четвер, 04 вересня 2008 15:44

На спадщину мають право неповнолітні

  Юрист Галина Слободенюк: ”У заповіті відображається лише воля заповідача”
Юрист Галина Слободенюк: ”У заповіті відображається лише воля заповідача”

"Кілька років тому ми приютили у себе старенького дідуся, — пише Марія Шевченко з міста Миргород Полтавської області. — Діти у нього померли, а внукам і правнукам він не потрібний, бо протягом останніх 10 років вони до нього не навідувалися.

Все, що у нього було — хату, грошові заощадження і земельний пай, відписав моєму сину. Його рідні внуки, коли взнали про це, дуже розсердилися на діда і на нас. Мовляв, ми його змусили. У мене таке питання: у випадку смерті дідуся все відписане залишиться моєму синові чи перейде у спадок дідовим онукам? Особливо нас цікавить земельний пай".

— Заповіт — одностороння угода, — пояснює Галина Слободенюк, 29 років, столичний юрист. — У ній відображається лише воля заповідача.

Однак його воля не повинна суперечити закону. Заповідач може залишити все своє майно спадкоємцю другої черги, незважаючи на те що є й особи рідніші, які входять до першої черги спадкоємців за законом. Свобода заповіту обмежується лише в інтересах неповнолітніх і непрацездатних дітей спадкодавця, у тому числі усиновлених, непрацездатних дружини, батьків та утриманців померлого.

Діти, які не досягли 18 років, або непрацездатні дружина, батьки померлого незалежно від змісту заповіту успадковують половину частки, яка належала кожному з них при успадкуванні за законом.

Якщо дідусь не має неповнолітніх дітей чи непрацездатної дружини, його заповіт буде дійсний.

Зараз ви читаєте новину «На спадщину мають право неповнолітні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі