вівторок, 10 липня 2007 16:55

Говорухін дозволяв на знімальному майданчику лускати насіння

Автор: фото: Cергій БУРКОВСЬКИЙ
  Елеонора Золотарьова працювала у фільмах ”Три мушкетери”, ”Місце зустрічі змінити не можна”, ”В’язень замку Іф”
Елеонора Золотарьова працювала у фільмах ”Три мушкетери”, ”Місце зустрічі змінити не можна”, ”В’язень замку Іф”

Біля входу до київського Будинку кіно стоять кілька червоних пластикових столів та прилавок з пивними краниками. "Здесь кофе не наливают, только пиво, — діловито каже фотограф Елеонора Золотарьова, 60 років. — Ходімо на другий поверх у кафе, дівчата зварять смачну каву".

Золотарьова 15 років працювала на Одеській кіностудії помічником режисера. Фотограф — її друга професія.

 — На вихідні пішла на Петрівку. Накупила дисків зі старими фільмами на 170 гривень, — Елеонора дістає з сумки пачку тонких цигарок "Пел мел" і починає згадувати.

— Якось зробила фото актора Леоніда Філатова — сидить сумний під парасолькою. На кінофестивалі "Молодість" знімала Віктора Ющенка. Його дружина Катерина тоді була вагітна Тарасиком.

Спочатку Золотарьова працювала на кіностудії ім. Довженка.

— Була старшим адміністратором, потім заступником директора фільмів, — пригадує. — А у 1975-му перейшла на Одеську студію. Працювала в картинах "Місце зустрічі змінити не можна", "Три мушкетери". Жила два тижні в Одесі, два — в Києві.

Жінка йде до прилавка, приносить каву.

— Боярський не вмів на коні їздити, — згадує, сміючись. — Дівчата-каскадерки весь час біля нього крутилися. Він був одружений з актрисою Ларисою Луппіан. А режисер Юнгвальд-Хількевич під час зйомок стрічки "В"язень замку Іф" знайшов собі третю дружину — актрису Надіру Мірзаєву. Йому було 53 роки, а Надірі — трохи за 20.

А ви закохувалися в акторів?

— Та ви що, — відмахується жінка. — Я вийшла заміж за інженера, з яким познайомилася на відпочинку в Польщі. А за два роки ми розлучилися. Зараз маю друга Олександра. Він художник. Разом їздимо відпочивати на річку Тетерів.

Розповідає, що товаришувала з акторкою Наталією Гундарєвою, яка у травні 2005 року померла від інсульту.

— У 1995 році на гастролях у Києві в неї стався перший інсульт, прямо посеред вистави. Приходжу наступного дня в готель "Київ", де вона жила з чоловіком Михайлом Філіповим. А Міша просить подзвонити в театр — спитати, чи не здали глядачі квитки, бо Наташа хвилюється. Люди тоді жодного квитка не повернули. Пізніше Гундарєва почала на пальці носити каблучку, яка показувала тиск. Вона чудово готувала, — продовжує. — Під час зйомок фільму "Зимовий вечір у Ґаґрах" борщ мені зварила у вільний день, приготувала відбивні. Я сміялася: "Ніхто не повірить, що народна артистка готувала для мене обід".

До Елеонори підходить худорлявий чоловік у темних окулярах. Просить цигарку.

— Це оператор Ігор Мамай, перший чоловік Наталії Сумської, — каже Елеонора й запалює другу цигарку. Дістає з сумки фотографії Маргарити Криніциної, яка грала у фільмі "За двома зайцями". Акторка — у чорному капелюшку, в руках паличка.

Боярський не вмів на коні їздити

— Сфотографувала її на сімдесятиріччі. Два роки тому вітала по телефону з днем народження. Маргарита тоді поскаржилася: "Щось здаю я". А через два дні померла. Режисер Всеволод Шиловський запрошував її на проби у свою картину "Мільйон у шлюбному кошику", але не взяв. Отримала вона гроші за проби, пішли ми на Привоз. За нами ув"язався волохатий чолов"яга у майці. "Він знає, що я гроші отримала", — шепоче Рита. Почали тікати, він — за нами. А тоді впав перед Криніциною на коліна і басом каже: "Мадам, дайте автограф", — сміється Елеонора.

Чи дарували вам щось актори?

— Під час зйомок фільму "Воєнно-польовий роман" режисера Петра Тодоровського актор Микола Бурляєв назвав героїню Андрейченко Елеонорою. Хоч насправді вона була Любою. Тодоровський сказав, що це — подарунок мені за те, що добре підібрала акторів. Зиму ми знімали в Москві. Перемерзли тоді усі. Заходжу якось на знімальний майданчик, а там поляна накрита. Дядя Зяма, так називали Зіновія Гердта, каже: "Це для тебе, ти нам ставки хороші зробила".

Елеонора зазначає, що іноді з акторами проявляла твердість.

— На зйомках фільму "Циган" Михайло Волонтир уперся: "Поки мені не підвищать ставку, зніматися не буду". Він отримував 33 карбованці за день. Я мусила їхати в Москву з листом, щоб йому дали 56 карбованців.

Офіціантка прибирає зі столу чашки. Елеонора просить ананасовий сік.

— Фільм "Янкі при дворі короля Артура" режисер Віктор Гресь знімав в Таджикистані. Спека була під 60 градусів, — розповідає далі. —  Знімали до обіду. Потім загорталися у мокрі простирадла від спеки. Навпроти готелю була чайхана, називалася "59 років Великій Жовтневій революції". Їсти там було небезпечно, бо посуд таджики не мили, а витирали газетою. Купляли якось на базарі виноград — 32 копійки за кілограм. У черзі стояли кілька чоловіків. Продавець нам каже: "Женсины, идите с другой стороны машины, тут мужской очередь".

Золотарьова зізнається, що її улюблений режисер — Станіслав Говорухін.

— Завжди спокійний, в зубах — люлька. Він єдиний, хто дозволяв на знімальному майданчику лускати насіння.

1946, 20 серпня — Елеонора Золотарьова народилася в Омську (Росія) в сім"ї службовців
1952 — переїхала до Києва
1962 — батьки подарували фотоапарат "Зеніт"
1968 — закінчила Київський інститут народного господарства, факультет економіки кінематографії; працювала на кіностудії ім. Довженка старшим адміністратором
1971 — вийшла заміж, через два роки розлучилася
1975 — працює в Держкомітеті кінематографії при Кабінеті міністрів УРСР куратором Одеської кіностудії, згодом — ще кіностудії ім. Довженка
1998 — фотокореспондент у газеті "Освіта України"
2001 — вийшла на пенсію
2007 — готує персональну виставку

Зараз ви читаєте новину «Говорухін дозволяв на знімальному майданчику лускати насіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі