четвер, 22 травня 2008 18:42

Марія Романова вигнала трьох чоловіків

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Киянка Марія Романова в дитинстві зіграла кілька епізодичних ролей у кіно
Киянка Марія Романова в дитинстві зіграла кілька епізодичних ролей у кіно

У 59-річної киянки Марії Романової хочуть відібрати двокімнатну квартиру в центрі Києва. Романова — донька колишнього режисера столичного театру Російської драми Михайла Романова й актриси Марії Стрєлкової. Десять років тому екс-чоловік жінки Олександр за $300 продав кімнату в її квартирі.

До квартири на бул. Шевченка, 2, навпроти Бессарабського ринку, Марія Михайлівна прийшла з 33-річним Володимиром Бесарабом. Він її далекий племінник по материній лінії.

 — Торік 6 вересня вийшла за хлібом, — розповідає Романова. — Біля під"їзду стояв новий власник — Валерій Коваленко. Неподалік чекала "швидка". Мене закинули в машину. Злякалася, що вбивати везуть. У лікарні за тиждень схудла на шість кілограмів.

За тиждень жінку виписали.

— Спочатку тьотя Маша жила у нас. Але посварилася з моєю мамою, у них складні характери. Фиркнула й пішла жити на вокзал. За ніч давала по сім гривень у платному залі, — говорить племінник.

Відтоді родина знімає для Романової кімнату на Теремках.

Батько Марії Михайлівни у 1950-х роках працював головним режисером Київського театру Російської драми. Мати була актрисою.

— Спочатку жили у п"ятикімнатній квартирі на вулиці Пушкінській, — згадує жінка. Вона тримає три пакети з речами, що носить із собою.

— Тоді ми жили на широку ногу, — продовжує. — Батько був депутатом Верховної Ради, їздив у службовій "побєді". Мама мала коштовності, хутра, одягала мене в імпортні речі. Але була дуже строгою, я часто через неї плакала. Вона ніколи не святкувала день народження, не любила ставати старшою. Мама була віруюча. У косметичці носила маленьку іконку. А тато був комуністом. Я його більше любила.

Згадує, що в театрі батьки грали лише в парі.

Я плавала краще, ніж ходила

— Тато ревнував маму. На виставі за твором Юрія Яновського "Вершники" мав вистрелити в неї. Вона так перенервувала, що на сцені отримала інсульт. Прожила ще 11 років, але в театрі працювати боялася. Коли померла, нам із батьком причувалося, що вона ходить по квартирі, рипить підлогою і стукає кришкою від чайника. Через півтора місяці батько не витримав, поїхав до Москви. Хотів поміняти київську квартиру на московську. Через вісім місяців він помер. Я розміняла квартиру. Віддала батьковому племіннику з-під Уралу трикімнатну, а собі взяла двокімнатну на бульварі Шевченка.

Племінник пригощає тітку кавою з автомату. Вона сьорбає зі стаканчика. Сідаємо на лаві біля пам"ятника Леніну на бульварі Шевченка.

Каже, сюди виходять вікна квартири Марії Михайлівни. Жінка каже, що Володимир — її єдина рідня. Дітей у Романової немає.

Марія Михайлівна мала три короткі шлюби. Говорить, кімнату продав її третій чоловік Олександр Сідіков.

— Він приїхав із Ташкента вчитися у сільськогосподарській академії, — розповідає. — Не мав де жити. Я прийняла його як студента на 10 днів за 10 рублів. Він украв мій паспорт, побіг у РАЦС і розписався. Своє прізвище поміняв на моє — Романов. Розлучилася з ним за чотири роки, — сміється. Верхніх зубів майже немає. — Я була старша на дев"ять років. Усі казали, що ми як брат і сестра.

За першого чоловіка Марія вийшла, аби врятувати його від армії.

— Борька був моряк. Після інституту його хотіли забрати в лейтенанти. Мені було 18, а йому 30. Я називала його "дядя Боря". Він умовив мене вийти за нього. Борька працював на студії імені Довженка освітлювачем, отримував мало — 90 рублів. Коли до нього почала дзвонити бібліотекарка з кіностудії, я вигнала його.

— Другий шлюб узяли з кохання? — уточнюю.

— Боже упаси, — сміється жінка. — З Анатолієм познайомилася в Євпаторії. Повів знайомити зі своєю бабусею, а то була мама. Мені не сподобалося, що збрехав. Він був негарний, плавати не вмів. А я плавала краще, ніж ходила. Толя швидко мені набрид. Він учився в морському інституті, його на рік забрали у море. Коли приїхав,  не впустила його.

вагітніла кілька разів, але втрачала дітей.

— Востаннє — у 44 роки від свого хлопця Кості. У вікно побачила, що він стоїть біля пам"ятника Леніну з якоюсь дівчиною. Вибігла до нього. На бровці мене зачепила вантажівка з цеглою. Я впала на асфальт, вдарилася. Була на п"ятому місяці, дитину втратила. Костя повернувся до своєї дружини, вона теж була вагітна.

Марія Романова в дитинстві зіграла кілька епізодичних ролей у кіно. А нині вчить іспанську мову при одній із церков.

— Я була школяркою, коли в СРСР приїжджав Фідель Кастро. Був гарний, стрункий і вже тоді бородатий. Я його полюбила, — соромиться. — Аж тепер наважилася вивчати іспанську.

1948, 29 жовтня — Марія Романова народилася в Києві в театральній родині
1962 — померла мама Марія Стрєлкова; за 10 місяців пішов із життя батько Михайло Романов
1965 — закінчила київську школу N57
1967 — розміняла п"ятикімнатну квартиру, переїхала у двокімнатне помешкання на бульварі Шевченка
1972 — закінчила педагогічний інститут; працювала в дитсадку, у школі методисткою
1974 — закінчила курси екскурсоводів при Києво-Печерській лаврі; згодом отримала освіту інженера; 10 років працювала інженером; пізніше була адміністратором і касиром у театрах
1998 — чоловік Олександр продав кімнату в квартирі; за 9 років з"явився новий власник — за словами Марії Романової, він хоче забрати ще її кімнату
Мала три шлюби. Дітей нема

Зараз ви читаєте новину «Марія Романова вигнала трьох чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі