середа, 11 травня 2011 05:30

Лелека Айка боїться жінок

Автор: фото: Сніжана Русин
  Мальвіна Мересій із Ужгорода гладить лелеку Айку. Птаха з перебитим крилом три роки тому в полі знайшов її знайомий Михайло
Мальвіна Мересій із Ужгорода гладить лелеку Айку. Птаха з перебитим крилом три роки тому в полі знайшов її знайомий Михайло

61-річний Василь та 51-річна Емма Ореняки з Ужгорода третій рік доглядають лелеку. Восени 2008-го птаху принесла додому донька Мальвіна Мересій.

Ореняки живуть у приватному секторі. На дзвінок до воріт вибігають чотири собаки — два пуделі і дві дворняги.

— Усіх знайшли на вулиці, — розповідає Мальвіна Мересій, 34 роки. — Вони були покалічені. У Тобі, наприклад, — показує на сивого пуделя, — була глибока рана шиї. А Блека ловили на транспортному мості. Довелося перекривати рух автомобілів.

Веде на задній двір. Там біля курника господарі облаштували для лелеки хлів.

— Восени 2008-го знайомий Михайло знайшов лелеку з перебитим крилом. Птах стояв самотньо в полі близько трьох тижнів. Літати не міг. Дуже схуд. Михайло просив прийняти лелеку до себе.

Мальвіна повезла птаха до ужгородських ветеринарів. Ті поставили діагноз — відкритий перелом лівого крила.

— Сказали, що робити операцію не беруться, бо перелом старий. Запропонували ампутувати крило. Але ми не погодилися. На машині повезли лелеку до Львова. У тамтешній ветклініці нам теж не допомогли. Сказали, що птах ніколи не зможе літати.

Назвали Айкою.

— Ми не знали його стать, — продовжує. — Ветеринари сказали, що визначити її можна тільки оперативним втручанням. Ми не хотіли ризикувати.

За півроку інший знайомий також привіз до Ореняків лелеку. Той заплутався в електричних проводах і зламав крило.

— Коли наш Айка побачив іншого птаха, почав загравати, — каже Мальвіна. — Ми зробили висновки, що це хлопчик, бо тільки лелеки-чоловіки танцюють у шлюбний період. Іншого птаха виходили й за пару тижнів відпустили на волю.

Айку годують рибою. Щодня з'їдає 800 г карасів.

— Дали йому пшеницю, але Айка не реагував. Тоді я купила для нього в супермаркеті кілограм жаб'ячих лапок. Теж не схотів їсти. Згодували їх собакам. Привезли для лелеки рибу. Спочатку батько купував мальків, але ті дорого обходилися. Тоді поїхали в село, де є рибник, закупили в тамтешніх невеликих карасиків. Востаннє взяли 200 кілограмів, запакували в морозилку. Віддали майже 100 доларів. Риби має вистачити на дев'ять місяців.

Мальвіна Мересій говорить, птах боїться жінок.

— Годує Айку тато. Тому лелека його дуже любить. Рибу кидаємо йому в ємність з водою, бо це нагадує лелеці ставок. Ковтає карасів головою вперед. Так само їсть мишей та пацюків, яких йому іноді підкидаємо.

Птах розганяється і пробує злетіти, але поламане крило не дозволяє.

Зараз ви читаєте новину «Лелека Айка боїться жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі