середа, 23 січня 2008 15:34

Мер Полтави Андрій Матковський рік був у декреті

Автор: фото: Євген НОСЕНКО
  Мер Полтави Андрій Матковський з меншим сином Михайлом і дружиною Вікторією на відкритті дитячого майданчика в районі авіамістечка в Полтаві навесні 2007 року
Мер Полтави Андрій Матковський з меншим сином Михайлом і дружиною Вікторією на відкритті дитячого майданчика в районі авіамістечка в Полтаві навесні 2007 року

"Cпробував тещиних галушок і не міг вибрати іншого міста, як Полтава", — запевняє мер Полтави 43-річний Андрій Матковський. Народився він у Казахстані. До Полтави переїхав 21 рік тому.

Дружина мера Вікторія — полтавка. Із Андрієм Матковським вона навчалася в Київському інституті народного господарства. Нині студентом цього закладу є син подружжя Павло, 20 років.

— Вікторію в інституті, як й інших полтавчан,  називали полтавською галушкою, — згадує мер у своєму кабінеті, сидячи за великим столом для нарад. Розмовляє російською. — 1982-го я вперше приїхав до Полтави, на Новий рік. Уявляв місто за віршами Пушкіна: із білими будівлями, колонами. А зустрів сморід м"ясокомбінату і тролейбус, якого довго чекав. Та історичний колорит міста мені сподобався.

Із 16 років Матковський навчався в Казанському суворовському училищі.

— Начитався Дениса Давидова: лампаси, коні, шампанське, подвиги, — усміхається чоловік. — Першого ж дня отримав наряд. Прапорщик вилив у туалеті 10 відер води і наказав вимити.

За два роки мер вступив до Ленінградського військово-політичного училища ППО. Займаючись спортом, розірвав сухожилля. Перевівся до Київського інституту народного господарства.

— Весілля з Вікторією святкували в кафе "Полтавська галушка". Зараз там готель "Палаццо". Було студентське безалкогольне: горілку та коньяк подавали в чайниках та самоварах.

Першу в Полтаві прописку мер отримав у гуртожитку.

— Дали оттакусіньку, — показує, — кімнату на 12 "квадратів" у гуртожитку "Облагробуду". Вікторія була вагітна Павлом. Ми ніколи не мали державного житла. Першу квартиру збудували в молодіжному житловому комплексі. Будинок зводили самі працівники "Облагробуду".

Нині родина мешкає на 2-му поверсі в 3-кімнатній квартирі 4-поверхового будинку на вул. Конституції.

— Газети писали, що цей будинок моя власність, — стенає плечима він. — Я жартую з сусідами, що відтепер братиму з них гроші за оренду.

Я виховував малого, а годувала його теща

Перед позачерговими виборами міського голови 26 листопада 2006-го журналісти приписували Матковському в Полтаві магазин одягу "Села", торговельний центр "Театральний", супермаркет електроніки "МКС", торгово-виставковий центр "Пасаж", дві автозаправки. Запитую, що з перерахованого належить йому.

— Квартиру я купив після 5 років підприємництва. Машину взяв на три роки у кредит. До автозаправок, супермаркету, торгового центру стосунку не маю. Магазин "Села" орендує приміщення в моєї родини, а від центру "Театральний" я ніколи не відмовлявся, — пояснює він.

Жителі села Копили Полтавського району переконані, що будинок на викупленій з аукціону ділянці серед соснового лісу будує мер Полтави.

— Ділянку купила фірма, яка зводить містечко на 10–12 котеджів для продажу, — роз"яснює він. — Свекри Валентина та Володимир Кобищани продали дачу в приміському селі Вороніна. Я не хотів, щоб купували будинок у Полтаві. Мене могли попрікати, начебто виділив ділянку в місті. Але з покупкою в Копилах ще не визначилися.

Мер поправляє тонку обручку.

— Із моєї родини живий 80-річний батько Всеволод Всеволодович. Він — із Вінниччини, почесний партизан. Водив паровози й тепловози в Молдавії, Казахстані, Краснодарському краї. Нині мешкає в селі Гора під Полтавою. Мати Любов Федорівна родом із Запоріжжя, працювала касиркою на залізниці. Померла 1999-го, — каже чоловік.

Дружина мера Вікторія 14 років очолює правління страхової компанії "Залізничні шляхи". У декрет після народження сина Михайла, якому нині 3 роки, пішов Андрій Матковський. Він був заступником директора регіонального управління "Приватбанку".

— Дружина не могла залишити бізнес напризволяще, — говорить він. — Я виховував малого, а годувала його теща Валентина Олександрівна.

Між синами Матковських різниця 17 років.

— Щоб Павлові життя медом не здавалося, працює офіціантом у одному з київських ресторанів. Заробляє більше за мене. У мене ж чайових немає, лише ставка. Я разом із надбавками отримую понад 4 тисячі гривень. У дружини доходи від підприємництва більші, — каже чоловік.

Згадує, як під Новий рік батько повернувся з Москви. Був там у відрядженні. Привіз синові іграшковий автомат:

— Три роки я його з рук не випускав. Автомат був на батарейках. Світився, стріляв.

1964, 7 липня — Андрій Матковський народився на станції Кок-Су Каратальського р-ну Алма-Атинської області (Казахстан) у родині залізничників
1981 — закінчив суворовське училище в Казані
1985 — одружився з Вікторією Кобищан із Полтави
1986 — закінчив Київський інститут народного господарства
1986 — переїхав до Полтави, працює економістом "Облагробуду"
1987, 4 вересня — народився син Павло
1999 — начальник податкової інспекції міста
2001 — заступник директора регіонального управління "Приватбанку"
2005, 24 січня — з"явився на світ син Михайло
2006, 26 листопада — на позачергових виборах Андрія Матковського обрали мером Полтави

Зараз ви читаєте новину «Мер Полтави Андрій Матковський рік був у декреті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі