вівторок, 27 травня 2008 17:02

Надія Марчук має зріст 120 сантиметрів

Автор: фото з сімейного архіву Надії Марчук
  Жителька Срібного на Чернігівщині Надія Марчук з рідною сестрою Марією (праворуч) на площі перед філармонією в Ужгороді. Фото 2002 року
Жителька Срібного на Чернігівщині Надія Марчук з рідною сестрою Марією (праворуч) на площі перед філармонією в Ужгороді. Фото 2002 року

40-річна Надія Марчук із містечка Срібне на Чернігівщині — інвалід  дитинства. У неї множинна дисплазія суглобів: маленький зріст — 120 см — і короткі кінцівки. Пересуватися може лише на милицях.

Стіни її кімнати у квартирі обклеєні фотошпалерами. На них зображений ліс.

— Купувала їх кілька років тому, коли ставила у школі виставу "Лісова пісня" за п"єсою Лесі Українки, — Надія відкладає милиці біля столу. Брат Сергій, 33 роки, допомагає їй умоститися на стільці. — Спочатку хотіла бути вчителькою математики, вступати у Ніжинський педінститут. Але побоялася, що не дотягнуся до дошки, щоб писати формули. Пішла на літературу. Потім одинадцять років у рідній школі пропрацювала.

Каже, у поліклініці їй не видавали довідку про придатність до навчання.

— Лікарка сказала, що папірця не дасть. Ми з мамою наполягли показати перелік захворювань, із якими не можна вступати до вузу. Моєї хвороби там не виявилося.

Надія народилася з ногами, зігнутими в колінах. Руки не розпрямлялися в ліктях.

— Коли народжувалася, мені пошкодили хребет. Мама розповідала, що роди приймала не акушерка, а місцевий хірург. Вона поспішала на автобус до Чернігова — викликали на партзбори. Видавила мене з живота, мама чула хрускіт. Мене можна вважати жертвою КПРС від народження, — жартує.

Ходити почала у рік і місяць.

— Бігала на зігнутих ніжках досить швидко. Батьки повезли мене оперувати в Ленінград. Бабуся була проти, казала, що сама виходиться.

У науково-дослідному дитячому ортопедичному інституті в Ленінграді (нині Санкт-Петербург, Росія) Надію оперували десять разів.

— Зробили так, щоб коліна не згиналися і могла ходити рівно. По декілька місяців лежала в гіпсі з розчепіреними в боки ногами, — згадує. — Нині ноги тримаються на самих м"язах, тазові впадини заросли хрящем. Казали, після 30 років не ходитиму зовсім. Але не врахували мого впертого характеру.

Видавила мене з живота, мама чула хрускіт

Брат проводить Надію до книжкової полиці. Меблі висять на висоті 1,5 м. Жінка виймає з-за скла дві збірки своїх віршів. Додає, що почала писати у шість років. Дві п"єси отримали дипломи конкурсу "Коронація слова". Навесні київське видавництво "Грані-Т" дало за роман "Пригоди Дзвінки та Данилка" третю премію — 1 тис. грн.

— 2004-го попросила грошей на книжку у Віктора Ющенка. У штабі сказали, що не дадуть, бо то підкуп виборця, — сміється. — Телефонувала якась пані Віра, порадила віддати квартиру під заставу, як це зробив Ющенко, коли йому бракувало коштів на вибори.

Два роки Надія Марчук жила у брата в Мукачевому на Закарпатті.

— Брат там служив військовим, покликав до себе. Однокімнатна квартира в Мукачевому тоді коштувала 2 тисячі доларів. Доки назбирали гроші, ціни підскочили в десять разів. Потім брат звільнився, бо сварився із керівництвом. Повернулися у Срібне.

У двокімнатній квартирі Надія живе з 71-річним батьком Олександром і братом. Молодша сестра Марія, 29 років, одружилася, має власне помешкання в Ужгороді.

— Усю домашню роботу виконує тато. Я й сама можу готувати чи прибирати. Купую одяг 46-го розміру і вкорочую на машинці. Взуття беру на фабриці для інвалідів у Чернігові.

Отримує 700 грн пенсії. Дає уроки англійської вдома. Має 15 учнів.

— Уже в печінках та англійська сидить, — сплескує руками. — Вірші не маю часу писати. Але як людям відмовиш.

1968, 21 березня — Надія Марчук народилася в м. Ладан Чернігівської області
1985 — вступила до Ніжинського педагогічного інституту на факультет російської філології
з 1990-го — викладала українську літературу та англійську мову в школі у Срібному на Чернігівщині
2001 — звільнилася, на два роки поїхала жити до брата в Мукачевому на Закарпатті
2005 — видала власним коштом збірку віршів "Версії", за рік — "Прозорий час"
2007 — померла мати; отримала машину "Славута", пішла на курси водіїв

Зараз ви читаєте новину «Надія Марчук має зріст 120 сантиметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі