понеділок, 23 лютого 2009 17:05

Марія Кардаш назвала корову Юлькою

Автор: фото: Олена ГОРДІЄВА
  Юлька — десята корова у Марії Кардаш із райцентру Саврань на Одещині
Юлька — десята корова у Марії Кардаш із райцентру Саврань на Одещині

64-річна Марія Кардаш із райцентру Саврань на Одещині виводить із хліва 2-річну корову.

— Назвала Юлькою — мені Тимошенко дуже нравицця. Сусід сварився зі мною — мол, чого це на честь прем"єрки корову назвала. А шо ж тут поганого? Я ж не гада якогось назвала, а найдорожче, шо в мене є, — ніжно гладить корову. — Ну похожа вона характером. Ніби така маленька, мила, а харизма — ого-го!

Марія розмовляє тихо — болить горло.

— Я все життя корів тримаю. Бабуня тримали. Мати 1933-й пережили тільки завдяки корівці. Вже ходити з голоду не могли, вся спухші були. Їх виносили на сонце і молоком відпоювали. Я народилася у воєнні роки. Розруха кругом, голодовка. У мами молока не було, то вона мене годувала квачиком: у марлю замотає шматок хліба, умочає в молоко і дає смоктати.

Юлька — десята корова у Марії Кардаш. Попередніх називала на честь відомих людей та героїнь телесеріалів.

— Як вспомню Маріанну (героїня телесеріалу "Багаті теж плачуть". — "ГПУ")! У мене тоді корова була, Рамона, — вся чорна і понура. Тиха, але підловата трохи, могла вкусити або ж дійницю перевернути. Мусила здати її на м"ясозаготівлю, бо зурочили і не стало молока. До сусідів жінка в гості була приїхала, очі в неї недобрі. Раз прийшла до мене молока просити. Я слоїк налила, а вона жбурнула на стіл гроші дрібними копійками — як щас помню. Пішла я на другий день порати хазяйство, а двері у хлів откриті, молоко все зціджене. Я даже якусь ніч діжурила коло хліва, бачила кицьку. Чорна така, величезна, прибігла і до вимені присмокталася. Я її вилами хотіла вперіщити, але не вийшло. Тільки-но та жінка з гостин поїхала, як корова занедужала. Я півтора місяця за нею впадала, але толку ніякого. Здали, купили в сусідів телицю, назвали Естер. Норовлива була.

Юлька гарцює у дворі, хазяйка тримає її на мотузці.

Вийшла заміж за Івана Пацюка. Прізвище не змінила — постіснялася

— Вона в мене як вертоліт — чим більша швидкість, тим вище хвіст! — сміється. — Привела Естер у березні телятко, хороше таке, біленьке, тільки де-не-де чорненька плямочка. А тоді якраз вибори були, календарики роздавали з Левком Лук"яненком (колишній народний депутат. — "ГПУ"). То ми того биця й назвали Левком. А в сараї щур завівся. Зараза, вуха теляті обгризало і по спині корові стрибало. Якось уже спати полягали, аж вчуваю, в сараї щось робиться. Я куфайку накидаю, вискакую з ліхтарем, а корова туди-сюди мечеться, а в зубах щуряка. А за нею були Роза, Марія. Даже Райка — на честь Горбачової (дружина президента Радянського Союзу. — "ГПУ").

Марія живе на околиці Саврані. Працювала в полі, полола буряки, соняшник. Вийшла заміж за механізатора Івана Пацюка.

— Прізвище не змінила — постіснялася. Син Юра з дружиною та двома доньками живе в Росії, навідується рідко. Пенсія в мене 700 гривнів із копійками. Продаю часто молоко, сир, сметану, з того й виживаю. І лікуюся тільки молоком, як горло заболить. До Юльки мала корову Хіларі — ото молоко жирне давала. Ту Хіларі помнить уся вулиця. Бувало, приженуть її з пасовиська — до мене в двір сусідські дітлахи з кружками біжать. Я їм по чашці й здою. Сусідка Настя прибігала дякувати, бо онук не пив молока вобще, а йому положено було.

Жінка заганяє Юльку в хлів.

— Провітрилася і досить. Я корівку гляжу як дітку. Восени сарай утеплюю, щоб не замерзла, як заболіє — хожу коло неї, ледве вареників не ліплю.

Зараз ви читаєте новину «Марія Кардаш назвала корову Юлькою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі