четвер, 15 травня 2008 19:01

Микола Шупик хоче продати Русалку з аукціону

Автор: Фото з сімейного архіву Миколи Шупика
  Русалку Микола Шупик витесав із вільхи. Двічі просякав дерево гарячою оліфою, двічі фарбував і шліфував. Зберігає статую вдома
Русалку Микола Шупик витесав із вільхи. Двічі просякав дерево гарячою оліфою, двічі фарбував і шліфував. Зберігає статую вдома

"У вашій газеті я прочитав статтю про аукціони Крісті та Сотбіс, — пише у листі Микола Шупик, 66 років, із села Борівка, Макарівського району Київщини. — Там продавалися політичні ляльки Тимошенко, Луценка. Я подумав і вирішив: чому б не організувати аукціон для моєї Русалочки? Це дійсно шедевр мистецтва, а не кукла-абстракція з воску Тимошенко, котра продана на аукціоні за 105 тисяч доларів. А я куплю за ті гроші вікна в школу."

Русалку Миколі Шупикові замовили київські бізнесмени. Чоловік два роки витісував її з цільного дерева. Висота статуї — 2,3 м.

— Вони хотіли Русалочку посадить на озері в центрі фонтанів в Пуща-Водиці, — розповідає. — Запропонували мені 10 тисяч доларів і крапка. Наказували, щоб така була в одному екземплярі, тобто я не маю права більше такі робити. Дав їм відповідь, що коли зроблю, тоді й будемо розмовляти.

Шупик народився в Києві, закінчив Ленінградську академію мистецтв, працював інженером-механіком у столичному інституті МАСМА. На пенсії купив будинок у Борівці. Працює вчителем малювання.

— Я зі своїм колективом організував п"ять гуртків різного профілю, — розказує чоловік. — Це і художня живопись, художнє різьблення по дереву, гончарне ремесло, художнє оформлення картин природними матеріалами, художня самодіяльність. Учні перемагають на районних і обласних виставках.

Каже, у школі діє музей образотворчого мистецтва. На подвір"ї — парк дерев"яних фігур. Тут є композиції "Ніч перед Різдвом", "Лелеки на полюванні", "Червона шапочка і Вовк", "Лисиця та Ворона", "Лісовичок". Зробив усе це з учнями.

Комп"ютери й спортивний інвентар подарували спонсори.

— Усе це харашо, но в нашій школі прогнили всі оконні рами, і потрібно їх замінити на нові, тому що можуть випадать дітям на голову, — розмірковує Шупик. — Спонсорів більше немає, тому я вирішив внести свою благодійність у рішенні цієї проблеми.

Собівартість статуї приблизно 1500 грн. Чоловік установив стартову ціну для аукціону — $10 тис. До цього своїх виробів не продавав. Шупик упевнений, що грошей вистачить для заміни вікон. Що робитиме з надлишком, не визначився.

Зараз ви читаєте новину «Микола Шупик хоче продати Русалку з аукціону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі