пʼятниця, 19 листопада 2010 08:30

"Народжується, охрещується і помирає людина лише раз у житті"

Автор: фото: Олександр ЛУЦЕНКО
  Священик церкви Різдва Пресвятої Богородиці в селі Ковалівка Васильківського району на Київщині протоієрей Ніколай Штихалюк 2 жовтня хрестить Олександра Луценка
Священик церкви Різдва Пресвятої Богородиці в селі Ковалівка Васильківського району на Київщині протоієрей Ніколай Штихалюк 2 жовтня хрестить Олександра Луценка

"Таїнство хрещення встановив Господь, — розповідає настоятель Успенського собору в місті Полтава митрофорний протоієрей Миколай Храпач. — Дитина омивається від першородного гріха і відроджується для нового духовного життя. Без хрещення не можна виконувати ніякі таїнства, навіть поховати за православним чином. Якщо помирає нехрещений, його душа ніколи не обрете царство Боже, потрапить у руки диявола й мучитиметься вічно".

В якому віці бажано хрестити дитину?

— Чим раніше, тим краще. Давні іудеї робили обрізання немовлятам на восьмий день життя. Православна церква дозволяє хрестити на восьмий. У дореволюційні часи немовлят охрещували в день їхнього народження. Боялися, щоб не померло нехрещене.

Як обрати кумів і яка їхня роль у житті дитини?

— Хрещених вибирають серед друзів чи рідних. Відмовлятися — великий гріх. Хрещені відповідають за похресника перед Богом більше, ніж рідні батьки, духовно виховують дитину, привчають ходити до церкви.

Перед хрестинами куми сповідуються і причащаються. Купують хрестик, крижмо, три свічки. Крижмо — це відріз світлої тканини чи рушник, якими покривають дитину, як виймають із купелі. Крижмо зберігають усе життя. Коли людина помирає, кладуть у труну. Ця тканина символізує нетлінний одяг, віру у Христа, вічність душі.

За традицією, дівчинку до занурення тримає на руках батько. Після хрещення її кладуть на руки хрещеній матері. Якщо хлопчик — хрещеному. Вважається, сина більше виховуватиме батько, а дочка тягнутиметься за матір'ю.

Поясніть символіку хрещення.

— Триразове занурення у воду символізує триденне перебування Хреста в гробі. Коли виймаємо дитину з купелі, вона ніби помирає для гріховного і воскресає для нового життя. Спеціальним миром священик ставить печать на всіх органах чуття і тілі: на чолі, очах, носі, губах, на душі — тобто в районі серця. Це означає, на охрещеного сходить благодать святого духа.

На дитину одягаємо хрест. Це православний оберіг, тому його ніколи не потрібно знімати. Носять хрест до тіла, а не поверх одягу. Звісно, якщо маля багато крутиться, капризує, хрест можна повісити в голові колиски чи дитячого ліжка.

До 40 днів після народження дитини жінка вважається нечистою. Тому їй  заборонено бути під час хрещення дитини в церкві, доторкатися до святинь. Але в сучасному житті дозволяємо постояти на порозі храму, помолитися.

Якщо втратили зв'язок із хрещеними, чи посварилися з ними, можна вибрати нових кумів?

— Так. Для цього достатньо новим хрещеним узяти благословення в церкві, але дитину повторно перехрещувати не можна. Народжується, охрещується і помирає людина лише раз у житті. Хоч Московський патріархат допускає повторне хрещення.

 

 

97 відсотків зареєстрованих громад в Україні є християнськими. Половина з них — православні, решта католицькі та протестантські. До "традиційних" і популярних в Україні належать православні церкви, українська греко-католицька, римо-католицька, деякі протестантські конфесії — лютеранів, баптистів, п'ятидесятників.

1000 гривень приблизно витратять хрещені батьки в перший рік кумування. За хрещення дитини в церкву дають до 100 грн. Золотий хрестик коштує 150–220 грн, крижмо — 70–90 грн. Протягом року купують іграшки, одяг, фрукти. На пострижини дарують золоті сережки, велосипеди, гойдалки, коляски, іграшки.

 

 

Віп-куми і президентські похресники

Президент Віктор Янукович хрестив:

— Артема Пшонку, сина Генерального прокурора,

— Романа Присяжнюка, сина міністра аграрної політики,

— сина Сергія Льовочкіна, глави Адміністрації президента,

— Миколу Джигу, сина губернатора Вінницької області.

Екс-президент Віктор Ющенко хрестив:

— доньку нардепа Миколи Катеринчука,

— доньок-близнючок голови Ради Нацбанку Петра Порошенка,

— сина президента Грузії Михаїла Саакашвілі.

Колишній президент Леонід Кучма хрестив:

— сина екс-міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Юрія Павленка,

— дочку Сергія Льовочкіна — Олену.

Російський прем'єр Володимир Путін і Світлана Медведєва, дружина президента РФ, хрестили доньку Віктора Медведчука, екс-голови Адміністрації президента Леоніда Кучми.

Зараз ви читаєте новину «"Народжується, охрещується і помирає людина лише раз у житті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі