четвер, 29 березня 2007 16:55

Колодязь передбачає погоду

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Раїса Годун прислухається до шуму в колодязі. Якщо вода не гудітиме, жінка на вихідних поїде з синами на базар до райцентру Корець Рівненської області
Раїса Годун прислухається до шуму в колодязі. Якщо вода не гудітиме, жінка на вихідних поїде з синами на базар до райцентру Корець Рівненської області

У крихітному селі Франкопіль Корецького району Рівненської області є колодязь, який передбачає погоду. 37-річна депутатка Устянської сільради Раїса Годун натягає гумові чоботи, і ми йдемо в поле за селом. Накрапає дощ. Криниця — бетонована дірка серед трави. Таку помітиш хіба за два метри. Верхню частину колодязя розібрали. Зверху навалені дошки й кілки.

— То пастухи накидали, щоб худоба ноги не зломила. Тут глибина більш як вісімнадцять метрів. Стінки гладкі й слизькі, — розповідає Раїса.

Вона стає навколішки, прикладає вухо до краю колодязя. Пояснює: за два-три дні до негоди криниця починає гудіти й пускати бульбашки. Води згори не видно, але чути, як лопаються бульки.

— Ага, нині мовчить, — каже жінка. — Значить, буде тепло й сонячно.

Дев"ять років тому колодязь передбачив ураган.

— Його стінки сильно гули, а звук був такий, наче всередині кипить. Вода спінилася та піднялась на два круги. Ми ще подумали, до чого б то? — згадує продавець сільмагу Марія Ковальчук, 50 років. — Через три дні над селом згустилися чорнющі хмари й піднявся вихор. Щастя, що нас стороною обійшло. Зате в сусідньому селі Сторожове з хат позривало дахи та позносило дерев"яні туалети.

Тоді ураган повалив понад 50 га лісу в заповіднику за 3 км од села, вирвав із землі стару модрину і кинув на дорогу.

— Корені стирчали вгору на десять метрів. Хтозна, скільки тому дереву років стукнуло. Його стовбур було неможливо обхопити руками, — розповідає Марія.

У селі шість робочих місць

Після урагану модрину викупила і забрала до Англії праправнучка пана Потоцького, бо ліс колись належав йому.

Відтоді селяни остаточно повірили в силу передбачення криниці.

— Колодязь — мій ровесник. Його вирили півсотні років тому. Поїли колгоспну скотину, — чухаючи носа, розказує сусід Раїси Василь Годун. — Батько казав, за неладне помітили за місяць-другий. Була вода прозорою, а стала каламутна й загуділа. Пішов дощ — і знову нормальна. Так і второпали.

За кілька метрів для перевірки селяни вирили ще одну криницю. Але вона погоди не передбачала, тому її засипали.

— Батьки мене в дитинстві посилали слухати колодязь: чи не гуде. Якщо тихо — значить, можна пшеницю з поля збирати, — згадує 53-річна Надія Добровольська.

Зараз радяться з колодязем, перш ніж їхати до райцентру за покупками, йти до лісу по гриби-ягоди або до річки на риболовлю. За кілометр від села тече Корчик.

— Великої риби там не зловиш, однак на юшку карасів набрати можна, — усміхається Василь. — Вудку та наживку треба готувати, коли колодязь тільки-тільки почав гудіти. Перед дощем і під час зливи клює найкраще.

— Ми тут більше з молока живемо, — ділиться Раїса. — Узимку та навесні продаємо по півтори гривні за літр, улітку — по 55–60 копійок. Ну, ще картопля є.

Робочих місць у селі шість: санітарка, акушерка, вчитель, два соціальні працівники й продавщиця сільмагу.

— Поле нас кормить і поїть, а колодязь — наш календар і барометр, — зізнається найстаріша жителька Франкополя Анастасія Пашковська. — Мені скоро дев"яносто буде, і я все життя стежила за народними прикметами. А тепер колодязь усе показує.

Криниця викидає нагору шапки

Феномен колодязя-барометра пов"язаний з атмосферним тиском та особливостями ґрунту.
— Через пористий піщаник та вапняк просочуються ґрунтові води. Коли погода гарна — тиск підвищений. Тому породи всмоктують у себе повітря, прямо під товщу води в криниці. Перед дощем або снігом тиск падає, й повітря виходить нагору. Вода піниться та замулюється. Звідси й шум, — пояснює депутатка Устянської сільради Раїса Годун.
Один із найпотужніших колодязів розташований на плато Устюрт у Казахстані. Тиск повітря там такий сильний, що може всмоктувати й виштовхувати предмети. Чабани для перевірки кидають у колодязь шапку. Якщо погода буде гарною, шапка вилетить нагору.

Зараз ви читаєте новину «Колодязь передбачає погоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі