четвер, 25 вересня 2008 17:19

На Ярини збирають шипшину

29 вересня, понеділок — святої великомучениці Єфимії Всехвальної з міста Холкідона на березі Босфору (ІV ст.). За відмову принести жертву язичницькому ідолу її прив"язали до колеса з гострими ножами. Після катувань Єфимія залишилася неушкодженою і сама звернулася до Господа з проханням забрати її.

30 вересня, вівторок — мучениць Віри, Надії, Любові й матері їхньої Софії (ІІ ст.). За вірність християнській вірі дівчат замучили на очах у матері. Поховавши їх, вона відійшла до Господа. Свято вважається жіночим: не працюють, не починають будь-якої роботи. Цього дня, вважалося, добре брати шлюб.

1 жовтня, середа — святої мучениці Аріадни з малоазійського міста Промісії, яку переслідували за християнську віру (ІІ ст.). Під час погоні в горі утворилася ущелина, куди сховалася свята, а вороги в нападі божевілля перебили одне одного. Згадують святих великомучениць Софію й Ірину (ІІ ст.). На Ярини збирають шипшину. Примічали: якщо цього дня відлітають журавлі, то на Покрову (14 жовтня) вдарять морози. Якщо ж не видно — буде тепло до Артемія (2 листопада).

2 жовтня, четвер — святого князя Ігоря Ольговича Чернігівського та Київського (ХІІ ст.). Княжив у Києві два тижні й був скинутий Ізяславом. Прийняв постриг у київському Федорівському монастирі, в якому через рік був підступно вбитий найманцями під час молитви. Давня грецька ікона, до якої молився князь перед смертю, називається Ігоревською. Вважається чудотворною — зцілює від недуг душевних і тілесних. Згадують Зосима-пустельника (ІV ст.), який є покровителем бджільництва. Починають переносити вулики в холодне місце на зимівлю. Спостерігають: якщо бджоли щільно позаліплювали вічка воском або прополісом — зима буде лютою.

3 жовтня, п"ятниця — великомученика Євстафія Планида, римського воєначальника (ІІ ст.). На полюванні йому явився Господь у вигляді оленя з сяючим хрестом на рогах. Євстафій, його дружина та діти прийняли християнську віру. Загинули мученицькою смертю за відмову принести жертви язичницьким ідолам.

На Остапа добре сіяти озиму пшеницю. У дощ не сіють жита — буде з метлицею. Щоб було чисте, вибирають ясний день. На Остапа слідкували за вітром: якщо північний — на холод, південний — на тепло, західний — на дощ, східний — буде морозно, але сонячно.

4 жовтня, субота — апостола Кодрата, з 70 учнів Христа. Був єпископом і проповідував Євангеліє в Афінах. Помер у тюрмі з голоду. На Кіндрата починали готуватися до зими: "Пустий господар по Кіндраті не має ще кожуха в хаті".

5 жовтня, неділя — святого мученика Фоки-Вертоградаря з міста Сінопа на березі Чорного моря (ІІ ст.). Мав сад, з якого жив, допомагав бідним і подорожнім. Коли правитель області наказав схопити Фоку, він привітно зустрів стражників, нагодував їх, розмістив на нічліг. Уночі зробив труну, приготував місце для свого поховання і прийняв смерть від меча. Священномученика особливо шанують мореплавці.

Зараз ви читаєте новину «На Ярини збирають шипшину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі