вівторок, 04 вересня 2018 06:11

"Мали одну Барбі на двох із сестрою. Коли ноги згинала — клацали"
2

Ольга Каменецька переробляє обличчя лялькам, наносить інший макіяж. Може надати їм портретну схожість до людини
Фото: ТАРАС ПОДОЛЯН
Ольга Каменецька має двох доньок і чоловіка-математика. Він звільнився з роботи, щоб допомагати дружині

— Красить кукол легче, чем людей. Кукла лежит — и не командует, — каже художниця макіяжу для ляльок Ольга Каменецька, 32 роки. Малює лялькам обличчя, пришиває інше волосся, змінює риси обличчя — робить їх подібними до людей.

Сидимо з Ольгою в пекарні круасанів на Контрактовій площі столиці. Жінка вдягнена в джинсові шорти, взуття на підборах. За сусіднім столиком — її чоловік Олександр. Із ним дві дочки — 3-річна Ніколь і Адель, 8 місяців.

Ольга народилася в Харкові, закінчила університет імені Василя Каразіна, за спеціальністю — історик. Працювала в поліграфії, адміністратором, піар-менеджером, артдиректором у нічному клубі. Там познайомилася з чоловіком. Він кілька років тому звільнився з роботи. Тепер виховує дітей і підтримує творчість дружини — веде сторінки в соцмережах, спілкується із замовниками.

— Саша — математик за освітою й покликанням, — говорить Ольга. — Навіть коли про ляльок ідеться, пропонує: "Прорахуємо ймовірність такої-то ситуації". Кажу: "Я — творча людина. Твоїх цифр не розумію. Рахуй сам". Але без його допомоги я би не впоралася.

Олександр передає дружині коробку. У ній — лялька Барбі з білявим, трохи хвилястим волоссям і яскравим макіяжем.

— Магазинні й авторські ляльки зазвичай модельної зовнішності, — продовжує жінка. — Витираю їм макіяж рідиною для зняття лаку. Тоді скальпелем, ножем, наждачним папером зрізую ніс, губи. І роблю інші — ніс із горбинкою, форму обличчя, як у людей. Малюю тоненьким пензликом. На макіяж однієї ляльки потрібно два дні. Коли викладаю їхні фото, люди пишуть — це ж я.

Спочатку Ольга колекціонувала ляльки. Зібрала з півсотні. П'ять років тому перемалювала обличчя першої ляльки.

— У дитинстві не дуже ними цікавилася. Мали одну Барбі на двох із сестрою. Коли ноги згинала — клацали. — Ольга допиває лате.

Зробила макіяж більш як сотні ляльок.

— Люди купують ляльку та просять перемалювати обличчя. Це недешево. Тому хочуть універсальний макіяж. Мені цікавіше вигадувати унікальне й виставляти на продаж, — продовжує жінка. — Макіяж ляльки коштує від 50 до 300 доларів (1,4–8,3 тис. грн. — ГПУ). Якщо потрібна портретна схожість із людиною — від 200 до 1 тис. доларів (5,5–27,8 тис. грн. — ГПУ).

Найдорожчу продала за 2 тис. дола­рів (55,7 тис. грн. — ГПУ). Це була лялька з непропорційно великою головою. Макіяж для таких обходиться найдорожче.

Чоловік передає дружині Адель. Дівчинка одразу хапає мій телефон.

— До ляльок малу не підпускаю, — говорить Ольга. — А старша сама знає, що це чуже й не можна. Та їй і самій не дуже цікаво. Я ляльок малюю, вона машинками бавиться.

Ольга Каменецька має постійних замовників із США, Великої Британії, Польщі. Нещодавно британський жіночий журнал "Вог" включив її в список 100 найцікавіших людей у сфері моди й культури. Ольга там — єдина українка.

Попросили Лободі накрутити волосся

Майстриня Ольга Каменецька в себе ляльок не залишає.

— Маю вдома одну, — каже. — І то випадково, бо замовниця відмовилася. Хотіла ляльку, схожу на себе. Я знайшла, підправила форму носа, губ, намалювала. Жінка сказала, що лялька не подібна до неї. Хоча 20 людей сказали, що одне лице. Люди бачать схожість інших, а себе не пізнають.

Робила ляльки для учасників гурту "Хардкісс". Менеджер замовила ляльку для Світлани Лободи. Простояла в неї два місяці. Тоді попросила накрутити ­їй волосся. Досі ніяк не приїде забрати.

У ляльках полюбляють ляльковість, — додає Ольга. — Коли роблю занадто реалістичний макіяж, лякаються. Кажуть, що вдома таку би не поставили, бо на них дивиться. Жартую: "Вона маленька, якщо оживе й нападе — впораєтеся".

Зараз ви читаєте новину «"Мали одну Барбі на двох із сестрою. Коли ноги згинала — клацали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі