пʼятниця, 01 квітня 2011 04:45

Івана Клованича переслідували змії

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

53-річний Іван Клованич із села Боронява Хустського району Закарпаття вміє заклинати змій. Він допомагає вигнати плазунів із подвір'я, будинку, лікує ужалених.

Із заклиначем зустрічаємося в нього вдома. Він сидить біля груби, читає Псалтир. Відкладає його вбік і згадує, коли вперше натрапив на змій.

— Це було навесні 1983 року. Я пішов у ліс за тичками для квасолі. Уже хотів вертати додому, як побачив під ногами якийсь клубок. Тичкою штурхнув, а це змія. Хотіла на мене напасти, а я кажу їй: "Давай ми з тобою по-хорошому розійдемося". Вона розвернулася і поповзла в протилежний бік. За пару секунд я почув за спиною шурхіт. Дивлюся, а там ціла зграя змій. Я тоді кинув в'язанку на плечі й почав крокувати назад, а вони за мною. Переслідували з обох боків. Лізли по землі більше кілометра, потім почали з дерев звисати. Але я з ними, як із людьми, красно говорив і так ледве з лісу вийшов.

Іван Клованич почав шукати людину, яка вміє спілкуватися з плазунами.

— Підказали мені одного дідка в Хусті. Попросив передати мені дар. Він наказав витримати піст і прийти до нього. Того дня, коли природа дозволяла провести цей ритуал, ми вийшли на невисоку гору. Дід каже: "Я тобі один раз продиктую слова. Якщо запам'ятаєш — добре, ні — значить, не зможеш вивчитися". У школі я не міг вірш вивчити, а ці слова як почув, то зразу й запам'ятав. Дід розповів, як можна змій відігнати з хати, як їх скликати, як урятувати людину від укусу. До кожного ритуалу є 31 священне слово. Усе супроводжується молитвою. Починається ритуал словами: "Боже поможи…" А решту без потреби вимовляти не можна.

Ритуал закарпатець проводить перед іконою або у дворі. Каже, для того, щоб вилікувати людину чи тварину від укусу, потрібно знати ім'я постраждалого. За 2 год. молитва починає діяти. Тоді постраждалому треба поспати, відпочити.

— Найбільша проблема не тоді, коли змія вкусить, а тоді, коли їхнє кубло заведеться у дворі чи хаті. Одного разу прийшла до мене жінка із села Крива. Просить: "Іване, помагай, бо пропадаємо. Змії на холодильнику, під ліжком, на горищі, під одіялом". Я поїхав до них і почав давати команду зміям, щоб вони залишили двір. А вони не слухають мене. Тоді згадав наказ свого вчителя: "Якщо змії не хочуть слухати, треба один день попостити". Як вичитав ритуал удруге, змії почали виповзати. За добу жодної не лишилося.

Просить не вбивати плазунів, бо ті мститимуться.

— Торік просили вивести зміюку з хати. Зайшов на подвір'я і зрозумів, що господиня за пару днів до цього вбила гада. Кажу їй: "Ти одного гада вбила, а другий зайшов до хижі, ще й кубло за собою привів. Тепер будуть вам мстити". Змії мстивіші за собак. Убивати їх  зась.

На подвір'ї Івана Клованича живуть три родини змій.

— Я коли хату тільки починав строїти, скликав собі сюди гадів, щоб охраняли двір. Під ноги не лізуть. Жінці й дочці я сказав слово, яке треба вимовити, якщо побачать гада. А внуки не бояться, називають змій "товстими глистами".

Грішників кусають у голову і шию

— Змії заводяться в оселях невіруючих людей, — каже житомирський біоенергетик Віктор Денисенко, 54 роки. — Вони своїм холодним тілом поглинають усю позитивну енергію, яка є в домі. Можуть забирати позитивні емоції та радощі. Найчастіше заповзають у будинки та на подвір'я, де щось сталося. Кусає змія не випадкових людей. Тих, хто крав, хапає за руку. Хто зраджував і йшов із сім'ї — жалить у ногу. У шию та голову кусає найбільших грішників.

 

Зараз ви читаєте новину «Івана Клованича переслідували змії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі