четвер, 05 липня 2007 17:45

Іванна Просіцька вперше вийшла заміж у 82 роки

  До того як побратися, Іванна Просіцька допомагала Володимирові Плетеницькому на городі
До того як побратися, Іванна Просіцька допомагала Володимирові Плетеницькому на городі

84-річна Іванна Просіцька та 71-річний Володимир Плетеницький два роки тому обвінчалися у церкві Зіслання Святого Духа у місті Добромиль Старосамбірського району на Львівщині. Це — перший шлюб Іванни Миколаївни.

— Лише тепер я зрозуміла, як добре чоловіка мати. Ми разом до церкви ходимо, у лавці сидимо, — майже пошепки розповідає Іванна Просіцька. У неї фарбоване руде волосся. У вухах — золоті сережки.

Іванна Просіцька народилася у Добромилі. Її батьки виховували трьох дітей.

— Родичі мене не навчили, як треба жити. Коли дівкою була, такий стид та сором перед хлопцями мала. Думала, якщо з хлопцем поцілуюся — дитина буде, — пригадує жінка. На її щоках з"являється рум"янець.

Іванна Миколаївна та Володимир Миколайович жили по сусідству. Вона — в старій дерев"яній хатині, він — у великому мурованому будинку. У Володимира була дружина Любов, є троє синів. У квітні 2005-го його жінка померла. Плетеницький одразу оженився з Іванною Просіцькою.

— Ми познайомились на стадіоні, — жартує він.

— Неправда, на полі, — заперечує дружина. — У нас із Володею городи близько, мій внизу. Він часто питав, чи не поможу йому. Я не відмовлялася.

На пенсію жінка вийшла в 74 роки. Доти працювала на Львівській залізниці. У вільний час сиділа на подвір"ї, плела вінки.

Сини Плетеницького Ігор, Микола та Андрій — у Португалії, працюють. На весілля пара нікого не запрошувала. Вінчалася Іванна в темному одязі.

Сини розуміють, що я не можу жити сам

— Після похорону матері приїхав один із синів, — розповідає Володимир. — Прийшов, а в хаті — Яна. Він добре до неї поставився. Сини розуміють, що я не можу жити сам. У мене — поле, господарка, а я два інфаркти переніс.

Надворі вдаряє блискавка і гримить.

— Того не треба боятися, — каже жінка. — Щоб нічого не сталося, треба взяти нитки зі старого фалону священика й обв"язатися ними.

Просіцька розповідає, що втратила страх ще в молоді роки — коли в місто прийшли енкаведисти.

— Мені тоді було 16. Після дев"ятирічки пішла санітаркою до військового госпіталю в Хирові. Матері сказали: як не піду, в Німеччину заберуть, — згадує жінка. — Пам"ятаю, із сестрою пішли на саліну (соляна шахта. — "ГПУ"), а там до мурів людські язики цвяхами поприбивані. Енкаведисти брали вчених, старшу еліту. Визначали, хто був майстром, мав учнів. Або на дорозі зупиняться, шось спитають. Не так відповів — у машину і на саліну.

У Добромильські соляні шахти скидали замучених українців.

— Коли наших людей мордували, трактор заводили — аби ніхто криків не чув, — згадує Іванна. — Брата мого товариша Степана Писарика кинули, а він по трупах, по трупах і виліз з ями. За життя боявся про то розказувати, а перед смертю зібрав родичів і розповів усе. А в лагері одну жінку розпороли і дитину з неї викинули.

Іванна Просіцька майже чотири роки провела у концтаборі на Херсонщині. Її засудили за недостачу в продовольчому магазині. 1948-го за ту ж провину на Львівщині ув"язнили 49 осіб.

— Я й зараз на саліну часто ходжу, — зізнається жінка. У вільний час плету віночки на хрест жертв сталінських репресій.

Подружжя обробляє 37 соток городу. Доглядають за курми та маленьким бичком.

Господиня піднімається, збирається на вулицю. Чоловік подає їй парасолю.

— Він за мною страшне, — каже жінка. — Їсти без мене не сяде. День народження пам"ятає. Що мені подарував? Він сі стидає сказати. А я йому — шкарпетки, дезодорант і одеколон.

— А чому ви не взяли прізвище чоловіка?

— Ще не час, — віджартовується Просіцька.

1926, 30 квітня — Іванна Просіцька народилася у м. Добромиль Старосамбірського району на Львівщині
1942 — закінчила Добромильську дев"ятирічну школу, працювала санітаркою у Хирівському військовому госпіталі
1948 — продавець у продмазі; засудили за недостачу в магазині
1950 — дізналася про смерть матері
1948–1952 — відбувала покарання в таборах на Херсонщині
1997 — вийшла на пенсію після роботи на Львівській залізниці
2005 — одружилася з Володимиром Плетеницьким

Зараз ви читаєте новину «Іванна Просіцька вперше вийшла заміж у 82 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі