понеділок, 19 травня 2008 18:16

Микола Томенко на "ЕтноВесні" купив три метри тину

17 травня в селі Біївці Лубенського району на Полтавщині пройшлов фестиваль "ЕтноВесна". 8 січня 1935 року тут народився поет Василь Симоненко. Спочатку навчався у місцевій школі, а з шостого класу перейшов до сусідньої — в Тарандинцях. Закінчив її із золотою медаллю. Перед початком свята тут відкрили кімнату-музей письменника. Червону стрічку перерізав організатор акції нардеп-"бютівець" Микола Томенко, 43 роки. Він презентував аудіо-видання "Лебеді материнства: Живий голос Василя Симоненка" із 17 віршами поета в його ж виконанні.

За життя поет видав лише збірку "Тиша і грім". 28-річний письменник помер за офіційною версією від раку 14 грудня 1963-го. За пів року до того на черкаському вокзалі його затримали міліціонери за сварку з буфетницею. Вона за кілька хвилин до перерви не захотіла йому продати цигарки. Ті Симоненка відвезли до міста Сміли за 30 км. Там били палицями, після яких на тілі не залишалося слідів.

— Не можу згадувати про Василя без сліз, — говорить однокласниця Симоненка 78-річна Марія Швед із Тарандинців. — Був справедливий, не любив хлопців, які ображають дівчат. Але був ну дуже стєснітєльний! Якось класний керівник Марія Йосипівна Остапенко вирішила, щоб на Новий рік наші хлопці навчилися танцювати. Я була в парі з Васею. А він випнеться, як дубець, і все каже: "Ти, Марійко, зі мною не мучся. Із мене не буде діла". І який він був довольний, як ми з ним все ж таки станцювали.

У школі Василь Симоненко сидів на останній парті. Приходив із сусіднього села до школи навіть у завірюхи. Вчителі йому розтирали ноги та відводили грітися до класу.

У Біївцях з хати письменника також зробили музей. Вона під соломою. Усередині стоять покрите ковдрою ліжко, дерев"яний стіл, піч. На підлозі — розкидана трава.

— На цьому ліжку в п"ятдесят п"ятому році я з Василем спав в обнімку, — жартує однокурсник Микола Сом.

По обіді починається "ЕтноВесна". Свято веде співачка Ірина Шинкарук. Вона у чорних широких штанях, білих чоботях та сорочці з полтавською вишивкою. Співають Анжеліка Рудницька, Юлія Рай, Антоніна Матвієнко та гурти "Мандри", "От Вінта", "Кобза". Із промовою виступив поет і товариш Симоненка Борис Олійник, 72 роки. На ярмарку босоніж ходить 36-річний лідер "Мандрів" Сергій Фоменко (Фома).

— Завжди так роблю, коли випадає нагода. Треба бути ближчим до землі, — каже співак.

На ярмарку народні майстри продають свої вироби: картини з кісточок, брилі, ковані вироби, ікони, килими. Доки народ гуляє, Микола Томенко підходить до одного з прилавків і випиває склянку медовухи.

— Мама замовила привезти три метри тину. Мені його вже зробили, — хвалиться покупкою.

Каже, що "ЕтноВесна" обійшлася "у межах 150–200 тис. грн".

Зараз ви читаєте новину «Микола Томенко на "ЕтноВесні" купив три метри тину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі