четвер, 25 жовтня 2012 00:45

Найдорожчого ведмедика продали за 90 тисяч доларів

27 жовтня минає 110 років із дня виготовлення першого іграшкового ведмедя Тедді. Щороку в його міжнародний день на аукціоні "Крістіс" у Лондоні продають раритетні екземпляри цієї іграшки.

— Ведмедів Тедді випускали обмеженими партіями і завжди приурочували до якоїсь події, — говорить Лейла Маньєра, експерт аукціону "Крістіс". — Найдорожчого Тедді продали позаторік за 90 тисяч доларів. Він був потертий, із коричневого мохеру, виготовлений 1929 року. На аукціон допускають лише фірмові іграшки "Штайф". У них має бути оригінальна кліпса у вусі.

Найдорожчі іграшкові ведмеді — із генеральськими зірками на погонах. Їх стартова ціна — від $5 тис. За $90 тис. продали іграшку з колекції англійського полковника Боба Гендерсона. Він усю війну носив її у своєму наплічнику. Після повернення додому відкрив клуб ведмедя Тедді, що став міжнародним центром для колекціонерів цих іграшок. У Боба Гендерсона було 600 Тедді.

Ім'я іграшка отримала на честь американського президента Теодора Рузвельта, який відмовився на полюванні вбивати загнаного ведмедя. Газета "Вашингтон пост" надрукувала з цього приводу карикатуру, в якій звіра зобразила іграшковим. 27 жовтня дружина власника крамниці іграшок Моріса Мічома, російська емігрантка Роза, пошила схожого на карикатуру ведмедя і назвала його Тедді. Моріс не запатентував образ. Тому інші компанії почали шити подібні.

За іншою версією, першого плюшевого ведмедя пошила німкеня Марґарет Штайф за проектом свого племінника Ріхарда. У магазинах він продавався під назвою "Тип 55 ПП". 1903 року на виставці в Лейпцизі іграшка зайняла перше місце. Її почали замовляти американські магазини. Це настільки зворушило президента Теодора Рузвельта, що він заборонив винищувати диких тварин. За його правління кількість ведмедів зросла вп'ятеро. Збереглася стара листівка, на якій Рузвельт стоїть між двома намальованими ведмедями, із написом "Спасибі, Тедді".

Племінник Марґарет Штайф виготовляв по 12 тис. іграшок щороку. Коли потонув "Титанік", іграшкових ведмедів почали робити чорного кольору. До Нового року та Великодня випускали білих і сірих.

— Є багато варіантів плюшевого ведмедя, класичною вважають викрійку з 32 деталями, — говорить вінничанка 22-річна Олена ПоліЩук, яка шиє м'які іграшки.

— Шию із хутра вручну. Чим довші ворсинки, тим менше буде помітний шов. Маю один секрет, щоб мішка стояв на лапах. На їх низ кидаю рис. Він важкий, і дітям подобається такі лапки переминати. Днем народження іграшки вважають мить, коли пришиваєш їй очі. Це найважча і найважливіша для характеру ведмедя робота. Очі мають бути добрими. Я пришиваю білі ґудзики, на яких лаком малюю чорні зіниці.

Найдорожча партія ведмедів Тедді вийшла 2005 року. Це були 125 іграшок із золотими носами і сапфіровими очима, із мохеру і золотих ниток. Партію розпродали за день.

У лондонській психлікарні є десятки пацієнтів із залежністю від іграшкових ведмедів. Дорослі розмовляють і сплять зі своїми іграшками.

— Плюшевих ведмедів люблять повільні й вимогливі, — говорить львівський психолог Олексій Пивоваренко. — Коли доросла людина продовжує спати з іграшками, це означає, що вона відчуває страх перед світом, не готова приймати рішення. Якщо не хоче розлучатися з ведмедем зі свого дитинства — не може знайти друзів, яким би могла довіритися.

В іграшку-няньку вмонтували камеру і мікрофон

Шотландська компанія "Лайвкам" розробила ведмедя-няньку Tедді-кам. У її ніс вставили мініатюрну відеокамеру, мікрофон і передавач, щоб батьки могли бачити і чути свою дитину, доки вона грається сама в кімнаті.

Німецький концерн "Сіменс" оснастив свого ведмедя приймачем супутникової навігаційної системи і засобом виклику служби порятунку. Натиснувши на кнопку, дитина може послати сигнал тривоги і свої координати рятувальникам.

Бельгійська компанія "Робонетікс" зробила ведмедя-робота для дітей, що лежать у лікарнях і страждають від самотності. В електронного Тедді рухаються ніс, вуха й очі. Розробники хочуть "навчити" іграшку ходити, розмовляти, розпізнавати емоції та реагувати на них.

 

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчого ведмедика продали за 90 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі