середа, 30 квітня 2008 13:06

Міліціонера без санкції на обшук можна не впускати в дім

До редакції "Газети по-українськи" надходять листи, у яких читачі запитують, чи можуть вони не впускати міліціонерів, що з"являються без попередження.

— Прийшов до нас участковий, ще дід був живий, — пише Марія Шевчик, 83 роки, із села Ворокомле Камінь-Каширського району на Волині. — Заходить на подвір"я, поздоровався і до комори. Я здогадалася, що шукає самогонку, якої в мене не було. Запитала його, чого він хоче, самогонки нема. Відповів, що така в нього робота — перевіряти. А зараз слух по селу, знову будуть ходити.


Жінка сказала, що міліціонер не представився, не показав посвідчення. Чи мав він право заходити до хати?

— Коли правоохоронець приходить, насамперед має показати службове посвідчення і назватися, — каже Василь Куць, 47 років, із управління МВС України у Волинській області. — Зараз триває операція "Візит": дільничні інспектори навідуються в оселі, знайомляться з громадянами, залишають свої візитівки. На них указано ім"я і номери телефонів, за якими з ними можна зв"язатися.

Службовець повідомив, що згідно з Законом України "Про міліцію", правоохоронець має право заходити безперешкодно у будь-який час доби в будинки громадян у разі переслідування злочинця, припинення злочину, а також за надзвичайних обставин (під час війни). Він повинен перевіряти оселі раніше судимих, наркоманів і тих, хто тримає вдома зброю.

— Людина, яка не порушувала закону, має право не впустити міліціонера до своєї домівки, якщо в нього немає санкції на обшук, — продовжує Куць. — Однак за наявності відповідної постанови суду, правоохоронець може зайти до будинку в будь-який час доби.

— Якщо міліціонер перевищує свої обов"язки, заподіює шкоду честі й гідності громадян, вони повинні звернутися в управління, до безпосереднього керівництва, у відділ внутрішньої безпеки або навіть до прокуратури і суду, — додав службовець.


Операція "Візит" до душі не всім.

— Моя квартира — це моя квартира. Якщо я не порушила закону, то до неї мають право заходити тільки ті, кого сама запрошу, — обурюється киянка Олена Білозерська. Вона каже, що не пустить інспектора додому, якщо той прийде знайомитися.

— Я знаю, що не скоювала злочинів, — веде далі жінка, — тобто мені нема чого боятися дільничного. Але, наприклад, якби я мала портрет Гітлера. У цьому немає нічого протизаконного, це навіть не пропаганда нацизму. Але після візиту дільничного можу потрапити у спеціальний список скінхедів (молодіжний рух, який підтримує антисоціальні ідеї расизму. Серед скінхедів бувають нацисти і антифашисти. — "ГПУ".). Тоді мене смикатимуть і перевірятимуть після кожного побиття негра на вулицях Києва. Міліція повинна працювати, не завдаючи клопоту чесним громадянам. Бо якщо я впустила міліціонера перевіряти своє житло, принижена я. Не впустила — принижений він.

У Центрі зв"язків із громадськістю МВС України нас повідомили, що з лютого 2008 року всі дільничні інспектори обходять домівки і знайомляться з мешканцями. Основна мета — налагодження партнерських стосунків між міліцією і населенням. Однак правоохоронці кажуть, що під час операції розкрили чимало злочинів. "Візит" триватиме до кінця весни.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонера без санкції на обшук можна не впускати в дім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі