четвер, 22 січня 2009 20:56

Миколу Гапкуна зустріла його покійна дівчина

45-річний лучанин Микола Гапкун 1985 року зустрівся зі своєю дівчиною після її смерті.

— Я не знав, що Наталя небіжка, — виправдовується чоловік у луцькому кафе "Мандри". — Познайомився з нею у 18 років на власних випровадинах в армію. Вона була подругою моєї сестри. Протанцювали цілий вечір. Сказала, що я їй давно подобаюся. Придивився: дівчина гарна. Того ж вечора їй освідчився, а на ранок поїхав із дому.

Наталія дізналася адресу Миколи. За кілька днів од неї прийшов лист із фотографією.

— Я тиждень думав, чи відписувати. Хлопці сказали, що гарна, не будь дурнем, — Микола підпирає рукою підборіддя. — Вона писала два листа в тиждень, я — два на місяць. Закохався по-справжньому. Думав, приїду додому й одружуся.

За місяць до кінця служби дівчина перестала писати.

— Я писав, а від неї листів не було, — стукає пальцями по столу. — Один раз заплакав вночі, коли приснилося, що вона за іншого заміж вийшла. Сестра в Польщу на заробітки поїхала, ні в кого було спитати, що з Наташею.

За місяць Микола повернувся до Луцька. На пероні його зустріла Наталя.

— Стоїть біля мого вагону. Схудла, бліда, у голубій сукні за коліна. Я сумку кинув, обняти її хотів, а вона відсторонилася. Питаю, звідки знала, що я в цьому вагоні, а вона мовчить. Потім каже, що приснилося. Я розсердився, спитав, чому не писала. Вона відповіла, що не знала, як це написати. Запросила: "Приходь до мене завтра о 12.00". Знову обійняти її потягся, а вона відсахнулася. Каже, що має йти, бо на неї чекають знайомі. Хотів її провести, а вона: "Біжи додому, там мати пирогів із сиром напекла".

Схудла, бліда, у голубій сукні за коліна

Удома Гапчук спитав у батьків, чи Наталя не заходила.

— Мати сказала, що не бачила дівчину відтоді, як сестру в Польщу проводили.

Наступного дня Микола купив квіти й пішов до дівчини.

— Попереду мене дві жінки йдуть, — згадує. — Одна каже: "Бідні Логвіненки. І чого з ними така біда сталася?". Чую прізвище моєї дівчини. Лист із кишені достав, перевірив — таки Логвіненко. Жінки в під"їзд, я — за ними, бо то якраз Наталчин будинок був. Знайшов квартиру N10, у двері стукаю. Її мати відкриває, у чорній хустці. Питаю, де Наталя — а вона у сльози! Каже, 40 днів по ній сьогодні справляють. Я мало не впав на порозі. У кімнату провела, а там людей багато за столом.

Микола закурює.

— Кажу їй, що бачив Наталку вчора на вокзалі. Описав, у чому вона була. Мати заплакала й обняла мене. Сказала, що в такій сукні Наталю ховали.

Гапчукові розповіли, що Наталю збила машина. Її довго не ховали, доки тривало слідство.

— Я гнівався на себе, що відпустив її тоді на вокзалі. Але старші люди сказали: добре, що за нею не пішов. Два роки ні про кого не думав. Одружився у 22 роки, двох дітей виростив.

Зараз ви читаєте новину «Миколу Гапкуна зустріла його покійна дівчина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі