пʼятниця, 13 грудня 2019 05:25

"На роботі затримуюся до восьмої вечора, а буває — і до півночі"

Автор: фото надане Світланою Журбою
  Світлана Журба входить до президії Асоціації кардіохірургів України. 2004 року в Черкасах вона створила кардіологічний центр
Світлана Журба входить до президії Асоціації кардіохірургів України. 2004 року в Черкасах вона створила кардіологічний центр

Головний лікар Черкаського обласного кардіодиспансеру 59-річна Світлана ЖУРБА була включена у список соціального проекту "Найкращі медики України" за версією сайту "Лікар.Інфо". 6 грудня вона отримала відзнаку Націо­нальної академії медичних наук України "Медаль імені Миколи Амосова".

— Раніше в Черкасах працював кардіодиспансер, де застосовували лише терапевтичні методи лікування. Після виписки ми рекомендували пацієнтам продовжити лікування в якомусь інституті. Але прислухалися одиниці. Потім дізнавалися, що в тому чи іншому районі наші колишні пацієнти помирали, — розповідає Світлана Журба. — Коли я стала депутатом обласної ради, на сесіях намагалася переконати всіх у необхідності закладу, де можна було б оперувати людей із недугами серця. Ми роздавали депутатам інформаційні листи з показниками захворюваності в нас і в світі, результатами лікування, різницею в смертності. Врешті мене підтримали. "Проти" було лише два голоси.

Під кардіоцентр передали триповерхове приміщення недобудованої школи дитячого санаторію "Сосновий бір". Реконструкція тривала три роки, — продовжує Світлана Василівна. — Почали працювати у січні 2009-го. В перший рік прооперували 25 хворих з інфарктом міокарда, а 2011-го — 250. Найскладніше було з пошуками кардіохірургів. Постійно зверталася в Інститут серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова. Тодішній керівник Геннадій Книшов казав: "Направляйте до нас своїх лікарів. Ми їх навчимо, а потім повернемо назад". Так і зробили. Тепер маємо п'ять своїх кардіохірургів. Перші роки оперували в одну зміну, тепер робимо це цілодобово.

Світлана Журба входить до президії Асоціації кардіохірургів України. Вона там — єдина жінка. Чоловіка поховала вісім років тому. Має двох синів: Сергій — юрист, Олег — кардіо­хірург.

— На роботі затримуюся щонайменше до восьмої вечора, а буває — і до півночі. Мама підтримує по дому. Вона чудово куховарить. Я теж люблю. Чоловік із синами привчили мене до риболовлі. Сама купляла снасті. Бувало, наловлювала по 20 кілограмів великих коропів. Люблю квіти. Вазонів багато не лише в моєму кабінеті, а й удома.

Очолює Громадську раду

Світлана Журба є головою Громадської ради при Черкаській обласній організації Всеукраїнського об'єднання "Черкащани".

— Пропозицію очолити Раду отримала від секретаря об'єднання "Черкащани" Олександра Анатолійовича Коваленка. Мене обрали минулої весни, — розповідає Світлана Василівна. — До того я дещо відійшла від суспільного життя. Але так сталося, коли це об'єднання ще тільки створювалося і ніхто не розумів, яким буде його формат, я брала в цьому участь. Мене зацікавило, що організація, хоч і всеукраїнська, але націлена на Черкащину. Переважна більшість її членів — черкащани. Багатьох доб­ре знаю. Робота об'єднання направлена на те, щоб у нас були позитивні зміни. Вони зрозуміли, що їм потрібна Громадська рада, яка підказувала би соціальний напрямок. До неї входять лікарі, вчителі, діячі культури, журналісти з усіх міст і районів області. Це мені імпонувало. Я погодилася її очолити і за мене проголосували. Громадська рада займається різними питаннями. Зокрема, у медичній галузі, освітній чи культурній. На засіданнях розглядаємо наболілі проблеми та шукаємо шляхи їх розв'язання. А "Черкащани" допомагають вирішувати питання.

Зараз ви читаєте новину «"На роботі затримуюся до восьмої вечора, а буває — і до півночі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі