес і повернувся до Лондона. Весілля гуляли у Києві. Вдома я міняла закордонний паспорт. Чекала чотири місяці, бо не могли правильно англійською написати моє ім"я. У Крішни на Маврикії лишилася старенька мама. Ми їздили туди кілька разів, показували дітей. Свекруху звати Санті. Я її рідко бачу, тому в нас все добре.  У чоловіка є брати і сестри, усі роз"їхалися по світу. В Лондоні маємо свій 4-поверховий будинок. Але українські будинки порівняно із лондонськими виглядають палацами. Там продають квартири, у яких кімнати по 10–15 кв. м. Я називаю їх "коморками". Влітку орендувала квартиру без батарей. Коли прийшла зима, дуже застудилася. Накупила багато обігрівачів, але вони не допомагали, бо в кімнаті височенні стелі. У ванну і на кухню одягала пальто. З"їхати з квартири теж не могла, бо підписала контракт на рік. Ще там їжа кошмарна, одні полуфабрикати і сендвічі. Я виросла на кефірі, сметані й творозі. Усе це можна придбати лише у спеціалізованих російських магазинах.

Дітей батьки випроводжають із дому в 17 років і більше не допомагають їм. Моя знайома влаштувала 12-літню доньку в приватну школу із проживанням, бачиться із нею раз на тиждень. Вирішила переїхати до Франції і залишити дитину в Лондоні. Каже, що зможе її навідувати із Ніцци.

Як одягаються англійці?

— Менше уваги приділяють одягу, ніж українці. Але роблять яскраві деталі: шарф, рукавиці, сумка. Носять джинси, майки, светри, легке взуття. Підборів не взувають. По висоті каблука можна визначити, хто щойно приїхав до Лондона. Я із собою привезла три пари чобіт на підборах, але так і не взувала. Англійські політики одягаються строго, не в "Луї Віттон" чи "Шанель", як українські. Про нашу модницю Юлію Тимошенко можу сказати, що у неї є стиль. Її коса була на показах у Парижі після помаранчевої революції. Тоді всі полюбили переплетені коси. Але кожен стиль треба з часом змінювати. Десять років носити одне й те саме не можна.

Для себе одяг шиєте?

— Тепер ні, бо після пологів ще не прийшла у форму. Не хочу потім перешивати. А чоловікові шарф вив"язала. Купила йому в Києві три вишиванки і дітям по одній. Хоча заприсяглася, що тут речей не купуватиму. В доньки моєї подруги був день народження. Я хотіла купити дитині кілька речей. Пройшлася магазинами по Хрещатику. Зрозуміла, що треба викласти щонайменше 300 доларів. У Лондоні за такі гроші можна накупити майже вдвічі більше.

1977, 24 травня — Наталя Доленко народилася у Києві в родині математиків

1992 — працює моделлю в агентствах "Олег і Єва", "Лінія 12", "Карін"

2001 — вступила до Лондонського університету

2004 — вийшла заміж за індуса Крішну Пемтінга

2005 — народився син Річард

2008 — з"явився на світ син Майкл

Зараз ви читаєте новину «Наталя Доленко живе за індусом у Лондоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі