понеділок, 26 листопада 2007 15:58

Леона Хамейдеса врятував від смерті Андрей Шептицький

Автор: фото: Юлія ЛІПІЧ
  Американський лікар Леон Хамейдес показує своє дитяче фото. Під час війни він переховувався в притулку при студитському монастирі в Уневі Перемишлянського району на Львівщині
Американський лікар Леон Хамейдес показує своє дитяче фото. Під час війни він переховувався в притулку при студитському монастирі в Уневі Перемишлянського району на Львівщині

71-річний кардіолог із Америки Леон Хамейдес у жовтні приїхав до Львова. Леона та його брата Цві Барнеа під час Другої світової війни від фашистів переховували митрополит Андрей та отець Климентій Шептицькі.

— Я трохи розумію українську, та говорити нею не можу, — каже Леон Хамейдес. Спілкується англійською мовою.

Каже, їхній батько був равином у польському місті Катовіце. З початку Другої світової війни своїх синів відправив до родичів у селище Щирець Пустомитівського району на Львівщині.

— Відтоді страх не покидав нас, — пригадує Хамейдес. — У серпні 1942-го у львівському гетто знищили 60 тисяч євреїв. Батько попросив митрополита Андрея врятувати єврейських дітей.

6-річного Леона відвезли до собору Св. Юра у Львові. Там він побачив Андрея Шептицького:

— Пам"ятаю, він сидів у інвалідному візку. Мене відвезли до монастиря в селищі Брюховичі на Львівщині. Згодом перевели до дитячого притулку при Унівському студитському монастирі Перемишлянського району на Львівщині, де вже переховували трьох єврейських хлопчиків.

Восени 1943-го Леона Хамейдеса там охрестили й дали ім"я Левко Хамінський.

Якось у трамваї до мене заговорив німецькою есесівець

— Монахині непокоїлися, що хтось дізнається про моє походження, — продовжує Леон. — Коли я захворів, боялися викликати лікаря. Не дозволяли митися й ходити в туалет з іншими хлопцями. А якось у трамваї до мене заговорив німецькою есесівець. Це моя рідна мова, тому монах Марко захвилювався, що я видам себе. Та я вдав, що не зрозумів.

У притулку Леон вивчив українську мову, молитви "Отче наш" і "Богородице Діво".

— Якось діти сказали, що я уві сні розмовляю, — говорить він. — Відтоді щовечора біля ліжка я голосно промовляв українською "Отче наш" та "Богородице Діво", аби відвести підозри.

Коли в Уневі відкрився військовий шпиталь, Леон шукав у лісі поранених та допомагав їм.

— Навчився розпізнавати живих і мертвих. Відразу бачив, хто піде на той світ, а хто житиме. З померлих знімав бинти, прав, і медсестри їх знову використовували, — розповідає чоловік.

Згадує, як уперше побачив корову:

— Сказали мені принести сіно для худоби. Я виліз на горище, скинув його біля драбини. Дивлюся, а його їсть корова. Я злякався, що через рогату тварину ніколи звідти не злізу.

Після війни Леона всиновила львів"янка, яка втратила сім"ю. Разом вони емігрували до Польщі, потім до Німеччини, Англії, а 1949 року — до Америки.

Із родини Хамейдесів вижили лише Леон і його брат. Цві Барнеа переховували в монастирі на Поділлі. Згодом він нелегально перебрався до Палестини, де брав участь у війні на боці Ізраїлю. Здобув фах фізика, жив у Австралії та Китаї.

— З братом я зустрівся в Пекіні. Він розробляв там комп"ютерну програму, — всміхається Леон. — Я його називаю польсько-українсько-австралійським євреєм, який вивчає китайську мову.

Леон звернувся до єрусалимського інституту Яд Ва-Шем, аби Андрея Шептицького визнали праведником світу.

— Але вони говорять про лист митрополита, яким 1941-го він  привітав прихід німців до Львова, — пояснює Хамейдес. — Українці потерпали від радянської влади, тому сприймали німців як визволителів. А Шептицький не вірив, що німці, які створюють таку велику музику, здатні вбивати.

1936 — Леон Хамейдес народився в сім"ї равина в польськомі місті Катовіце
1942 — у львівському гетто розпочалася акція знищення євреїв; 14 серпня Леон побачив у соборі Св. Юра у Львові митрополита Андрея Шептицького
осінь 1943-го — Леона Хамейдеса в дитячому притулку в Уневі Перемишлянського р-ну на Львівщині охрестили
1945 — Леона усиновила львів"янка, яка втратила сім"ю
1949 — нова сім"я Хамейдеса емігрувала до США
1956 — вступив до американського медичного коледжу; працював лікарем

Зараз ви читаєте новину «Леона Хамейдеса врятував від смерті Андрей Шептицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі