четвер, 28 серпня 2008 19:10

Леонід Стадник відмовився від титулу найвищого у світі

58-річний Бао Сішунь, пастух із китайської провінції Внутрішня Монголія, знову має титул "найвищий чоловік на планеті". Його зріст — 2,36 м. Звання він утратив 2006-го, коли заговорили про 38-річного Леоніда Стадника, жителя села Подолянці Чуднівського району Житомирської області. Зріст українця — 2,57 м. Але Стадник відмовив Книзі рекордів Гіннеса офіційно вимірювати його за новими правилами: шість разів упродовж доби, стоячи та лежачи.

Титул найвищого Леонід утримував на підставі медичної довідки.

— Ця категорія є занадто важливою, щоби покладатися лише на визначення лікарів, — каже Крейґ Ґлендейн, головний редактор Книги рекордів Гіннеса. — Тому й змінили правила. Ми зверталися до Стадника ще 2004 року, пропонували вислати до нього своїх представників або організувати його візит у Британію. Але він публічно заявив, що не хоче слави та популярності найвищого чоловіка світу.

У Подолянцях Леонід Стадник живе із 66-річною матір"ю Галиною та старшою сестрою Ларисою, 45 років. Про те, що відібрали титул, дізнався від журналістів.

— Я не радів, коли мене записали в ту книгу, і не збираюся сумувати зараз, — розповідає Стадник "ГПУ". — Я ніколи не стремився до рекордів. Мені хочеться спокійного й тихого життя. У мому житті — шо я в книзі, шо не в книзі — нічого не змінилося. Я так само встаю півшостої ранку. Маю дві корови, коня, свиней, курей. От сьогодні консервую помідорки. Завтра будемо копати картоплю. Уже скосив картоплиння, підготовив площу. Да, за цей час у мене появився автомобіль і трактор. Але це не заслуга книги рекордів. Мені подобається їздити на машині, яку президент подарував, але коли десь їду, ніколи із машини не виходжу. Не люблю, коли біля мене збирається толпа й смикають з усіх боків.

"ГПУ" поцікавилася, чи представники Книги рекордів Гіннеса пропонували йому перемірятися.

— Це було на початку літа торік чи позаторік. Від друга зі США отримав листа на електронну пошту, — каже Стадник. — Але я й пальцем не ворухну, шоб у ту книгу попасти. Я відмовився. Я шо — якийсь кінь породистий?! Знаєте, відколи попав у цю книгу, то з"явилося таке відчуття, шо я пам"ятник, а не людина. Раньше люди приходили додому, шоб просто познайомитися, а тепер тільки фотографуватися бігають.

Бао Сішунь уперше потрапив до Книги рекордів Гіннеса в 2005-му. Стрімко рости він почав у 15 років, теперішнього зросту досяг у 22. Здоров"я в чоловіка міцне, на гормональні розлади не страждає. Торік Бао одружився із 30-річною Ся Шихуань, продавщицею з міста Шифенг. Її зріст 1,67 м, головою дістає до ліктя Бао. Через місяць у подружжя народиться первісток.

Нове видання Книги рекордів Гіннеса вийде у світ 17 вересня 2008 року.

Зараз ви читаєте новину «Леонід Стадник відмовився від титулу найвищого у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі