вівторок, 22 жовтня 2019 05:25

Наталія Дзюбенко працює програмістом у Нідерландах

Одеситка 25-річна Наталія Дзюбенко з жовтня 2017-го живе в Нідерландах. Працює програмістом у Роттердамі.

— Вакансію знайшла в інтернеті. Пройшла кілька співбесід і виконала тестове завдання, — розповідає Наталія Дзюбенко. — Компанія допомогла оформити документи й забронювала готель, доки знайду квартиру.

Раніше жила в Польщі. Там складно оформити будь-що. Іноді процес затягується на роки. У Нідерландах краще ставляться до іноземців. Дозвіл на проживання отримала за два тижні.

Зняти квартиру в Роттердамі коштує від 37 тисяч гривень. Винайняла однокімнатну в сусідньому місті Східамі за 25 тисяч гривень. Програміст найнижчого рівня за рік заробляє 38 тисяч євро. Тому претендувати на дешеве помешкання не можу. Урядова програма дозволяє винаймати житло відповідно до заробітків, щоб дешевого всім вистачило. Оселитися з кимось — теж заведено.

Працюю в офісі у центрі міста. Добираюся велосипедом чи громадським транспортом. Компанія оплачує проїзний на місяць. Діє на всі види транспорту, зокрема можна оплатити велосипед на станції. Ціна проїзду залежить від відстані — 15–120 гривень.

У місті все продумано. Наприклад, для велосипедистів перед світлофорами є чутливі смужки. Тож не доводиться зупинятися й натискати на кнопку для перетину дороги.

Для українців обов'язкова перевірка на туберкульоз. Якщо знайдуть, лікуватимуть за кошт держави. Також іноземці оплачують страховку. Це майже 2 тисячі гривень щомісяця.

Зараз ви читаєте новину «Наталія Дзюбенко працює програмістом у Нідерландах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі