середа, 10 жовтня 2007 14:51

Леонід Кучма купив у Переяслівця портрет Путіна

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Микола Переяслівець із селища Котельва на Полтавщині викладає зі шпону портрети відомих політиків
Микола Переяслівець із селища Котельва на Полтавщині викладає зі шпону портрети відомих політиків

61-річний майстер Микола Переяслівець із селища Котельва  Полтавської області на "деу" під"їжджає до двору. З багажника дістає портрет глави Секретаріату президента Віктора Балоги в позолоченій рамці.

— У Полтаві забрав раму. Її зробили львів"яни за 400 гривеників. Треба ж по-людському одягти чоловіка, — усміхається Переяслівець, киваючи на Віктора Балогу.

Веде до свого будинку з чотирма кімнатами. Ставить зображення Балоги на стілець поряд із портретом лідера Компартії Петра Симоненка.

— Лишилося двоє свіжаків — Симоненко й Балога, — пояснює чоловік. — Решту розпродав. Ніяк не передам портрети екс-президенту Польщі Олександрові Кваснєвському та співачці Руслані.

Руслану майстер виготовив після її перемоги на конкурсі "Євробачення" 2004-го.

— Кілька разів дзвонив до неї в офіси. Лише в Києві їх, здається, три, — розповідає художник. — Якась пацанва сидить. Електронкою надіслав їм портрети Руслани і прем"єр-міністра для порівняння. А вони мені: "Навіщо ви нам Януковича прислали?". І відмовилися брати.

Господар показує шпон — палісандровий, ебеновий, з анатолійського горіха. Каже, квадратний метр такого коштує 100–600 грн.

У кутку на стільці незакінчений портрет Тараса Шевченка. Микола Переяслівець устиг викласти лише голову у високій смушевій шапці.

— Шевченко не востребуваний, — пояснює майстер.

Каже, що шпон наклеює скотчем.

— У волосся Ахметова вклеїв 400 вставок. Аж скуйовдити хочеться, — показує портрет одного з лідерів Партії регіонів Рината Ахметова, який збирається продавати.

Навіщо ви нам Януковича прислали?

Щороку Микола Переяслівець возить роботи на Переяславський ярмарок. 2005-го подарував Вікторові Ющенку портрет Шевченка. А торік — портрет його дружини Катерини. Каже, пробрався до Ющенка після прес-конференції.

— Хотів подарувати його друга Кваснєвського. А тоді по телевізору почув, що той поїхав відпочивати разом із Леонідом Кучмою. У цій ситуації мій подарунок був би насмішкою. Спитав лише: "Ну як дружина?". Він показав: "Во!".

Микола Дем"янович пишається листом, якого отримав від президента США Джорджа Буша. Портрет він передав йому безкоштовно через американське посольство. Володимира Путіна 2003-го придбав екс-президент Леонід Кучма. Вручив його російському президентові на закритті Року Росії в Україні. Януковича замовило Полтавське обласне керівництво перед його приїздом до Котельви під час президентських виборів 2004 року.

Портрети зі шпону Микола Переяслівець навчився робити в Сибіру.

— Я 15 років працював бригадиром столярної бригади в Нєфтєюганську, Надимі, Уренгої, — говорить Микола Дем"янович. — Мій колега Ігор робив картинки з дерева. Навчився цьому в школі. Я теж почав виготовляти. Робив портрети Леніна. Їх замовляли колгоспи, вішали в конторах. Робив героїв соцтруда, орденоносців. За радянських часів платили 500 рублів. Нині портрет політика коштує п"ять тисяч гривень.

31-річний син Переяслівця Віталій працює в обласній податковій адміністрації. Його мати Людмила на заробітках за кордоном. Художник живе в цивільному шлюбі з 45-річною односельчанкою Галиною. Жінка працює агрономом, має двох дітей.

— Не пам"ятаю точно, коли і з ким сходився, — зізнається чоловік. — Зате помню, з якого горіха вирізав шпон для портрета Петра Порошенка — щоб передати під носом світлотіні.

1946, 6 травня — Микола Переяслівець народився в селищі Котельва Полтавської області
1956 — померла мати Варвара Антонівна
1962 — служив у ракетних військах на Байконурі, Казахстан
1964 — голова добровільного спортивного товариства "Колос" у Котельві на Полтавщині
із 1972 — працює будівельником на півночі Росії
1976 — у Котельві на Полтавщині народився син Віталій
1995 — деревообробним верстатом відрізав три пальці на лівій руці
2002 — заслужений майстер народної творчості України
2004 — вручив портрет Джорджеві Бушу через посольство Америки; передав портрет Вікторові Януковичу
2005 — подарував Вікторові Ющенку портрет його дружини Катерини

Зараз ви читаєте новину «Леонід Кучма купив у Переяслівця портрет Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі