пʼятниця, 28 листопада 2008 20:31

Наталія Крачковська не має акторської освіти
6

Російська актриса Наталія Крачковська з онуком Володимиром, названим на честь її чоловіка
Фото: фото: TASS
Такою Наталія Белогорцева (дівоче прізвище Крачковської) вступала у Московський інститут кінематографії
У стрічці ”Іван Васильович змінює професію” (1973) актриса зіграла Уляну Буншу, дружину кіногероя Юрія Яковлева
Визнання актрисі без освіти принесла роль мадам Грицацуєвої у фільмі ”12 стільців” (1971)
У фільмі ”На Дерибасівській гарна погода, або На Брайтон Біч знову йдуть дощі” (1992) Наталія Крачковська грала роль дружини розвідника. Ліворуч у кадрі — актор Дмитро Харатьян

— Ну й нічого, що не дали народної артистки. Мене знає і Путін, і баба з базару — я й так народна! — сміється заслужена артистка СРСР Наталія Крачковська. 24 листопада жінка відзначила 70-річчя. — У день народження мала виставу в Театрі кіноактора, а потім купила з дівчатами горілки, вина й відсвяткували.

Актриса зіграла майже 100 ролей в кіно. Останніми роками працює в театрі.

— Мене просто не кличуть зніматися. Думають, що я хвора. Режисери бояться, що щось трапиться на знімальному майданчику, — скаржиться актриса. — А в мене ще достатньо сил. Відчуваю, що можу зіграти роль, яка ввійде в історію.


Крачковська не має акторської освіти, хоча вступила до Московського інституту кінематографії, коли конкурс був 256 осіб на місце. Вона прочитала монолог Івана-дурника із "Коника-Горбоконика". Викладач сказав: "Цю "дурненьку" треба взяти". Але вчитися не довелося: студентка потрапила під машину й втратила зір. Коли вилікувалася, знімалася на "Мосфільмі" в масовках, згодом — в епізодичних ролях.

Прославила її стрічка "12 стільців", в якій зіграла мадам Грицацуєву. На цю роль претендували Нонна Мордюкова і Галина Волчек, але режисер фільму Леонід Гайдай побачив Крачковську. "Ось вона — мрія поета", — сказав.

— Мені дали дурнувате плаття 48-го розміру замість 54-го, — згадує актриса. — Щоб я в ньому помістилася, сукенку на спині розрізали, а дірку прикрили хусткою. Під час зйомок латка зірвалася, я стояла до камер спиною. Почувся регіт. Від сорому я побігла геть зі знімального майданчика.

За цю роль Крачковська отримала 175 крб гонорару. За 30 крб купила італійські туфлі.

— Жінка без коханця — як довідка без печатки. Були в мене романи, й достатньо довгі, але таких зворушливих, як у фільмах показують, — жодного. У мене не було багатого покровителя, всього добилася сама. Спала не з тими, з ким потрібно, а з тими, хто подобається.

Із своїм майбутнім чоловіком, звукорежисером Володимиром Крачковським, старшим майже на 20 років, Наталія Леонідівна познайомилася на зйомках 1962-го. Там він став за нею упадати.

— Якось вранці відкрив двері мого номера і вніс на підносі сир, сметану й булочки. Володя розумів, що трояндами мене не візьмеш, а ось сніданок — аргумент сильніший. І коли він сказав, що буде уважним завжди, я відповіла, що стану його дружиною.

Наталя й Володимир прожили разом 26 років.

— Після його смерті мені приснилося, що балакаю з чоловіком і прошу взяти мене до себе. Він сказав: "Ні, ми зустрінемося нескоро". Був період, коли не знала, як жити, але дала собі установку не плакати. І вижила, зараз сину допомагаю. Василь теж звукорежисер, невістка займається онуком. Володі 13 років.

Крачковська багато палить.

— Почала 51 рік тому, бо не завжди було що поїсти. Цигарка заміняла і обід, і вечерю. А смачно поїсти я люблю. У мене був прихильник, який казав: "Ти — 100 кіло мрії". Я завжди хотіла зіграти Джульєтту, але мама казала: "Де ти знайдеш Ромео для себе?" 90-60-90 мені ніколи не досягнути, але я вирішила, що 130 сантиметрів у грудях — теж добре.

Перед зйомками фільму "Іван Васильович змінює професію" актриса схудла на 20 кг. Гайдай зауважив: "Зранку — манна каша з вершками, на обід — макарони з сиром, на вечерю — млинці з медом. Через тиждень перевірю вагу".

— Пам"ятаю, були часи, коли з України не можна було везти продукти. Я брала маленьку сумочку кілограмів на 20 і йшла в Одесі на Привоз. Купувала, що хотіла. Коли на митниці в мене забирали сумку, я била їх по руках. Продукти ніколи й нікому не віддам!

Зараз ви читаєте новину «Наталія Крачковська не має акторської освіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі