середа, 13 січня 2010 08:06

Хвору Лілію Галушко покинув чоловік

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Лілія Галушко з міста Сніжне на Донеччині хоче виставити на продаж власне помешкання, щоб знайти гроші на гемодіаліз
Лілія Галушко з міста Сніжне на Донеччині хоче виставити на продаж власне помешкання, щоб знайти гроші на гемодіаліз

 — Щоб жити, мушу щотижня тратити 850 гривень, — говорить російською 47-річна Лілія Галушко з міста Сніжне на Донеччині. — Стільки плачу за гемодіаліз у приватному медичному центрі.

Вона відпочиває на автобусній зупинці в Донецьку. 2,5 год. добиралася сюди зі Сніжного. Шкiра у неї жовта.

— За тиждень ноги набрякають так, що ледве ходжу. Хоч води не п"ю. Найбільші ласощі — заварити шиповнік, видавити туди лимон і заморозити. Беру по крижинці й смокчу як льодяник.

Рік тому в Лілії діагностували ниркову недостатнiсть. Запропонували пересадку нирки, але в сім"ї донора не знайшлося. Чоловік переніс хворобу Боткіна. Доньки Марина й Анна не народжували, тож Лілія відговорила їх.

У клініці тремтячими руками рахує 850 грн дрібними купюрами. Переодягається в халат. Показує дві пластикові трубочки катетерів, виведених над правою груддю.

— З однієї виходить погана кров, а через іншу повертається очищена вiд токсинiв. Якщо більше 10 днів не очищати — настане інтоксикація, кома і смерть. Коли лежала в обласній лікарні, мені тільки давали фурасемід і вимірювали тиск. Навіть не повідомили, що могла б скористатися штучною ниркою.

Центри гемодіалізу є в Горлівці, Макіївці, Маріуполі, Краматорську. Жителі інших міст мусять платити за нього. Кажуть, у Донецьку безкоштовно лікуються не більше 100 із  2 тис. хворих.

— Їду на процедуру і не знаю, чи знайду 850 гривень. Кумі, рідним уже винна 2 тисячі гривень. Маю дві кімнати в будинку барачного типу. Збираюся приватизувати й продати їх. Зверталася по допомогу в міськраду. Заступник мера Володимир Кучерявенко пояснив: "Зараз криза — діє закон війни. Рятуємо легкопоранених, а тяжкопораненим — в іншу сторону". Читала, що на Заході апарат ставлять навіть тваринам.

Лілія мешкає з донькою Анною, 21 рік. Та торгує косметикою "Оріфлейм", заробляє 1700 грн. Старша донька, 24-річна Марина, живе з чоловіком-учителем. Працює хореографом у будинку дитячої творчості, отримує 800 грн. Половину віддає матері.

Чоловік від Лілії пішов, як дізнався про недугу.

— Коли захворіла, запропонував пожити окремо. Поїхав до себе на батьківщину, в Херсонську область. 

Зараз ви читаєте новину «Хвору Лілію Галушко покинув чоловік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі