пʼятниця, 18 квітня 2008 17:01

Гельмут Коль одружується з молодшою на 34 роки Майкою Ріхтер

Колишній канцлер Німеччини 78-річний Гельмут Коль збирається одружитися. Його наречена Майка Ріхтер молодша на 34 роки. Вона працівниця міністерства економіки. Пара зустрічається три роки.

— Гельмут мріє про сімейний затишок, — розповідають знайомі екс-канцлера. — Каже, що вже мав у житті забагато лиха.

Дитинство Коля збіглося з Другою світовою війною. У 12 років він вступив до пожежної бригади. Хлопцеві довелося гасити власний будинок після бомбардувань. На війні загинув його старший брат Вальтер. 1945-го Гельмут пішки пройшов 400 км до рідного міста Людвігсгафен з Берхтесгадена, де перебував у евакуації.

1960-го Коль одружився. Із Ханнелоре познайомився на танцмайданчику в Людвігсгафені. Тоді їй було 15 років, а Гельмутові — 18.

— Плаття Ханнелоре було зшите з двох прапорів, з яких акуратно вирізали свастику, — згадує чоловік. — Вона так гордо в ньому крокувала. Я не міг не звернути увагу на цю білявку.

До весілля пара зустрічалася 12 років.

— За цей час він написав мені дві тисячі любовних листів, — згадувала дівчина. — Але одружуватися не поспішав, бо хотів зробити кар"єру. Він розсудливо дивився в майбутнє.

Ханнелоре була дипломованою перекладачкою, знала чотири мови. Однак заради чоловіка залишила роботу. У подружжя народилося двоє синів — Вальтер і Петер. Жінка з дітьми жили в Людвігсгафені, а Гельмут — у Берліні. Додому він приїжджав на вихідні.

— Міг по кілька днів не дзвонити. Потім пояснював, що мав багато роботи, — казала дружина.

1982-го Коль став канцлером Німеччини. В усі офіційні поїздки брав жінку.

— Мабуть, хотів виправдатися, що я стільки часу провела без нього, — розповідала вона. — Мене стали вважати власницею. Казали: не відпускаю чоловіка ні на крок від себе.

Німецьке населення обзивало Ханнелоре "провінціалкою, яка тільки й може, що готувати фарширований свинячий шлунок" — улюблену страву канцлера. Коль любив смачно поїсти. Жінка підтримувала його. Подружжя спільно видало книгу кулінарних рецептів.

— Гельмут іноді прокидається серед ночі. І я знаю: він думає, не як перебудувати світ, а як непомітно підійти до холодильника, — жартувала вона.

Канцлер стрімко гладшав. Якось у Китаї застряв у ліфті, що не витримав його ваги. У готелях йому замовляли міцні крісла та ліжко, споруджували величезні ванни. Коли в Гельмута виявили діабет, йому довелося худнути.

Він написав мені дві тисячі любовних листів

Тоді на рідкісну хворобу почала страждати Ханнелоре. У неї розвинулась алергія на сонячне світло. Гельмут розпорядився цілодобово тримати вікна в будинку завішеними. Надвір жінка виходила тільки вночі. 2001-го вона вкоротила собі віку — змішала снодійне із морфієм. Чоловікові залишила записку: "Я завжди тебе любила. Дякую тобі за все".

Екс-канцлер заявив, що ніколи більше не одружиться. Він зачинився вдома і годинами переглядав старі фотографії з Ханнелоре.

2004-го в міністерстві економіки він познайомився з Майкою Ріхтер.

— Від неї я не почув жодного слова співчуття. Це вразило, бо люди звикли мене жаліти, — ділиться Коль. Незабаром Гельмут і Майка разом полетіли на відпочинок до Шрі-Ланки.

Кілька місяців тому колишній канцлер упав зі сходів у власному будинку. Лікарі діагностували черепно-мозкову травму. Чоловік не рухався, не говорив. Ріхтер віддано доглядала його. Після одужання Коль запропонував їй побратися.

— Вона доглядала за мною, як це робить лише любляча жінка, — пояснює Гельмут. — У моєму віці цінують відданість.

1930, 3 квітня — Гельмут Коль народився в Людвігсгафені, в сім"ї чиновника
1942 — був військовим пожежником
1946 — вступив у Християнсько-демократичний союз
1960 — одружився з перекладачкою Ханнелоре; у шлюбі народилися двоє синів
1982 — став канцлером Німеччини; залишив посаду 1998-го
2001— дружина наклала на себе руки; залишив політику
2004 — роман із Майкою Ріхтер
2008 — збирається одружитися

Зараз ви читаєте новину «Гельмут Коль одружується з молодшою на 34 роки Майкою Ріхтер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі