четвер, 05 лютого 2009 19:49

Кіт Бєня підглядає за господинею у ванній

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Кияни Євген та Лія Самсоненки привчили свого кота Бєню дивитися телевізор
Кияни Євген та Лія Самсоненки привчили свого кота Бєню дивитися телевізор

Подружжя киян Самсоненків 23-річний Євген і 21-річна Лія мають персидського кота Бєню. Йому нещодавно виповнився рік. Спить на спині, а перед телевізором усідається на двох лапах.

— Із ним треба вітатися, бо буде сердитися, — Лія відчиняє двері однокімнатної квартири у столичному мікрорайоні Троєщина.

Насуплений кіт зустрічає в коридорі. Обнюхує мою сумку, з якої стирчить півлітрова пляшка "Кока-коли". Лія каже, що Бєня любить цей напій.

Кота жінці подарував чоловік.

— Я просила, щоби котика купив. Поїхали до знайомої, яка розводить персів. У Бєню закохалася одразу. Серед чотирьох кошенят він був наймилішим. Сидів у кошику, як плюшевий ведмедик. Господиня порадила дати коротке ім"я, щоб йому було легше запам"ятати. Заплатили за Бєню 250 гривень. Спочатку він був як дитина, із рук не злазив.

Бєня сідає у коридорі: хвіст відкидає набік, задні лапи в різні боки, передні — на округлому животі.

— От ніколи як кіт не сяде — вічно як людина. Це його улюблена поза, коли дивиться телевізор. Я люблю програму "Дім-2" і його привчила. Коли перемикаю канал, кіт сердито мотає хвостом.

Сідаємо на диван. Кіт вистрибує на нього й лягає посередині. Уважно мене розглядає. Потім кладе лапу на мою ногу.

— Бєня вже кішечку хоче. Таблетки і краплі не допомагають. Як не стараюся їх дрібненько порізати в корм, усе з"їдає, а таблетки залишить. Удень спокійний, а вночі як стане нявчати! Тоді чоловік колише його як дитину, підкидає, крутить по підлозі. Так Бєня заспокоюється і засинає. Мабуть, шукатимемо йому кішечку, персидську світлого кольору.

Кіт повільно встає і йде на кухню. На моїх джинсах залишається трохи його шерсті.

Уміє відкривати тумбочку і холодильник

— Півроку тому постригли його, бо линяв страшенно. Купили найдешевшу машинку, а не взяла, бо шерсть надто довга. Повели Бєню в котячу перукарню. Двоє його тримали, а третій стриг. Постригли наголо — як дитина був. Шерсть залишили лише на лапах, хвості й голові. У "Зоотоварах" по 30 гривень купила йому три ошийники із камінцями Сваровські: чорний, червоний і салатовий. Він їх так полюбив, що шию нахиляє, коли одягаю.

На кухні поруч із мискою для корму стоїть висока чашка. Кіт вмощується на задніх лапах, передніми обхоплює її й повільно тягне до себе. У воді плаває шматок сосиски.

— Коли даємо йому ковбасу чи курочку копчену, він отак кидає її у воду. Підозрюємо, що це він ховає від нас, — милується господиня. — Ковбаса вимокне пару днів, потім Бєня лапою її витягує і з"їдає. Корм їсть лежачи: по-пластунськи підсунеться так, щоб лише мордочка була в мисці. Їсть багато, міри не знає. Уміє відкривати тумбочку і холодильник, тягне звідти харчі. Обожнює творожні кекси з родзинками. Кексів купуємо зо 300 грамів, кіт половину з"їдає відразу. Вітаміни йому даємо. В аптеці казали, що норма — дві штуки на день, а наш і 20 за раз міг би з"їсти.

Євген працює продавцем на базарі Троєщина. Лія — домогосподарка, планує відкрити салон манікюру. На кота Самсоненки витрачають до 500 грн. кожного місяця

— Для Бєні нічого не жаліємо, любимо його, як свою дитину, — каже Лія. — У туалет Бєня ходить у свою коробку зі спеціальним гелевим піском, що вбиває запах. Вчу його на унітаз ходити, він і не пручається. Любить спостерігати, як купаюся. Коли двері у ванну зачинені, буде нявкати, доки не відкрию. Залазить на кут ванни і лапу у воду опускає. А коли миється чоловік, йому не цікаво.

Зараз ви читаєте новину «Кіт Бєня підглядає за господинею у ванній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі