середа, 04 лютого 2009 18:39

Іван Зеленюх визнав похресника за сина

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
   Марія Зеленюх із Новояворівська у Яворівському районі Львівщини тримає на руках Ростислава, похресника свого чоловіка Івана. Біля жінки сидить середня донька Діана. Молодша Марія-Андріана горнеться до батька
Марія Зеленюх із Новояворівська у Яворівському районі Львівщини тримає на руках Ростислава, похресника свого чоловіка Івана. Біля жінки сидить середня донька Діана. Молодша Марія-Андріана горнеться до батька

Приватні підприємці 33-річний Іван та 29-річна Марія Зеленюхи мешкають у чотирикімнатній квартирі в місті Новояворівськ Яворівського району на Львівщині. Подружжя виховує п"ятьох дітей.

13-річна Олена, 11-річна Діана та Марія-Андріана, 5 років — рідні доньки. 4-річного Ростислава і 16-річну Ірину Самардак усиновили три роки тому.

— Їх мати була нашою кумою, — витирає заплакані очі Марія Зеленюх. Жінка на кухні готує чай. Ростислав її обіймає. — Ольга померла від раку прямої кишки. Із чоловіком, батьком Іринки, розійшлася багато років тому. Хотіла заробити на хліб і поїхала в Німеччину на заробітки. До Львова вернулася вагітною, тут народила сина. Чоловік-німець визнав Ростислава, пропонував їй залишитися, але відмовлявся від Ірини. Оля не змогла зректися доньки, покинула його й повернулася до дитини.

На хрестинах Ростислава Ольга Самардак за кума взяла Івана Зеленюха.

— Ми не кровні родичі, — пояснює чоловік. — Коли Оля була маленькою, від неї відмовилися батьки. Сестра моєї бабці вдочерила її. А тепер ми взяли Олиних дітей. У травні 2006 року поїхали до Львова вітати куму з днем народженням сина. Ольга вже лежала прикутою до ліжка. Хотіла оформити Іру в інтернат, а Ростислава віддати жінці, яка їй помагала няньчити малого. А як можна розлучити сестричку з братиком? Ми сказали, що заберемо її дітей. Оля спочатку була проти, бо в нас самих троє. Я визнав Ростика своїм рідним сином, переписав його на прізвище Зеленюх. Нянька образилася, погрожувала, що не дасть нам щасливо жити, буде навідуватися і контролювати, як діти ростуть.

Нас багато, тому в гості не ходимо

Ольгу поховали у Новояворівську. Її колишній чоловік Віталій на похорон не прийшов. Чоловік удруге одружився, виховує двох синів. На засіданні опікунської ради відмовився від Ірини, попросив позбавити його батьківських прав. Зеленюхи забрали дітей, оформили сиротам пенсію — по 316 грн.

Марія-Андріана із Ростиславом ходять до дитячого садка, старші дівчата — в школу. Доглядати за дітьми допомагає 58-річний Федір Іванович, батько Зеленюха. Нянька не приходить.

— Іринка вже добра помічниця — і їсти зварить, і в хаті прибере, — хвалить дівчину Марія. — У Львові майже рік до школи не ходила: півтора року бабця хвора лежала, півроку — мама. За рік двох найдорожчих людей поховала.

До кімнати забігає Ростислав.

— Як виросту, мамі на день налодження копілочку на глошики куплю, — каже. — І блузочку.

— Спочатку малий важко звикав, плакав, боявся, — обіймає хлопчика жінка. — А тепер мене мамою, а Івана татом кличе. Ірина хотіла своє прізвище на наше змінити. Ми її відмовили. Вийде заміж — тоді й змінить. У неї у Львові двокімнатна квартира від мами лишилася, за невістку вже не піде.

На Святвечір у Зеленюхів за столом 12 людей.

— Нас багато, тому в гості не ходимо, до себе запрошуємо, — усміхається Марія. — Я звикла до великої родини, сама виросла в сім"ї, де було четверо дівчат. Батько нас маленькими залишив, вітчим виховував. А мій чоловік ріс одинаком. Познайомилася з ним на ковзанці, три роки зустрічалися. Як вийшла заміж на нього — ледве 16 мала.

— Одразу донька знайшлася, — додає Іван. — Олена в нас чемпіонка України з дзюдо, п"ять років займається. До того на танці ходила, заняття часто пропускала. От я її на дзюдо і записав. Тепер грошові премії, подарунки отримує. Улітку путівку на море їй дали.

1976, 19 січня — Іван Зеленюх народився у райцентрі Яворів на Львівщині

1979, 15 серпня — з"явилася на світ Марія Гера в м. Новояворівськ Яворівського р-ну на Львівщині

1992 — Іван з Марією познайомилися на ковзанці

1995 — справили весілля

1996 — народилася донька Олена, за 2 роки — донька Діана, іще за 3 — Марія-Андріана

2004 — Іван Зеленюх став хрещеним батьком Ростислава

2006 — померла кума Ольга Самардак, Зеленюхи взяли на виховання її дітей

Зараз ви читаєте новину «Іван Зеленюх визнав похресника за сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі