четвер, 20 березня 2008 15:53

На майно краще скласти заповіт

Микола Маркович Савін із селища Градизьк Глобинського району Полтавщини просить пояснити: як краще заповісти своє майно — через заповіт чи дарчу:

"Я пенсіонер, — пише він. — Мені 69 років. Моя сім"я складається з чотирьох чоловік: я, дружина, син, який прописаний і проживає разом з нами, та донька. Вона живе та працює в Росії. Власник господарства — я. Хочу цей скромний будинок залишити дітям. Краще написати заповіт чи оформити дарчу? Але кажуть, що дарувати — складно. І ще маю біля будинку 0,14 гектара городу. Чи потрібна приватизація цієї землі?

Зараз в Україні у всіх сферах безпорядок, ніякої ясності в законах. Прошу відповісти на мої запитання".

— Раджу приватизувати землю біля будинку і скласти заповіт, — каже столичний юрист Галина Слободенюк. — У заповіті обов"язково має бути написано: "Все моє майно, що буде належати мені на день моєї смерті, де воно не знаходилося б і з чого не складалося б, а також, все те, на що я за законом буду мати право, заповідаю...". Заповіт має засвідчити нотаріус. Ви, Миколо Марковичу, маєте бути присутні при цій процедурі.

Скласти заповіт дешевше і практичніше. Для дарчої треба зібрати багато документів. Людина, яка дарує майно, відразу залишається без нічого. Бо дарча діє з моменту оформлення договору, за життя дарувальника. Зі своєї практики знаю багато випадків, коли після підписання дарчої стосунки між батьками та дітьми ставали гіршими. Літніх людей виганяли на вулицю, — каже юрист. — Заповіт же набуває чинності тільки після смерті заповідача. Тому про нього спадкоємці можуть нічого й не знати. А при даруванні вони мають бути при підписанні договору.

Зараз ви читаєте новину «На майно краще скласти заповіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі