середа, 27 квітня 2011 06:45

Михайло Козаков мав п'ятьох дружин
6

Останні роки російський актор Михайло Козаков не розлучався з люлькою. 22 квітня він помер від раку легень в ізраїльській лікарні ”Тель-а-Шомер”
Фото: фото з сайта www.ruskino.ru
1961-го Михайло Козаков зіграв одну з перших своїх негативних ролей — Педро Зуріту в фільмі ”Людина-амфібія”
Кадр із фільму ”Здрастуйте, я ваша тьотя!”,  у ньому Козаков знявся разом із Олександром Калягіним
Остання роль — у фільмі ”Кохання-зітхання-3”, який зняли торік.  Героя Козакова озвучив його син Кирило
З п’ятою  дружиною Надією Сєдовою актор жив чотири роки. Вона була молодша майже на півстоліття

22 квітня в ізраїльській лікарні "Тель-а-Шомер" помер російський актор і режисер Михайло Козаков. Йому було 76. У лікарні провів останні півроку. Мав рак легенів.

— Я розмовляв із Михайлом два тижні тому, — згадує петербурзький актор 76-річний Олег Басилашвілі. — Сказав йому: "Пам'ятаєш артиста Михайла Данилова? У нього була пухлина в легенях. Він у США зробив операцію, а Єльцин дав йому гроші на реанімацію. Данилова це врятувало, він прожив ще п'ять років". Я порадив у Бостоні лікаря Аткінса, який оперував Данилова. Але Міша відмовився, сказав: "Не варто. В Ізраїлі теж гарні лікарі".

Михайло Козаков народився 1934-го в Ленінграді. 1956-го вперше знявся у кіно. У стрічці "Вбивство на вулиці Данте" Михайла Ромма виконав роль злодія Шарля Тібо. Знявся у 70 стрічках. Найвідоміші —  "Людина-амфібія", "Солом'яний капелюшок", "Здрастуйте, я ваша тьотя". Як режисер створив 17 фільмів, писав сценарії, озвучував мультфільми. Останню роль виконав у стрічці "Кохання-зітхання-3". Там зіграв лікаря Когана.

— Козаков був в ідеальній формі, — розповідає продюсер стрічки Ренат Давлетьяров, 49 років. — Чудово впорався зі своєю роллю, жартував, сміявся. Коли почали озвучувати "Кохання-зітхання", він був уже в лікарні. За нього попрацював син Кирило. У них схожі голоси, ніхто не помітив підміни.

Козаков був одружений п'ять разів. Із першою дружиною естонкою Гретою Таар шлюб тривав 10 років. Народилися діти Катерина та Кирило. Донька стала філологом, син — актором.

Грузинська художниця Медея Берелашвілі жила з ним три роки, народила доньку Манану. Зараз вона актриса Тбіліського театру ім. Марджанішвілі.  Найдовше, 17 років, Михайло Михайлович жив із перекладачкою Регіною. У шлюбі з актрисою Анною Ямпольською мав сина Михайла і доньку Зою. З Надією Сєдовою, якій зараз 28, був разом чотири роки. Після розлучення повернувся до Анни, яка жила з дітьми в Ізраїлі.

— Його колишня молода дружина смітила грошима, змушувала його вести активне світське життя. У результаті Міша потрапив до Соловйовської психлікарні з депресією, — розповідає Анна Ямпольська, 51 рік. — Подзвонив мені просто з лікарні. Просив забрати до себе. Казав: "Якщо не переїду до вас, покінчу із життям". Я забрала його в Тель-Авів. Винайняла квартиру на березі моря, недалеко від себе. Ми вирішили жити окремо. Міша любив спокійне життя, а я виховувала дітей та опікувалася батьками. Лікарі казали, що причиною його хвороби могли стати стреси, пережиті під час з'ясування стосунків із дружинами. А може, пристрасть до тютюну — довгі роки Міша не розлучався з люлькою.

Кажуть, причиною розлучень був алкоголь.

— Козаков після вистав знімав стрес випивкою, — розповідає його товариш. Просить не називати його. — Приходив додому п'яний, улаштовував скандали. Анна була інтелігентна жінка, не могла терпіти це щодня. Він залишив їй велику квартиру на Ординці, сам жив у товаришів. Коли в мерії дізналися, виділили йому однокімнатку в центрі Москви. Там він мешкав із Сєдовою.

Актора поховають у Москві на Введенському цвинтарі.

— Ділянку на кладовищі біля батька він купив іще минулої осені, — говорить Надія Сєдова. — Його тіло мали доправити в Москву через два дні після смерті. Але вчасно не вдалося оформити документи. Зараз в Ізраїлі святкують шаббат, у посольство додзвонитися неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Козаков мав п'ятьох дружин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі