четвер, 13 серпня 2020 06:10

Мар'яна Піняка поховали на козацькому кладовищі

Автор: znaj.ua
  Мар’ян Піняк 10 років був генеральним директором Шевченківського національного заповідника в Каневі на Черкащині
Мар’ян Піняк 10 років був генеральним директором Шевченківського національного заповідника в Каневі на Черкащині

Генеральний директор Шевченківського національного заповідника в Каневі на Черкащині Мар'ян ПІНЯК помер у 62 роки. Мав четверту стадію раку.

— Останні місяці Мар'ян Володимирович почувався погано. Але не очікували, що смерть настане так рано, — говорить перший заступник Піняка 63-річний Ігор Ліховий. — Він був привітна, щира, добродушна людина. Справжній патріот. Його всі любили, поважали. І він захоплювався і переймався роботою в заповіднику. Завжди дбав за шевченківські місця, відстоював музеї і колектив. Досягнув великих успіхів на посаді.

Мар'ян Піняк народився в місті Болехів на Івано-Франківщині. До Канева переїхав 1984-го. Був підприємцем, працював у Канівському природному заповіднику. 2005 року очолив Шевченківський національний заповідник. У березні 2010-го, на хвилі "кадрової революції", Піняка звільнили. Рішення тодішнього міністра культури Михайла Кулиняка обґрунтовували "незадовільним враженням президента Віктора Януковича від відвідання заповідника". Проте 2015 року Піняк знову повернувся на посаду.

— Мар'ян Володимирович — наш соратник у справі захисту українського світу, — говорить лідер громадського руху "Рідна країна" Микола Томенко, 55 років. — Він ніколи не бігав за вождями і телекамерами. Він, як учив Іван Франко, щоденно лупав скелю української нелегкої справи. За його активної участі Канів переміг в акції "7 чудес України" й ми разом відзняли фільм про нашу духовну столицю. За його підтримки своїми коштами відреставрували Тарасову світлицю. І ще реалізували десятки просвітницьких, видавничих та інших шевченківських проєктів.

Дві доньки й онук залишилися в Мар'яна Піняка. Його поховали на старовинному козацькому цвинтарі в урочищі Монастирок неподалік Чернечої гори в Каневі.

Зараз ви читаєте новину «Мар'яна Піняка поховали на козацькому кладовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі