пʼятниця, 21 вересня 2007 17:06

Ганні Шмегельській наснився покійний племінник

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Ганна Шмегельська з Хмельницького годує лелеку Бодю печінкою, легенями, підсмажує крихти батона з яйцем
Ганна Шмегельська з Хмельницького годує лелеку Бодю печінкою, легенями, підсмажує крихти батона з яйцем

67-річній Ганні Шмегельській із Хмельницького наснився покійний племінник. На ранок жінка пішла на місце, яке бачила уві сні. Знайшла там напівмертвого лелеку. Забрала його. Ось уже шість років птах живе в неї на подвір"ї.

Ганна Шмегельська 12 років як вийшла на пенсію. Доти працювала на міському водоканалі в Хмельницькому. Її чоловік 67-річний Володимир до пенсії був завгоспом у обласному виконкомі.

— То була неділя, — згадує Шмегельська. — Чоловік дивився по телевізору бокс. А мені дивний сон наснився: ніби берегом річки ходить Віталік. Це мій племінник, який помер через тяжку хворобу. Він був мені наче син. Своїх дітей у нас із Володимиром немає. Думаю, піду на те місце. Я живу поряд із річкою. Дивлюся: на березі стоїть лелека — худий, нещасний. Я навіть не помню, який це був місяць. Пригадую, що саме випав сніжок. Навєрно, птаха хтось ударив. Коли я підійшла до нього, він тільки шаг від мене зробив.

Жінка принесла птаха додому. Лелеку поселили в сарайчику, котрий раніше використовували під курник. Чоловік Ганни Володимир приніс туди масляний радіатор.

— Я думала, що птах проживе в нас до весни, — веде далі господиня. — Як потепліло, ми випустили його надвір. Він змахнув крилами, зробив коло над хатою і сів на подвір"я. Відтоді живе в нас.

Назвали птаха Бодею. Ім"я виникло зі співзвучності різних назв, якими на Західній Україні називають лелек: бузьок, боцюн, бодун. Бодя людей не боїться. Особливо йому подобаються наречені.

— Навесні я вивела його погуляти в міський парк, — розповідає жінка. — Там завжди багато наречених фотографується. Бодя побачив весільне плаття, пишне та біле, й побіг до нєвєсти. Відтоді почалася його любов до наречених. Молодята охоче з ним фотографуються.

Бодя побачив весільне плаття і побіг до нареченої

За словами господині, Бодя виріс войовничим птахом.

— Собаки середніх розмірів його бояться, — ділиться жінка. — У спадок від колишньої квартирантки мені залишився Топік, невеличкий пудельок. Жінка колись покинула й собаку, й чоловіка. Згодом чоловік одружився удруге, і було вже не до пса. Вісім років Топік живе в мене. Сначала ревнував до Боді. Намагався вкусити його за ногу. Але птах добряче дав йому дзьобом. Відтоді Топік при зустрічі з ним ховається до буди.

Кішка Зольда, яку Ганна Шмегельська підібрала на вулиці кілька місяців тому, ловить птахові мишей.

— У нас у хаті завелися миші, — говорить жінка. — Бодя тих гризунів ловить. Але він великий, тому кругом не може залізти. То я рішила завести кицьку. Зольда ловить миші, але сама не їсть. Причавить, вилазить на щось високе, а потім згори кидає Боді. А він ловить, наче собака.

Лелека за десяток кроків щось шукає у траві.

— Іди сюди, — кличе його господиня. — До мене!

Птах слухняно підходить до жінки. Ловить дзьобом скоринку, яку та кидає йому.

— Їсть щось м"ясне: легені, печінку. На олії та яєчкові піджарюю йому крихти батона, — говорить господиня.

Ганна Шмегельська каже, що вона щаслива.

— Одна біда, — зітхає жінка. — Не можу провести в сарай опалення. Узимку Боді буде холодно.

Бузьок ганяється за жінками

У 66-річного львів"янина Петра Василенка вже три роки живе лелека Бузьок. У хаті птах має окрему кімнату, спить стоячи в ящику, полюбляє ковбасу, сальцесон, дивиться по телевізору спортивні змагання. А ще — ганяється за чужими жінками, які приходять до хати.
Лелека Бунюш, 21 рік, живе в сім"ї Талімончуків у селі Бугрин Гощанського району на Рівненщині. Птах сторожує двір, ловить мишей та збирає яйця в курнику — дзьобом викладає їх із гнізда і складає в купу. Живе у хліві біля корови. Лелека передбачає погоду. Перед дощем чи хуртовиною підгинає коліна та розпушує пір"я. Якщо день буде ясний — стоїть на одній нозі. Якось Бунюш очолив жалібну процесію — ішов попереду труни, час від часу озирався та курликав.

Зараз ви читаєте новину «Ганні Шмегельській наснився покійний племінник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі