пʼятниця, 08 серпня 2008 15:02

Леонід Невзлін винен мільйон рублів

Російського бізнесмена, колишнього акціонера нафтової компанії "ЮКОС", 48-річного Леоніда Невзліна 1 серпня засудили до довічного ув"язнення. Його визнали винним у фінансових махінаціях та в організації 11 вбивств і замахів. Родичам жертв він повинен виплатити мільйон рублів.

— Справа має політичне підґрунтя, — переконаний Невзлін. Його судили заочно — 2003-го бізнесмен оселився в Ізраїлі, отримав громадянство.

Невзлін народився в Москві. Тато Борис Йосипович був інженером. Мати Ірина Марківна викладала російську літературу. Батьки вимагали, аби син навчався на п"ятірки. Якось отримав нижчу річну оцінку — і його перевели до іншої школи. Під впливом батька Леонід вступив на факультет автоматики Московського інституту нафтохімічної промисловості.

— Чиста математика Льоню не цікавила, — згадував викладач Олександр Єрмолаєв. — Він любив задачі, де треба приймати рішення у скрутних ситуаціях. Любив, коли його хвалили. Але при цьому був замкнутим.

На другому курсі Невзлін одружився з однокурсницею Анною. Кажуть, на цьому шлюбі наполягли його батьки — за дівчину давали чималий посаг. За рік у подружжя народилася донька Ірина.

— Леонід за вечерею любив пофілософствувати, — розповідала Анна. — Казав, що ніколи не коритиметься волі жінки. Якось обмовився: "Краще мати гарну коханку, ніж дружину".

По закінченні інституту розлучилися. Донька залишилася з матір"ю.

— Леонід насправді імпотент із величезною нервовою енергією, — якось сказала Анна.

Із 1981-го Невзлін працював у Міністерстві геології СРСР. Отримував 120 крб зарплати. Тоді він був одружений удруге — зі старшою на кілька років Тетяною Арбєніною. Заради Леоніда вона покинула першого чоловіка. Разом із сином Олексієм переїхала на дачу Невзліна в Підмосков"ї. 1983 року народила від нього доньку Марину.

— Льоня тоді такий сумний ходив, — згадував Олександр Єрмолаєв. — Жалівся, що на дачі навіть води не було, а туалет — у дворі.

Якось у газеті Невзлін знайшов оголошення про роботу в Центрі науково-технічної творчості молоді. Тоді його очолював бізнесмен Михайло Ходорковський.

— Боявся, що кинуть по-радянськи — нічого не заплатять, — розповідав згодом Невзлін. — Але почав заробляти більше, ніж очікував.

За кілька місяців Леонід попросив посаду керівника відділу. Коли Ходорковський очолив банк "Менатеп", Невзлін став начальником управління з роботи з клієнтами.

— Він міг налагодити будь-які контакти. Службовців високого рангу возив на дачі на Рубльовці, де заводив із ними дружбу, — розповідали співробітники Леоніда.

Невзлінові приписували зв"язки з кримінальником Отаром Квантрішвілі, лідерами чеченських злочинних угруповань.

У жовтні 2001-го став сенатором у російському парламенті від Республіки Мордовія. Коли йому запропонували цю посаду, попросив помічників показати республіку на карті.

— Про Мордовію знаю тільки з Інтернету, — казав журналістам Невзлін.

Леонід мав проблеми з зайвою вагою. Почав уживати спеціальні пігулки. Різко схуднув і потрапив до лікарні. Журналісти критикували стиль бізнесмена, називали його "олігархом із зовнішністю колгоспника":

— Навіть у дорогому костюмі Невзлін має вигляд сільського інтелігента. Особливо любить свою сіру в"язану кофтину.

Боявся, що кинуть по-радянськи — нічого не заплатять

Подейкують, бізнесмен зраджував дружину. Іноді навіть знайомив Тетяну з коханками. Жінка охрестилася, у газетах писали, що вона начебто збожеволіла. Після розлучення бізнесмен залишив їй трикімнатну квартиру в Москві.

Нині Невзлін одружений утретє. Торік побрався з 37-річною Олесею Кантор. Її називають "естафетною коханкою" — зустрічалася з багатьма російськими бізнесменами. 2002-го Кантор затримали в московському аеропорту "Шереметьєво-2" за спробу контрабанди. За жінку внесли заставу і звільнили. Нині її шукає Інтерпол.

Леонід Невзлін двічі потрапляв у перелік мільярдерів журналу "Форбс": 2003-го його статки оцінювали у $2 млрд, торік — у $300 млн. В Ізраїлі бізнесмен живе в заміському будинку в районі Герцлія-Пітуах. Вартість його оселі — $3,7 млн.

1959, 21 вересня — Леонід Невзлін народився в Москві
1976 — вступив до Московського інституту нафтохімічної промисловості
1978 — побрався з однокурсницею Анною; народилася донька Ірина
1983 — одружився з Тетяною Арбєніною; народилася донька Марія
1992–1994 — начальник управління в банку "Менатеп" Ходорковського
із квітня 1996-го — віце-президент нафтової компанії "ЮКОС"
2004 — звинуватили у фінансових махінаціях; переїхав до Ізраїлю
2008, 1 серпня — засудили до довічного ув"язнення

Зараз ви читаєте новину «Леонід Невзлін винен мільйон рублів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі