понеділок, 30 липня 2007 14:57

Ігор Майструк тричі знайомився із дружиною

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Художник Ігор Майструк знімає під майстерню кімнату в одному з вінницьких гуртожитків.
Художник Ігор Майструк знімає під майстерню кімнату в одному з вінницьких гуртожитків.

У майстерні по вулиці Тарнагородського у Вінниці 41-річний художник Ігор Майструк закінчує кілька картин. На одній з них недомальовані жовті яблука, на іншій — центральний міський ринок.  Ігор винаймає майстерню на останньому, дев"ятому поверсі міського сімейного гуртожитку. З радіоприймача лунає хвиля радіо "Шансон". На столі біля білої чайної чашки на блюдці лежить черстве печиво.

Щомісяця за майстерню Ігор Майструк сплачує символічні 30 грн.

— Зараз рідко прихожу до майстерні, бо жарко. Хіба як дружина набридає, то тікаю сюди, — зізнається чоловік.

Познайомилося подружжя в Одеському педуніверситеті. Ігор навчався там на художньому факультеті. А Ірина після школи працювала секретаркою на кафедрі марксизму-ленінізму.

Із коханою Майструк знайомився тричі.

— Якось зайшла на кафедру до подружки, — розповідає Ірина по телефону. — Ігор саме прийшов за книжками і пригощав дівчат морозивом. Запитав, як мене звати, теж пригостив. Наступного дня перестрів у коридорі й знову питає, як звати. Коли зайшов на кафедру за якимось бланком і втретє запитав, як мене звати, я аж підскочила. Пригрозила, що як не запам"ятає — не буду з ним розмовляти.

— У неї була дуже гарна фігура і блакитні очі, — згадує Ігор. — Я був молодий, стільки дівчат гарних, хіба всіх запам"ятаєш?

Ігор почав учащати до Ірини по довідки. А якось провів дівчину до трамвайної зупинки.

— Закохався по самі вуха, — говорить художник. — Але не освідчувався. І виходити заміж не пропонував. Бо я не романтична людина. На четвертому курсі запропонував жити разом.

— Перед весіллям на 8 березня зробив мені подарунок, — сміється Ірина. — Приходжу на побачення, а він прикриває обличчя білими гвоздиками. Глянула, а він зголив вуса. Мав вигляд, наче малолєтка. Я попросила більше так не робити.

Він зголив вуса — мав вигляд, наче малолєтка

Молодята переїхали в двокімнатну квартиру до батьків Ірини. Матір дівчини Інна працювала в Одесі швачкою, а батько Михайло плавав старшим механіком на кораблі. Батьки Ігоря жили в Вінниці:  мати Лариса була продавщицею, а батько Володимир — інженером на ламповому заводі, помер 15 років тому.

Одружився Ігор Майструк у 23 роки, Ірині було 17. Обручки купили за стипендію Ігоря. Заяву написали за два місяці. Щоб уточнити час, потрібно було прийти ще раз. Та Ігор поїхав до матері у Вінницю на канікули.

— Усі прийшли з чоловіками, а я сама, — згадує Ірина. — Видзвонила нашого свідка, щоб постояв зі мною в черзі. В ЗАГСі тоді рішили, що це мій новий чоловік.

Ігор згадує, як на третьому курсі малював дружину оголеною.

— Шість годин позувала, — усміхається Ігор. — За роботу отримав п"ятірку. Картину нікому не показував, тоді це було не модно. Дружина боялася, що її впізнають. Десять років тому малюнок побачив тесть. Він був шокований.

— Мене чоловік поставив перед фактом, — розповідає Ірина, — Сказав: або сама роздягаєшся, або даєш мені гроші на натурницю.

У Вінниці Майструк вів художню студію у Будинку піонерів.  Ірина вивчилася на вчительку молодших класів. Але в школі не працювала — пішла в хімлабораторію центрального ринку. Потім сиділа вдома — виховувала сина Сергія.

Ігор показує картину з місточком через озеро. Хвалиться, що її намалював його 17-річний син Сергій. Але художником хлопець не став: він захоплюється бальними танцями.

Із Сергієм та Ігорем ми зустрілися в міському парку. Батько домовився про співбесіду в одному з ресторанів Вінниці. Каже, хай  подивляться, як танцює його син. Може, візьмуть хлопця на роботу.

Сергій сідає на лавку. Хвалиться, що він — учнівський президент школи N29. Дівчини не має. З партнеркою по танцях Настею підтримує товариські стосунки. Мовляв, поки що є серйозніші плани — вступати до Київського театрального інституту.

Розповідає, з дитинства любив малювати.

— Часто тікав до батька в майстерню. Але мама була проти. Казала, що двох художників удома не витримає, — говорить хлопець.

Ірина влаштувалася в турфірму. У наметі біля автовокзалу приймає замовлення на поїздки до моря. Коли клієнтів мало, вишиває картини на вулиці. Ескізи малює чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Майструк тричі знайомився із дружиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі