Ексклюзиви
вівторок, 22 жовтня 2019 06:55

Іван Мамчур 10 років відбув у ГУЛАГу

Автор: DILO.NET.UA
  Іван Мамчур 1944-го пройшов юнацький вишкіл в австрійському таборі ”Мальта”. Служив у дивізії ”Галичина”
Іван Мамчур 1944-го пройшов юнацький вишкіл в австрійському таборі ”Мальта”. Служив у дивізії ”Галичина”

— За радянських часів дорікали, що зрадник. Нічого не відповідав. Я ветеран, не більше. 9 травня проводжу як звичайний день, — казав ветеран дивізії "Галичина" 94-річний Іван Мамчур 2015-го. 17 жовтня помер у госпіталі міста Винники Львівської обл. Перед цим кілька днів перебував на лікуванні.

Народився у селі Рокитне Яворівського району на Львівщині. 1944-го пройшов юнацький вишкіл в австрійському таборі "Мальта". Згодом вступив до Організації українських націоналістів. Мав псевдо "Вільховий". Служив у дивізії "Галичина".

— У мене був вибір: або до лісу — в Українську повстанську армію, яка саме починала формуватися, або в дивізію. Директор гімназії, в якій я вчився, сказав: "У лісі добре. Але щоб у нас була незалежна держава, треба своє професійне військо". До дивізії йшли добровільно. Нас не відрізняли від німецької армії — одягали, годували. Отримували по 7 марок на день, — згадував Іван Михайлович.

Був арештований НКВД після повернення до Львова і засуджений на 10 років. Покарання відбував у таборах ГУЛАГу. Брав участь у Кенгірському ­повстанні. Вийшов на волю 27 жовтня 1954 року.

Після звільнення закінчив інженерно-будівельний інститут. 1988-го переїхав до Львова. Там активно працював над відновленням пам'яток історії та культури. Написав дві автобіографічні книжки.

Зараз ви читаєте новину «Іван Мамчур 10 років відбув у ГУЛАГу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути